Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Πέλλας: Απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες σωματείων και φορέων στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά (φωτο)


Δελτίο τύπου από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Πέλλας: 

''9 ΝΟΕΜΒΡΗ και ο λαός της Πέλλας έστειλε από την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά το μήνυμα του ξεσηκωμού.

Με 2 απεργιακές συγκεντρώσεις στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά στα κεντρικά σημεία των πόλεων, εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους αλλά και φορείς του νομού μας ένωσαν τη φωνή τους με τις φωνές όλων των εργαζομένων που σήμερα απεργούν και διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα, μαζί με τους αγώνες και τις απεργιακές μάχες που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στα Γιαννιτσά δυναμική ήταν η παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του Δήμου Πέλλας, εκ μέρους των οποίων θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Λευτέρης Αβραμίδης.

Με το δικό τους πανό και με το σύνθημα “Με πυξίδα τις ανάγκες μας, παλεύουμε για τη ζωή μας” έδωσαν το “παρών” στη συγκέντρωση οι γυναίκες της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών, εκ μέρους των οποίων χαιρέτισε η πρόεδρος, Όλγα Κουρουτζάκη. Κάλεσε τις γυναίκες να ενώσουν τη φωνή τους σε κοινή διεκδίκηση με τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής.

Να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση τους σε συλλογική, οργανωμένη, διεκδικητική δράση, αποκρούοντας κάθε προσπάθεια ανοχής και συμβιβασμού, κάθε προσπάθεια να αποδεχθούν να θυσιάσουν τις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα.

Στην Έδεσσα δυναμική ήταν η παρουσία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την πρόεδρο της Α' ΕΛΜΕ, Δέσποινα Σεμερτζίδου, να απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό, με σημαντική αναφορά στα ζητήματα του κλάδου.

Αντιπροσωπεία του σωματείου Εστίασης Καφέ και Διασκέδασης Έδεσσας παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των σωματείων και φορέων του νομού, όπου ο πρόεδρος, Γιαβανούδας Θεόδωορος χαιρέτισε με συγκεκριμένη αναφορά στα ζητήματα των ΕΒΕ.

Ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, με πανό του σωματείου τους.

Οι κεντρικές ομιλίες έγιναν από εργαζόμενους, στα Γιαννιτσά από την Αριστέα Χατζηβασιλειάδου, επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νομού Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα, στην Έδεσσα από τον Χρήστο Κοντίδη, από το ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την κεντρική ομιλία στις απεργιακές συγκεντρώσεις

“Συναγωνιστές , συναγωνίστριες

Από αυτή τη συγκέντρωση , ενώνουμε και μεις τη φωνή του αγώνα , της διεκδίκησης με το ποτάμι όλων των εργαζομένων που σήμερα απεργεί και διαδηλώνει σε όλη τη χώρα , μαζί και με τους αγώνες και τις απεργιακές μάχες που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Χαιρετίζουμε με υπερηφάνεια τον κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη που έκανε το βήμα για πρώτη φορά και δήλωσε απεργία , ξεπερνώντας σκοπέλους και εμπόδια . Τους βιοπαλαιστές αγρότες που αγωνίζονται ενάντια στο υπέρογκο κόστος παραγωγής , τις χαμηλές τιμές διάθεσης , την ελλειπή κρατική στήριξη . Τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες που βλέπουν στη πράξη ότι η περιβόητη στήριξη στην επιχειρηματικότητα από όλες τις κυβερνήσεις , με το που ανοίξει η πόρτα , γίνεται στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αγωνία και βάσανα γ’ αυτούς.

Μπροστά μας είναι ο χειμώνας και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κρυώσουμε εμείς για να ζεσταίνονται οι λίγοι, ότι δεν θα πεινάσουμε εμείς για να είναι χορτάτοι μια χούφτα εκατομμυριούχων, αυτοί δηλαδή που μας κλέβουν το ψωμί απ' το τραπέζι.

Αρκεί μόνο να δει κανείς τις προκλητικές δηλώσεις των Υπουργών που το 2022 μας κουνάνε το δάχτυλο και λένε ότι όποιος δεν προσαρμοστεί πεθαίνει , που μας καλούν να κάνουμε και πάλι υπομονή , να βάλουμε πλάτη, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια τα pass και τα vouchers σαν μάνα εξ ουρανού.

Ε λοιπόν ας κοιμούνται ανήσυχοι , τους διαβεβαιώνουμε και από αυτή μας τη συγκέντρωση ότι δεν επιλέγουμε το δρόμο της αναμονής , αλλά του ξεσηκωμού , προετοιμαζόμαστε από αύριο κιόλας για τις επόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας για το εισόδημα, το μισθό , τις συνθήκες εργασίας , ενάντια στην ακρίβεια , αλλά και ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και που εξαιτίας των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων κοντεύουν να βάλουν φωτιά όλο το πλανήτη ,να μετατρέψουν τα παιδιά μας σε κρέας στις πολεμικές μηχανές τους .

