Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

EXPLORING GREEKS: 480 μέτρα ''μαγείας'' σε ένα εκπληκτικό φυσικό σπήλαιο! (βίντεο)



Μόλις μιάμιση ώρα οδήγησης από τη Σόφια, θα βρείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια σε όλη τη Βουλγαρία. Το σπήλαιο Saeva Dupka (Пещера "Съева Дупка" στα Βουλγαρικά) είναι ένα εκπληκτικό φυσικό σπήλαιο στη Βόρεια Βουλγαρία, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Σόφιας και Βέλικο Τάρνοβο. 
Το σπήλαιο πήρε το όνομα Saeva Dupka από δύο αδέλφια που κρύφτηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το κοντινό χωριό Brestnitsa, το Saeva Dupka είναι πολύ αγαπητό στους Βούλγαρους, αλλά όχι πολύ γνωστό στους ξένους τουρίστες ακόμα.
Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης το υπόγειο μαργαριτάρι το μεγαλύτερο φυσικό ορόσημο στο έδαφος της Brestnitsa είναι το σπήλαιο Sueva. Βρίσκεται στα 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Κάθε μέρα προσελκύει πολυάριθμους τουρίστες όχι μόνο από τη Βουλγαρία αλλά και από όλο τον κόσμο. Το σπήλαιο Sueva έχει μήκος 480 μέτρα και το ύψος του κυμαίνεται από 5 έως 17 μέτρα. Η συνολική έκταση του σπηλαίου είναι περίπου 3500 τετραγωνικά μέτρα και χωρίζεται σε 5 αίθουσες.
Το βάθος του στρώματος του βράχου πάνω από το σπήλαιο είναι από 8 έως 32 μέτρα σε διάφορες αίθουσες. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 7 έως 11 βαθμούς κελσίου και το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλό από 96% έως 99%.
Το εθνικό τουριστικό σημείο ενδιαφέροντος Sueva cave είναι ένα από τα φυσικά θαύματα της Βουλγαρίας. Οι άνθρωποι είναι πολύ αδύναμοι για να σμιλέψουν το αξεπέραστο φυσικό δημιούργημα. Είναι ένα υπέροχο υπόγειο μαργαριτάρι.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο διαφορετικά όταν βγαίνουμε από τη σήραγγα και βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες σπηλαιώδεις αίθουσες της Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος της είναι 60 μέτρα. Ένας τεράστιος σταλακτίτης  υψώνεται κατ' ευθείαν από την καρδιά του, αποτελούμενος από εκατοντάδες μικρότερους, που μοιάζουν με γοτθικό καθεδρικό ναό με πολυάριθμες διακοσμήσεις και στολίδια. Αυτό είναι το τέλος του σπηλαίου, αλλά δεν έχουμε δει σχεδόν τίποτα από αυτό. Διαφορετικά από τα σπήλαια τύπου στοάς /περνάς από τη μια αίθουσα στην άλλη και επιστρέφεις/, η σήραγγα εδώ είναι πολύ σύντομη και μόλις λίγα λεπτά αργότερα βρίσκεσαι στην κύρια αίθουσα. Το μονοπάτι ελίσσεται μέσα σε αυτήν ανάμεσα στους πολυάριθμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Στη συνέχεια, κατεβαίνει από την άλλη πλευρά της, επιστρέφει στην αίθουσα, αλλά από την αντίθετη πλευρά. Ανεβαίνοντας στο λεγόμενο κυνόδοντα του Τυραννόσαυρου, φτάνουμε στο Όργανο. Ο ξεναγός μας χτυπά με ένα μεταλλικό ραβδί τη συρμάτινη επιφάνειά του και καταφέρνει μάλιστα να φτιάξει μια μελωδία. Υπάρχουν παρόμοια "μουσικά όργανα" σε διάφορα σημεία του σπηλαίου Sueva Dupka.

Κατεβαίνουμε τα στενά και γλιστερά σκαλοπάτια. Στα δεξιά απλώνεται ένα μακρύ απολίθωμα που μοιάζει με κουρτίνα και στα αριστερά ένας γνήσιος παγωμένος καταρράκτης σε χρώματα καραμέλας. Μπροστά μας ορθώνεται η Χαρά της Αφροδίτης- πρόκειται για έναν τεράστιο φαλλό, με όλα τα χαρακτηριστικά του, κρυμμένο σε μια μικρή κόγχη.
Συνεχίζουμε προς τα κάτω, παίρνοντας το τσιμεντένιο τοξωτό μονοπάτι, πίσω στην αίθουσα του Κόσμου. Μας περιβάλλουν σταλαγμίτες και σταλακτόλιθοι, που μοιάζουν με "βράζοντα" κύματα, που ξεπηδούν από το εσωτερικό τους και διαχέονται στην επιφάνεια. Οι τοίχοι πλησιάζουν, το ταβάνι χαμηλώνει και τελικά βλέπουμε ένα μικροσκοπικό θολωτό άνοιγμα από το οποίο μπορούμε να βγούμε έξω.
Για δεύτερη φορά στη μεγάλη αίθουσα, ο ξεναγός μας εφιστά την προσοχή μας σε αυτό που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας - ελικτίτες, μοναδικοί για τη Βουλγαρία. Πρόκειται για σταλακτίτες, που αναπτύσσονται προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, λόγω της συνεχούς ροής του αέρα, που μεταφέρει τις σταγόνες του νερού στην άκρη. Μικροσκοπικές πέτρινες βελόνες που αναπτύσσονται προς τα αριστερά - ένα θέαμα που μπορεί να δει κανείς μόνο σε αυτό το μέρος.
Ο γύρος ολοκληρώνεται με μια κόγχη προς τα δεξιά και στη συνέχεια, περνάμε λίγο χρόνο στην κεντρική αίθουσα. Ο χώρος φωτίζεται από τους κεραυνούς δεκάδων φωτογραφικών μηχανών, σφραγίζοντας το μεγαλείο της φύσης. Ο τερατώδης σταλακτόλιθος στη μέση, περιτριγυρισμένος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες μοιάζει με αγκαθωτό θηρίο, που έχει ανοίξει το οδοντωτό στόμα του. Αν τυχαίνει να έχετε πιο ζωηρή φαντασία, μπορείτε να νιώσετε σαν ένας από τους χαρακτήρες του "Τζουράσικ Παρκ".
Το σπήλαιο Sueva Dupka συγκαταλέγεται στα 100 εθνικά τουριστικά αξιοθέατα και αξίζει σίγουρα να το δείτε. Και η επίσκεψη μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ημέρα και θα σας γεμίσει με απίστευτα συναισθήματα.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.