Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η αναδιάρθρωση είναι δικαίωμα όλων των αγροτών - Επιστολή Δάνη Τζαμτζή προς τον Υπ.Α.Α.Τ.



Από φέτος θα πρέπει να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών και ασφαλώς θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους συνεταιρισμένους. Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, τονίζοντας ότι στην Πέλλα οι αγρότες δεν εντάσσονται σε συνεταιρισμούς, έχοντας την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, όταν μεγάλοι συνεταιρισμοί κατέρρευσαν, υπό το βάρος σκανδάλων, χωρίς μάλιστα να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ

Με μεγάλη προσοχή άκουσα τις εισηγήσεις του Αντιπροέδρου της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστου Γιαννακάκη και των κκ Καθηγητών που απαρτίζουν την επιτροπή η οποία θα προτείνει, το πώς θα “τρέξει’’ το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών, κατά την πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση με αγρότες στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών στις 22-9-2022.

Στον διάλογο που ακολούθησε, τοποθετήθηκα τονίζοντας τα εξής:

« Η Πέλλα, με στοιχεία του 2019-2020, παράγει το 52% του συμπύρηνου ροδάκινου, το 37% των βερίκοκων, και το 67% των κερασιών, πανελλαδικά.
Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών πρέπει να ξεκινήσει από φέτος, διότι ήταν εξαγγελία του Υπουργείου.
Όμως η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι δικαίωμα όλων των αγροτών και όχι μόνο των συνεταιρισμένων.
Όλοι οι αγρότες πλέον, τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων. Όλοι πληρώνουν φορολογία.
Δεν επιτρέπεται οι μη συνεταιρισμένοι αγρότες να «τιμωρούνται» με αυτό τον τρόπο.
Στην Ημαθία είναι οργανωμένοι οι περισσότεροι αγρότες σε συνεταιρισμούς.
Στην Πέλλα, επειδή κατά το παρελθόν μεγάλοι συνεταιρισμοί κατέρρευσαν υπό το βάρος σκανδάλων και απ αυτούς που συμμετείχαν δεν τιμωρήθηκε κάποιος, οι αγρότες στην Πέλλα δεν εντάσσονται σε συνεταιρισμούς. Οδηγούν την παραγωγή τους σε ιδιώτες εξαγωγείς, οι οποίοι απορροφούν την παραγωγή και πληρώνουν. Σε αντίθεση μάλιστα με κάποιους συνεταιρισμούς , που ακόμη και σήμερα, χρωστούν στους αγρότες λεφτά, ή αποδίδουν στους αγρότες πολύ χαμηλές τιμές.
Γι αυτό, πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών στην Πέλλα δεν εντάσσεται σε συνεταιρισμούς.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Είμαστε ιδεολογικά εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας;
Γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί χρηματοδοτούνται αυτοί οι ιδιώτες και κάνουν επενδύσεις.
Κύριοι, δεν έχει καμία λογική ο αποκλεισμός από την αναδιάρθρωση, των μη συνεταιρισμένων αγροτών.
Σε άλλη περίπτωση, ονομάστε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, «πρόγραμμα Ημαθίας», γιατί στην Πέλλα, πολλοί αγρότες δεν θα μπορούν να συμμετέχουν.
Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης πρέπει να συνδυαστεί με αγρανάπαυση.
Έχουμε την εμπειρία από το προηγούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στο οποίο συμμετείχα.
Βγάζαμε συμπύρηνα και βάζαμε ξανά συμπύρηνα και θέλαμε να μειώσουμε την παραγωγή των συμπύρηνων ροδάκινων. Αυτό δεν γίνεται.
Πρέπει για 5-7 χρόνια, όση είναι η περίοδος της ΚΑΠ, να συνδυαστεί το ξερίζωμα με μονοετείς καλλιέργειες.
Έχουμε επισιτιστική κρίση, να φυτευτεί σιτάρι. Οι ζωοτροφές έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Να φυτευτεί καλαμπόκι. Ηλίανθος για ηλιέλαιο και ελαιοκράμβη για βιοντίζελ.
Πρέπει τα κτήματα αναζωογονηθούν, για να έχουν αύριο σωστή ποιότητα.
Πρέπει να επέλθει αποσυμφόρηση στα ροδάκινα, τα κεράσια και τα βερίκοκα. Πρέπει να έλθει ισορροπία στην παραγωγή, ώστε οι τιμές να είναι ικανοποιητικές.
Φέτος δεν είχαμε μεγάλες ζημιές από τον παγετό και είχαμε μεγάλη προσφορά συμπύρηνου ροδάκινου.
Η έλλειψη εργατικών χεριών, δεν ήταν μόνο στα κτήματα αλλά και στα εργοστάσια και είχε σαν αποτέλεσμα, να μην συμπληρώνουν σωστά 3η βάρδια κάποια εργοστάσια και να σταματά η παραλαβή ροδάκινων κάποιες μέρες. Έμειναν παραγωγές μέσα στα κτήματα και με τις βροχοπτώσεις πολλοί αγρότες δεν πήραν παραγωγές.
Υπήρξε λοιπόν μειωμένη απόδοση παραγωγής από τις βιομηχανίες, λόγω απουσίας εργατικών χεριών. Η δέσμευση της ΕΚΕ ήταν για 32-35 λεπτά τιμή για το συμπύρηνο. Θα δούμε τις εκκαθαρίσεις.
Ακόμη, σας άκουσα κύριε καθηγητά να λέτε για καθορισμό ποικιλιών που θα φυτευτούν και ότι μιλήσατε με τους φυτωριούχους.
Τις ποικιλίες τις καθορίζουν τα εργοστάσια με τα φυτά που μοιράζουν στους αγρότες και παρ όλα αυτά, ποικιλίες που προτείνονταν μέχρι χθες , σήμερα τα εργοστάσια δεν τις θέλουν και θέλουν άλλες.
Ακούσαμε ότι έχουν σταλεί ερωτηματολόγια στους συνεταιρισμούς . Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση και σήμερα μαθαίνουμε ότι έχετε στείλει ερωτηματολόγια. Πόσοι το γνωρίζουν;

Τέλος, να τονίσω ότι τα 166 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση, είναι λίγα χρήματα.

Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Ιορδάνης Τζαμτζής

 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Και οχι μονο η αναδιαρθρωση να αφορα ολους τους αγροτες, αλλα και λεφτα που δινονται οπως για την ουκρανικη κριση χθες 3/10/2022, 70 ευρω το στρεμμα, να αφορα ολους τους αγροτες και οχι μονο τους συνεταιριζομενους. Για πιο λογο αυτος ο διαχωρισμος. Κατα κυριο επαγγελμα αγροτες ειμαστε με βιβλια εσοδων εξοδων και με μοναδικη πηγη εσοδων τα αγροτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.