Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν αλλαγές στον εκλογικό νόμο



Αλλαγές στον εκλογικό νόμο ζητούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Το ΔΣ της ΠΕΔ μετά από την συνεδρίαση του, ζητά ως προς τον εκλογικό νόμο να μη μειωθούν οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων και ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων κάθε συνδυασμού να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών του εκάστοτε συμβουλίου προσαυξημένο κατά 50%. Παράλληλα ζητούν να διευκρινιστεί στο νομό ότι ως προς τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων θα εκλέγεται ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος από το συνδυασμό του δημάρχου.
Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε χαρακτηριστικά πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Όπως επεσήμανε: «Για τον εκλογικό νόμο έχουμε τοποθετήσει ως ΠΕΔ και έχουμε πει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλές από τις σημαντικές παρατηρήσεις και της ΚΕΔΕ και της δικής μας Περιφερειακής Ένωσης έχουν υλοποιηθεί. Και πραγματικά είναι ένας νόμος που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων. Ήταν το βασικό πρόβλημα που είχε ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματικά λυπάμαι τις διοικήσεις στην προηγούμενη θητεία που κλήθηκαν να διοικήσουν με ένα νόμο που δεν τους εξασφάλιζε την κυβερνησιμότητα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι θετικό».
Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, ενώ αρνητικό χαρακτήρισε το ότι μειώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. «Οι δημοτικοί σύμβουλοι συμβάλλουν στον πλουραλισμό στο δημοτικό συμβούλιο και επειδή μεγάλωσαν οι δήμοι, στην εκπροσώπηση και περιοχών που ίσως δεν έχουν την εκπροσώπηση που θα έπρεπε. Τους χρειαζόμαστε και είναι εντελώς δωρεάν. Δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Το να στερείς από ανθρώπους που έχουν όρεξη να προσφέρουν στα κοινά, νομίζω ότι είναι λάθος», πρόσθεσε ο κ. Καϊτεζίδης.
Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «ολίσθηση προς ολιγαρχικό σύστημα» και συμπλήρωσε πως «το δημοκρατικό σύστημα που εκπροσωπεί η τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορεί να λειτουργεί με ολιγαρχικές διαδικασίες μειώνοντας τους αιρετούς, όταν μάλιστα δεν προκαλούν καμία οικονομική επιβάρυνση και κανένα οικονομικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό».
Όπως υπογράμμισε: «Το να περιορίζεις και μάλιστα στραγγαλιστικά σε ορισμένες περιπτώσεις, από τους 49 δημοτικούς συμβούλους, να τους κατεβάζεις κατά 10 – 15, αυτό είναι διολίσθηση προς ολιγαρχία. Δε πρέπει να κρατηθεί αυτό το πράγμα. Πρέπει να βελτιωθεί. Όπως και μια σειρά αλλά θέματα που προτείναμε προς το καλύτερο για την τοπική αυτοδιοίκηση».
Πηγή: aftidioikisi.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Δημοκρατικότατος ο νόμος.Ο ένας 1000 ψήφους ο άλλος 100 βγαίνει ο δήμαρχος σου είσαι Πρόεδρος.Αντε γεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.