Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η μουσικοχορευτική επετειακή εκδήλωση της ενορίας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών



Μέσα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών, ως καταληκτική εκδήλωση, έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2022, μία μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με τραγούδια και χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά.
Στην εισαγωγική ομιλία, κατηχήτρια του Ναού, συνέδεσε την εκδήλωση με τα παλιά πανηγύρια που γίνονταν με την ευκαιρία της εορτής του αγίου του ναού.Όπως είπε: «παλιά παράδοση, θέλει, όταν γιορτάζει η εκκλησία ενός τόπου να συναθροίζονται οι κάτοικοι, ακόμα και οι ξενιτεμένοι, στον Ναό για την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια όλοι μαζί να μετέχουν σε κοινή τράπεζα και στο γλέντι, όπου τραγούδια και χοροί ξεσήκωναν τους πάντες… Στο πανηγύρι και στη χαρά μας, γιατί γιορτάζει η εκκλησιά μας ήρθαν να μας τραγουδήσουν με μεράκι καλλίφωνοι χορωδοί και να χορέψουν μερακλήδες χορευτές». Εκπρόσωπος των χορωδιών μίλησε για την γκάιντα που αποτελεί το όργανο που ξεσηκώνει τους θρακιώτες σε χορό και γλέντι.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών πλαισιωμένη και με χορωδούς του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Πέλλας και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας: «Η Μπίγα». Τη διεύθυνση των δύο χορωδιών καθώς και της ορχήστρας που αποτελούνταν από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες είχε ο κ. Στέφανος Καλιωτάκης, που είναι και πρωτοψάλτης του ιερού ναού των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Επίσης χόρεψαν χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυωτών Γιαννιτσών «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ».
Η εκδήλωση στο σύνολό της είχε εξαιρετική επιτυχία και προκάλεστε ενθουσιασμό στο ακροατήριο. Στο τέλος της μάλιστα χορευτές, χορωδοί και κοινό, στην σκηνή αλλά και στην αίθουσα χόρεψαν μαζί έναν «ζωναράδικο».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Προϊσταμένου του εορτάζοντος Ι. Ναού, Πρωτοπρεσβυτέρου Κυριάκου Χατζηδήμου, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ακροατηρίου, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν ποικιλότροπα στην επιτυχία της εκδήλωσης και παρέδωσε αναμνηστικά στους τρεις προέδρους των Συλλόγων που συμμετείχαν, αφού τους ευχαρίστησε. Ιδιαίτερα επαίνεσε τους δύο κατεξοχήν υπεύθυνους της μουσικοχορευτικής παράστασης, που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και ανταποκρίθηκαν άριστα: τον μαέστρο και ακούραστο δάσκαλο και των δύο χορωδιών κ. Στέφανο Καλιωτάκη καθώς και τον χοροδιδάσκαλο και πρωτοχορευτή κ. Παύλο Λιτούδη, που έχει βαθιά γνώση της ανατολικορωμυλιώτικης παράδοσης. Τους ευχαρίστησε θερμά και τους επέδωσε σχετικό αναμνηστικό. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την καταληκτική εκδήλωση της ενορίας και αναφερόμενος στην εβδομάδα που κύλησε, είπε μεταξύ άλλων ότι ήταν γεμάτη χαρές, ευλογίες, μνήμες, συγκινήσεις, ποικίλες λατρευτικές ευκαιρίες αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμη διάβασε απόσπασμα από τον επίλογο του επετειακού λευκώματος που κυκλοφόρησε η ενορία, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι εκδηλώσεις έγιναν προκειμένου να εκφραστούν θερμές ευχαριστίες και απέραντη ευγνωμοσύνη στους κτίτορες, δωρητές και ευεργέτες, γνωστούς και αγνώστους, και σ’ όλους όσους εργάσθηκαν κι εργάζονται στον Ναό, αρχιερείς, ιερείς, διακόνους, ιεροκήρυκες, ιεροψάλτες, νεωκόρους, εκκλησιαστικούς επίτροπους, στα μέλη των ερανικών επιτροπών και του ενοριακού Φιλοπτώχου ταμείου, στους κατηχητές και στις κατηχήτριες, στους υπεύθυνους των αγιογραφικών κύκλων, στις κυρίες των ομάδων αγάπης και σε όλους εκείνους που αγάπησαν την ευπρέπεια του ναού, σ’ όλους τους ενορίτες, μικρούς και μεγάλους, που πρόσφεραν, υλικά και ηθικά, από το περίσσευμα της καρδιάς τους και το υστέρημα των υπαρχόντων τους. Ευχήθηκε ταπεινά -για όσους από αυτούς έχουν εκδημήσει- ο Πανάγαθος Κύριος να τους τάξει εν χώρα ζώντων, στην χορεία των δικαίων και των αγίων, και για όσους βρίσκονται εν ζωή, να τους ευλογεί και να τους χαρίζει υγεία, μακροζωία, προκοπή στην ζωή και στην πίστη τους, να τους γεμίζει με τα αγαθά της γης και να τους αξιώσει να απολαύσουν και τα ουράνια αγαθά με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου, των Κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του Αγίου Λουκά του ιατρού και του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση ΕΔΩ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.