Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Α. Κόπτσης: Nέο σχολικό έτος με τρεις νέους θεσμούς



Από το νέο σχολικό έτος, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, τρεις νέοι θεσμοί εισάγονται σε όλα τα Δημοτικα, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας: οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι/Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές και οι Όμιλοι.

Οι μέντορες και οι συντονιστές είναι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται εκτός διδακτικού αλλά εντός εργασιακού ωραρίου. Όσο για τους Ομίλους, θα λειτουργούν μετά τη λήξη του ημερήσιου προγράμματος ή και κατά τη διάρκεια του Ολοήμερου Σχολείου, χωρίς όμως «να έχουν “φροντιστηριακό” χαρακτήρα, δηλαδή επέκταση, ενίσχυση ή προετοιμασία των μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Σχετικά με τους νέους θεσμούς, ο κ. Κόπτσης επισημαίνει, ότι «στόχος είναι να αποκτηθεί πρωτίστως μία οργανωσιακή, πολυεπίπεδη και συνεργατική κουλτούρα στα σχολεία, να αναβαθμιστεί το σχολικό πρόγραμμα, να παρασχεθεί μία ποιοτικότερη εκπαίδευση, να εκσυγχρονίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να εξαλείψουμε στεγανά και παθογένειες του παρελθόντος».

Παιδαγωγικός Σύμβουλος/Μέντορας
Ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος/Μέντορας ορίζεται με απόφαση του διευθυντή και αντιστοιχεί ένας μέντορας για κάθε 1 με 8 εκπαιδευτικούς, εξηγεί ο κ. Κόπτσης.
Ο ρόλος του προορίζεται «να εμπνεύσει, να υποστηρίξει νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς και αναπληρωτές έως 5έτη υπηρεσία και να συμβάλλει στην ενσωμάτωση στο σχολικό περιβάλλον». Για παράδειγμα, ο μέντορας «πληροφορεί και καθοδηγεί τους εκπαιδευτικούς στο διδακτικό κομμάτι, οργανώνει δειγματικές διδασκαλίες, βοηθάει για τον ορθό τρόπο επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ του υπουργείου Παιδείας.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγεται ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος/Μέντορας είναι τα παρακάτω με μοριοδότηση: Διδακτική εμπειρία, διδακτορικό δίπλωμα, μεταπτυχιακός τίτλος, προηγούμενη θητεία ως μέντορας /σύμβουλος κλπ, πιστοποίηση επιμόρφωσης στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και η ξένη γλώσσα.

Ενδοσχολικός Συντονιστής
Οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές είναι όργανα συντονισμού του εκπαιδευτικού έργου, περιγράφει ο κ. Κόπτσης. Συντονίζουν τα της διδακτέας ύλης, υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους ανά ομάδες τάξεων ή ειδικοτήτων, παρακολουθούν και εποπτεύουν τον συντονισμό της διδακτέας ύλης, σχεδιάζουν και οργανώνουν διδασκαλίες, εξηγεί.
Επίσης, «εισηγούνται καινοτόμα προγράμματα, παρακολουθούν και εποπτεύουν τις διαδικασίες αξιολόγησης μαθητών, οργανώνουν συναντήσεις εκπαιδευτικών για επίλυση εκπαιδευτικών και διδακτικών θεμάτων».
Για 1-10 τμήματα προβλέπεται ένας συντονιστής τάξης και εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκπαιδευτικοί ειδικότητας για το Δημοτικό και 4 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται και ένας συντονιστής ειδικοτήτων.
Ο κ. Κόπτσης σημειώνει, ότι οι Μέντορες μπορούν να αναλαμβάνουν και καθήκοντα Ενδοσχολικών Συντονιστών.

