Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ομιλία Δ. Σταμενίτη στη Βουλή για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (βίντεο)



Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε την Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2022 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», με το οποίο αντιμετωπίζονται ζητήματα όπως η αναντιστοιχία στο περιεχόμενο ή η έλλειψη νομοτεχνικής συνέπειας, τόσο μεταξύ διαφορετικών άρθρων, όσο και εντός των ιδίων άρθρων του Κώδικα και παράλληλα αποσαφηνίζεται το ποινολόγιο που εφαρμόζεται για τις φορολογικές παραβάσεις, δηλαδή τι προβλέπεται και για ποια περίπτωση.

Στην εισαγωγή της τοποθέτησης του ο Βουλευτής σημείωσε ότι: «Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί μια σημαντική και ουσιαστική νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά σε όλους τους εφαρμοστές και ερμηνευτές της φορολογικής νομοθεσίας, οι οποίοι εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα. Αφορά τη Διοίκηση και τα δικαστήρια, καθώς και τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως οι δικηγόροι και οι λογιστές, αλλά αφορά τέλος, και όλους τους φορολογούμενους, πολίτες και επιχειρήσεις». Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επικαιροποίησης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας τονίζοντας ότι: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο υφιστάμενος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας περιέχει ρυθμίσεις, οι οποίες είτε δεν έχουν προσαρμοστεί στις μεταβολές των τελευταίων δέκα σχεδόν ετών είτε έχουν εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν. Και αποτελεί επίσης, κοινό τόπο ότι οι διατάξεις που διέπουν τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας είναι απαραίτητο να οργανωθούν σε ένα ενιαίο και συνεκτικό νομοθετικό κείμενο. Με αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρα στην κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν τη φορολογική διαδικασία, η οποία πρέπει να τονίσουμε ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένες πράξεις, όπως ο προσδιορισμός και η είσπραξη των φορολογικών εσόδων καθώς και οι επιβαλλόμενες κυρώσεις, διοικητικές και ποινικές, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις φορολογικές υποχρεώσεις».

Αφού στάθηκε στο περιεχόμενο των διατάξεων και στις αλλαγές που αυτές επιφέρουν, ο κ. Στααμενίτης κλείνοντας την τοποθέτηση του σημείωσε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια μεγάλη προσπάθεια που εντάσσεται στο στόχο για εκσυγχρονισμό συνολικά του Κράτους και των λειτουργιών του, η οποία ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών τοποθετήσεων πρέπει να στηριχθεί αν σκεφτούμε, πρώτον πόσα κόστισε στη χώρα μας και πόσο ταλαιπωρεί τους πολίτες η πολυνομία αλλά και δεύτερον ότι τα αποτελέσματα και τα οφέλη που θα επιφέρει αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.