Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ: 39 χρόνια προσφοράς με χιλιάδες αποδέκτες



Τα 39α γενέθλιά της γιορτάζει σε λίγες μέρες η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ. Το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα έχει υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια 16.429 άτομα. Από αυτά 7.640 ήταν άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης και 8.789 μέλη του στενού τους περιβάλλοντος. 
Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1145 του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έχει καταγράψει 36.820 επαφές στα 21 χρόνια λειτουργίας της, κυρίως τηλεφωνικές αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το προφίλ ατόμων που ζήτησαν βοήθεια το 2021 για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ για το 2021, η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης για όσους ζητούν θεραπεία ( 45%) και ακολουθείται από την κάνναβη, που αφορά πλέον 1 στους/στις 4. Το 52% έχει κάνει έστω και μία φορά ενέσιμη χρήση ναρκωτικών στη ζωή του πριν ζητήσει βοήθεια από το πρόγραμμα. Η μέση ηλικία όσων προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ είναι τα 33 έτη, ενώ το 83% είναι άνδρες. 
Παράλληλα, το 32 % των ανθρώπων, που ζητάνε βοήθεια το 2021 από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, δηλώνει πως έχει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 41% κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας, που συνυπάρχει με το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Το 52% δεν κάνει καθόλου χρήση αλκοόλ και μόλις το 8% δεν καπνίζει τσιγάρο.
Όσον αφορά στην εμπλοκή με τον νόμο, των ανθρώπων που απευθύνθηκαν το 2021 στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το 74% έχει συλληφθεί έστω μία φορά στη ζωή του, το 37 % έχει καταδικαστεί και το 19% έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.        
Από το 1983 που ξεκίνησε σε πιλοτική βάση ως το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης στη χώρα μας μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έχει εξελιχθεί σε ευρύ και πολύπλευρο δίκτυο υπηρεσιών. 
Με εξειδικευμένες μονάδες υποστηρίζει ενήλικες με πρόβλημα ναρκωτικών, είτε μέσω θεραπείας διαμονής είτε εξωτερικής παρακολούθησης, καθώς και εφήβους-νεαρούς ενήλικες με διαφορετικά προβλήματα χρήσης και εξάρτησης, συμπεριλαμβανομένων  αυτών που συνδέονται με το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο/gaming.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.