Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΥ Αριδαίας: Απολογισμός της δράσης ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού (φωτο)



Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί 
ο μήνας ευαισθητοποίησης κ ενημέρωσης για την πρόληψη του  καρκίνου του μαστού.

Το κέντρο υγείας Αριδαίας τα τελευταία πέντε χρόνια, πλην των δύο τελευταίων, πραγματοποιεί δράση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 Την Πέμπτης στις 27 του Οκτώβρη στην πλατεία της Αριδαίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δράση σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας.
 Η ομάδα των Επαγγελματιών Υγείας από το Κέντρο Υγείας Αριδαίας αποτελούνταν από την κοινωνική λειτουργό Νατσιούλα Μαρία, την επισκέπτρια υγείας Πούλου Κατερίνα και τις μαίες Γκιώση Ιωάννα, Τοψη Ιωάννα.
 Από το Δ. Αλμωπίας στη δράση συμμετείχαν η προϊσταμένη του τμήματος κοινωνικής προστασίας Χατζήαβραμίδου Ευδοκία και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Βαρδάρη Πασχαλινά, οι κοινωνικές λειτουργοί του Κέντρου Κοινότητας Νατσιούλα Τριανταφυλλιά, Γάτσιου Χαρά και η ασκούμενη κοινωνική  λειτουργός Καραηλια  Βάλια, 
 Ο αντιδήμαρχος κοινωνικής προστασίας του δήμου Αλμωπίας κος Γιαντσης Δημήτριος στήριξε ένθερμα αυτή την πρωτοβουλία και διευθέτησε με μεγάλη επιτυχία από τις πιο μικρές λεπτομέρειες μέχρι τα πιο πολύπλοκα ζητήματα που προέκυψαν. Χωρίς την στήριξη και συμβολή του η δράση ίσως δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί.
 Η ζωγράφος κα Ελένη Χρυσούλα ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμα μας για συνεργασία και ομόρφυνε την δράση  με τις καλλιτεχνικές της δημιουργίες.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός της συμμετοχής μιας άτυπης ομάδας νέων (σε ηλικία ) εθελοντών, της Παπαδημητρίου Κυριακής, της Φάσο Σοφίας, της  Παπαδημητρίου Σταματίας και του Λαμπρίδη Κωνσταντίνου. Η συμμετοχή τους, εκτός του ότι μας έδωσε μεγάλη χαρα, έδωσε στη δράση μια φρέσκια και νεανική πινελιά!!
Σε πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών που προσήλθαν στην δράση μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό (Υπουργείο Υγείας, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Άλμα ζωής)  και έγινε δια ζώσης ενημέρωση σε θέματα που αφορούν γενικότερα την υγεία της γυναίκας. 
 Πολλές γυναίκες έκλεισαν επί τόπου το ραντεβού τους για την διενέργεια του Τεστ Παπανικολάου, το οποίο γίνεται ΔΩΡΕΆΝ στο κέντρο υγείας Αριδαίας.
 Τα ροζ μπαλόνια και οι καραμέλες που συμβολικά μοιράστηκαν σε όλους έδωσαν ένα μήνυμα ότι η ζωή είναι γλυκιά όταν φροντίζουμε και αγαπάμε το σώμα μας και τον εαυτό μας.
Δίνουμε υπόσχεση για μελλοντική συνεργασία στους επαγγελματίες υγείας κα Φουντουκίδου Αναστασία (διατροφολόγο), κα Σιμοπούλου Ελισάβετ (νοσηλεύτρια) και άλλους εθελοντές και εθελοντριες που έδειξαν ενθερμό ενδιαφέρον για την δράση μας.
Σκοπός μας δεν ήταν να σωθεί έστω και μια γυναίκα, όπως είθισται να λέγεται, αλλά να σωθούν όλες οι γυναίκες!!

Συμπεράσματα και διαπιστώσεις: 
  • Οι γυναίκες γνωρίζουν αλλά δεν πράττουν.
  • Οι περισσότερες γυναίκες.. 
  • γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντοπιστεί εγκαίρως 
  • γνωρίζουν ότι είναι κρίσιμης σημασίας η ετήσια προληπτική εξέταση με μαστογραφία και υπέρηχο μαστού.
  • έχουν ακούσει για την αυτοεξέταση του μαστού αλλά δυστυχώς δεν την πραγματοποιούν.
  • Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν αλλά δυστυχώς αμελούν,καθυστερούν και φοβούνται. 
Εμείς ήμασταν εκεί για άλλη μια χρονιά για να τις ενθαρρύνουμε και για να τις υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα βήματα για την υγεία τους. Ήμασταν εκεί για να τις υπενθυμίσουμε ότι η πραγματοποίηση των προληπτικών εξετάσεων είναι πράξεις αυτοφροντιδας και αγάπης προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους.

 Συνοψίζοντας ακολουθούν μερικές πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από την  ιστοσελίδα του "Άλμα ζωής".

Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται ακόμα πρωτογενώς μιας και δεν ξέρουμε τον ενοχοποιητικό παράγοντα για τη δημιουργία του
αλλά δευτερογενώς δηλαδή με την έγκαιρη διάγνωση εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα 

Δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν ωστόσο πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή να τον εντοπίσει σε αρχικό στάδιο οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση.

H τροποποίηση του τρόπου ζωής π.χ. υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή παχυσαρκίας τεκνοποίηση σε νέα ηλικία, αποφυγή της έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία, αποφυγή της χρήσης ορμονών κτλ
η τήρηση των κανόνων προληπτικού ελέγχου με τακτική κλινική εξέταση των μαστών από ειδικό γιατρών, ετήσια μαστογραφία και αυτοεξέταση των μαστών.
  
 Ενημερώσου σήμερα από τον γιατρό σου για όλες τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνεις!!



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.