Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη βουλή για τους αποσταγματοποιούς«Οι Αποφάσεις της Κυβέρνησης για τριπλασιασμό του ΕΦΚ στο προϊόν απόσταξης και του κόστους 12ωρης άδειας απόσταξης οδηγούν τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς σε αφανισμό»

Οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση μετά τις Αποφάσεις της Κυβέρνησης για τριπλασιασμού του ΕΦΚ στο προϊόν απόσταξης και του κόστους 12ωρης άδειας απόσταξης. Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την προκαταβολή του ΕΦΚ επί μιας ποσότητας αποστάγματος που δεν γνωρίζουν εξαρχής καθώς και η υπέρμετρη αύξηση του κόστους της ενέργειας θεωρούνται αντικίνητρα για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς να προχωρήσουν σε αυτή την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης (καζάνια).

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και η κ. Θεοδώρα Αυγέρη Βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης μαζί με 37 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του:

(1) να επαναφέρει το κόστος της 12ωρης άδειας στα 48 ευρώ όπως ίσχυε και πέρυσι,

(2) να διευκολύνει τους διήμερους αποσταγματοποιούς ως προς την καταβολή του ΕΦΚ επί του αποστάγματος, η οποία θα μπορούσε να γίνει τμηματικά και με την αποπληρωμή να γίνεται μετά την αποσταγματοποιητική περίοδο και αφού θα έχει οριστικοποιηθεί η τελική ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος (απόσταγμα) και

(3) να εξετάσει τη μείωση του Ε.Φ.Κ. (έστω και προσωρινά) επί της άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, προκειμένου να περιοριστεί (φέτος) το κόστος παραγωγής και να μπορέσουν να προχωρήσουν στην απόσταξη οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, όπως ζητούν οι Σύλλογοί τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Σε απόγνωση οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί λόγω του σχεδόν τριπλασιασμού του ΕΦΚ στο προϊόν απόσταξης και του κόστους απόκτησης 12ωρης άδειας απόσταξης»

Από την 1η Αυγούστου 2022 το προϊόν απόσταξης των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών φορολογείται πλέον όπως και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, δηλαδή ανά λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης και όχι ανά κιλό, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ανέρχεται στα 3,70 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης ή 370 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, αντί των 59 λεπτών ανά κιλό έτοιμου προϊόντος, όπως ίσχυε μέχρι την 1η Αυγούστου. Και ενώ από τη μια ο φόρος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από την άλλη οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί και ιδιοκτήτες καζανιών καλούνται να τον προκαταβάλουν. Συγκεκριμένα, για την έκδοση 24ωρης άδειας απόσταξης (12+12 ώρες), πέραν των λοιπών δικαιολογητικών, οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί καλούνται να προκαταβάλουν στο αρμόδιο τελωνείο τον Ε.Φ.Κ. επί του εκτιμώμενου παραγόμενου προϊόντος, ποσότητα που δεν είναι γνωστή εξαρχής, αφού η παραγωγή κυμαίνεται και δεν είναι σταθερή κάθε χρόνο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι για τις 7 ημέρες λειτουργίας «του καζανιού» ο φόρος που καλούνται να προκαταβάλουν οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί ανέρχεται πλέον στα 1850 ευρώ, ενώ πέρυσι το ποσό που καλούνταν να προκαταβάλουν ανερχόταν στα 580 ευρώ! Κι ενώ πέρυσι μια 12ωρη άδεια κόστιζε 48 ευρώ, φέτος κοστίζει 111 ευρώ!

Στα παραπάνω οικονομικά άχθη έρχεται να προστεθεί και ο σχεδόν τριπλασιασμός του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την απόσταξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής του αποστάγματος (π.χ. τσίπουρου). Η αύξηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος, μέχρι και 40%, αλλά και στον περιορισμό της παραγωγής του εν λόγω προϊόντος λόγω αδυναμίας των διήμερων αποσταγματοποιών να προχωρήσουν στη διαδικασία της απόσταξης εξαιτίας του πολύ υψηλού-απαγορευτικού κόστους παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στην απόφαση που ελήφθη την περασμένη άνοιξη για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς, η οποία τους στέρησε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό όρο «τσίπουρο», «τσικουδιά» κ.λ.π. για τα παραγόμενα προϊόντα τους , τα οποία είναι πλέον υποχρεωμένοι να ονομάζουν ως «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Επειδή, τα αποστάγματα όπως το τσίπουρο είναι παραδοσιακά προϊόντα τα οποία προέρχονται από τα παραπροϊόντα παραγωγής του οίνου, αξιοποιώντας τα στέμφυλα και όσο το δυνατόν το αμπέλι.

Επειδή, η προκαταβολή του Ε.Φ.Κ., και μάλιστα επί μιας ποσότητας που δεν είναι εξαρχής γνωστή, είναι αντικίνητρο για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς.

Επειδή, η αύξηση τους 12ωρης άδειας σε 111 ευρώ (από τα μέχρι πέρυσι 48 ευρώ) θα λειτουργήσει τους ως αντικίνητρο για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επαναφέρει το κόστος της 12ωρης άδειας στα 48 ευρώ όπως ίσχυε και πέρυσι;

2. Προτίθεται να διευκολύνει τους διήμερους αποσταγματοποιούς ως προς την καταβολή του ΕΦΚ επί του αποστάγματος, η οποία θα μπορούσε να γίνει τμηματικά και με την αποπληρωμή να γίνεται μετά την αποσταγματοποιητική περίοδο και αφού θα έχει οριστικοποιηθεί η τελική ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος (απόσταγμα);

3. Προτίθεται να εξετάσει τη μείωση του Ε.Φ.Κ. (έστω και προσωρινά) επί της άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, προκειμένου να περιοριστεί (φέτος) το κόστος παραγωγής και να μπορέσουν να προχωρήσουν στην απόσταξη οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, όπως ζητούν οι Σύλλογοί τους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.