Όμιλοι
Οι Όμιλοι συγκροτούνται μετά από απόφαση του διευθυντή του σχολείου και εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων ή από πρόταση εκπαιδευτικών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ του υπουργείου Παιδείας.
Κάθε Όμιλος έχει 6-12 μαθητές, ενώ μπορούν να αποτελούνται και από μαθητές διαφόρων σχολείων.
Έχουν ως αντικείμενα σχετιζόμενα με αθλητισμό, τέχνες, χορό, εικαστικά, μουσική, ρομποτική, επιχειρηματικότητα, διδακτικά αντικείμενα.
Το γνωστικό αντικείμενο, τονίζει ο κ. Κόπτσης, θα πρέπει να ανταποκρίνεται κατά το δυνατόν στα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών, «χωρίς οι διδάσκοντες/διδάσκουσες να παραγνωρίζουν το περιεχόμενο και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις των διδασκόμενων μαθημάτων, σύμφωνα με το αναλυτικό τους πρόγραμμα».
Οι παραπάνω καινοτομίες, υπογραμμίζει ο κ. Κόπτσης, αποσκοπούν «ώστε το σχολείο να γίνει ενδιαφέρον, δημιουργικό, ευχάριστο, χρήσιμο, χρηστικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό».



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Ρε ασχετε Κοπτση εσεις δεν μπορειτε να λυσετε θεματα απλα, αυτονοητα και ευαισθητα για την παιδεια, καταστρωνετε σχεδια που δεν θα λειτουργησουν ποτε; Τι Μεντορες θελεις να διορισεις; Ρουφιανους; Καταδοτες; Χωροφυλακες; Με ποιο προσοντολογιο; Με ποια εκπαιδευση; Μηπως θα προτιμηθουν ατομα απο την ΕΥΠ για να ξερετε τι λενε οι εκπαιδευτικοι για εσας τους αργοσχολους; Εσυ θα μας πει καποιος με ποια προσοντα κατελαβες την θεση του Γεν. Γραμματεα στο υπουργειο, διπλα σε μια υπουργο τρελη για δεσιμο και ανοργασμικη; Και επειδη η παιδεια ειναι ο καθρεφτης μιας χωρας, βλεπουμε τα χαλια σας με μεγαλη ευκολια. Δεν χρειαζετε μυαλο για να σας κρινουμε. Ειστε ορατοι απο χιλιομετρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας δουλέψουμε περισσότερο όλοι …λοιπόν…·

      Διαγραφή
    2. Για εκπαιδευτικό σε κόβω.
      Όχι πως έχεις άδικο σε αυτά που γράφεις.
      Πραγματικά ένας τέτοιος τύπος θα μπορούσε να κάνει χωριό με άτομα του στυλ κεραμεως

      Διαγραφή
    3. Ναι φιλε μου να 'δουλεψουμε περισσοτερο ολοι...λοιπον...' και να παψει το καθεστως των εκπαιδευτικων που εργαζονται περι τις 140 ημερες ετησιως. Να εχουμε σχολεια αξιοπρεπη, καθαρα, αρτια διχως γυψοσανιδες και αμιαντο. Τα ταβανια να μην σταζουν μεσα στον κουβα οταν βρεχει. Τα χρηματα που πληρωνουμε ως φορολογουμενοι να πιανουν τοπο. Να μην υπαρχουν ελλειψεις εκπαιδευτικου και λοιπου προσωπικου, οπως επισης να σταματησουν οι δασκαλοι και καθηγητες να ειναι μετακλητοι σε βουλευτικα γραφεια. Η εκπαιδευση εχει αναγκη απο καινοτομες μεθοδους και οχι απο ρουφιανους. Οντως πρεπει να δουλεψουμε ποιο πολυ για να μπορουμε να πληρωνουμε τον Δημητριαδη, τον Κοντολέων, τον Σταση, την ΔΕΗ, το γκαζι, το πετρελαιο, την βενζινη, το γαλα, το ψωμι και πιθανον ενα ζευγαρι παπουτσια τον χρονο. Καταλαβατε πονηρουληδες;;;;

      Διαγραφή
  2. Οι ιδέες αυτές έχουν σχεδιαστεί σε όλο τον κόσμο κι έρχονται παντού. Πιθανόν να αντιδράσει ο τεμπέλης αλλά δεν ανησυχεί ο εργατικός. Οι γονείς ποντάρουν πολλά στην όρεξη , το κουράγιο και τη διάθεση των δασκάλων….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.