Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μια διαδραστική Έκθεση του Εργαστηρίου Κεραμικής του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών στο Οθωμανικό κτήριο ‘’Τουρμπές’’ στα Γιαννιτσά



15.9.2022 – 15.11.2022

Μια ξεχωριστή Έκθεση με δεκάδες κεραμικές καμπάνες ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο Οθωμανικό κτήριο «Τουρμπές» στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Στο πλαίσιο συμπλήρωσης 20 χρόνων του Εργαστηρίου Κεραμικής του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες, γιορτάζει με διαφορετικές δράσεις το έργο που έχει πραγματοποιηθεί από την ίδρυσή του έως σήμερα, σχεδιάζοντας και συζητώντας για το μέλλον αυτού του χώρου.

Το Εργαστήριο Κεραμικής του Κέντρου με εκπαιδεύτρια την κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου είναι ένα εργαστήρι ανάπτυξης της δημιουργικής έκφρασης και της ενεργητικής μάθησης. Ένας χώρος αξιοποίησης των δυνατοτήτων του κάθε νέου ατομικά, αλλά και της δυναμικής της ομάδας. Το κύριο υλικό του είναι ο αρχέγονος πηλός. Υλικό εύπλαστο, θεραπευτικό, ευεργετικό. Όχι μόνο για την χρήση του στην δημιουργική διαδικασία, αλλά και ως μέσο αβίαστης εκγύμνασης του σώματος και της ψυχής.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπαίνουν πολλές φορές στο περιθώριο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν οι δυο πλευρές έρχονται κοντά, αν καταφέρουν να γνωρισθούν και να επικοινωνήσουν, ούτως ώστε να καταφέρουν να αλλάξουν τα στερεότυπα.

ΑΚΟΥΩ = πληροφορούμαι, αντιλαμβάνομαι, δίνω προσοχή, ενδιαφέρομαι.

Η Έκθεση θέλει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών να ακούσει όλα όσα έχουν να πουν οι νέοι, οι γονείς τους, οι εργαζόμενοι, οι φίλοι του Κέντρου. Επιζητά να μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς, αγωνίες, χαρές και όνειρα.

Σε αυτή την περίπτωση η καμπάνα επιλέχτηκε ως το αντικείμενο σύμβολο.

Η καμπάνα με τον ήχο της προσκαλεί τον κόσμο να σταματήσει ό,τι κάνει για να ακούσει προσεκτικά. Είναι ξεχωριστό ότι ενώ οι πρώτες καμπάνες κατασκευάζονταν στο εργαστήριο του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών, την ίδια στιγμή διαδίδεται η πληροφορία και αμέσως κι άλλοι φορείς και εργαστήρια εκδήλωσαν ενδιαφέρον στέλνοντας καμπάνες από διάφορες δομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη συμμετοχή τους σε αυτό τον δημιουργικό διάλογο.

Το οθωμανικό κτήριο Τουρμπές επιλέχτηκε λόγω του τρούλου που βρίσκεται στην κορυφή του και προσφέρει εξαιρετική ακουστική, ενώ υπάρχει πρόσβαση και για άτομα με κινητική προβλήματα. Ο ήχος των πολλών καμπανών θα δώσει στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή μας μια μοναδική ευκαιρία να ακουστεί για πρώτη φορά με έναν πρωτότυπο δημιουργικό τρόπο ο ήχος των δημιουργών. Να σκεφτεί με ανοιχτά αυτιά. Να αναρωτηθεί με ανοιχτή καρδιά. Να αφουγκραστεί την αναγκαιότητα της αλληλοεπίδρασης και της αλληλοκατανόησης με την διαφορετικότητα και την αναπηρία.

Εγκαίνια: Πέμπτη 15.9.2022 στις 11πμ - Κτήριο Τουρμπές

Διάρκεια: 15.9.22 – 15.11.22

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10πμ – 14.30μμ

Σάββατο και Κυριακή 10πμ – 17.00μμ



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Μετά από προσπάθεια πολλών ημερών ώστε να καταφέρουμε να συντονίσουμε το πρόγραμμά μας γονείς και παιδιά, καταφέραμε να φτάσουμε στο χώρο της έκθεσης το μεσημέρι της Κυριακής αλλά ήταν κλειστός. Πολύ κρίμα που δεν είδαμε την έκθεση και επίσης κρίμα που δεν τηρείται το ωράριο ή δεν υπάρχει μια ενημέρωση για την αλλαγή του. Ίσως τα καταφέρουμε μια άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.