Από δω σήμερα δείχνουμε το μπόι μας στην καθημερινή αναμέτρηση με την εργοδοσία , όπως στο κλάδο των τροφίμων που κυριαρχεί στο νομό μας . Αναμετριόμαστε με την ανάπτυξη τους , τα πανηγυρικά λόγια του πρωθυπουργού για την αύξηση των εξαγωγών στα φρούτα που φτάνει το 20%, τα τεράστια κέρδη και τις χρηματοδοτήσεις που παίρνουν από το κράτος τους. Γιατί αυτές εδώ οι πρωτιές , όπως είναι η εξαγωγή της κομπόστας παγκοσμίως , περνάνε πάνω από τα κορμιά των εργαζομένων , τους χαμηλούς μισθούς , τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, την εποχικότητα , τα εργατικά ατυχήματα αλλά και το τσάκισμα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Αναμετριόμαστε με την αναμονή που καλλιεργούν οι βιομήχανοι, που μας λένε κάντε υπομονή και όταν πάμε καλύτερα θα δείτε καλύτερους μισθούς και καλύτερες μέρες. Μόνο που μ’ αυτή την αναμονή οι μέρες γίνονται καλύτερες μόνο γ’ αυτούς και για μας μετατρέπονται σε μαύρα σκοτάδια.

Αναμετριόμαστε ακόμα με τη προσπάθεια ώστε η νέα γενιά να μπει στον αγώνα , να αποκτήσει κοινωνική πείρα από την οργάνωση , τη διεκδίκηση μέσα στα σχολειά και όχι να γαλουχείται από τις σάπιες αξίες ενός συστήματος τεράτων που λέει κοίτα τον ευατούλη σου, ότι άμα είσαι έξυπνος μπορείς να πας ψηλά, ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα.

Καθημερινά απέναντι μας έχουμε το κράτος . Ένα κράτος που υπάρχει , για να υπερασπίζεται και να φρουρεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων , της μεγαλοεργοδοσίας. Κράτος που το βλέπουμε έξω από τις πύλες των εργοστασίων με τη παρουσία της αστυνομίας για να επιβάλλει το νόμο και τη τάξη τους. Το βλέπουμε μέσω των δικαστηρίων να ποινικοποιεί τους αγώνες μας σε χρόνο ρεκόρ , με αγωγές, πρόστιμα και άλλα πολλά.

Δεν το βλέπουμε όμως όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και όταν ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους, δεν το βλέπουμε να ενισχύει τα σχολειά , τα νοσοκομεία , τα κέντρα Υγείας με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού μας να βρίσκονται συνεχώς στον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Καταδικάζουμε το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που μετατρέπει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τους ασθενείς σε πελάτες. Που θα σπρώξει με μαθηματική ακρίβεια το λαό στο μονόδρομο των ιδιωτών , των επιχειρηματικών μεγαθήριων της Υγείας αφού η αναμονή για ένα χειρουργείο , ένα απλό ραντεβού διαρκεί για μήνες η και χρόνια.

Συναγωνιστές, το τσάκισμα της αναμονής αποτελεί οξυγόνο στη σκέψη , τροφή για να μπούμε όλοι μπροστά στην οργάνωση της πάλης , στο εργοστάσιο , την επιχείρηση , το σχολείο τη γειτονιά κυριολεκτικά παντού. Αυτό το διάστημα γίνονται ακόμα πιο έντονες οι φωνές που μας καλούν να περιμένουμε τις εκλογές , ακούμε για προοδευτικές κυβερνήσεις , ότι για όλα φταίει ο Μητσοτάκης κλπ.

Αλήθεια από ποιους μπορεί να ελπίζει ο λαός;

Από την προηγούμενη κυβέρνηση που έμπασε τη χώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας που κάνει πανάκριβο το ρεύμα , που συνέβαλε ώστε ο εγχώριος λιγνίτης να μετατραπεί τεχνητά σε ακριβό καύσιμο και που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η παραγωγή του κατά 50%;

Ή από τη σημερινή κυβέρνηση που συνεχίζει από εκεί που παρέδωσε η προηγούμενη; Αλήθεια όταν επισκέπτονται οι βουλευτές της κυβέρνησης , του ΣΥΡΙΖΑ , του ΠΑΣΟΚ τις μεγάλες βιομηχανίες, γιατί δεν αναφέρονται στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που βιώνουν οι εργαζόμενοι χρόνια πριν ακόμα ψηφιστεί; Που δεν πληρώνονται την προσαύξηση της υπερωρίας και η ζωή τους είναι λάστιχο;

Ποια κυβερνητική εναλλαγή να περιμένουμε όταν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο δεσμεύτηκαν για την μεγαλύτερη πολεμική βοήθεια προς την Ουκρανία , την αποστολή περισσότερων όπλων , πυραύλων με τον κίνδυνο να σταλούν ακόμα και στρατεύματα;

Σε κάθε χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με όλο το δίχτυ των νόμων που η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ψήφισαν και ψηφίζουν για λογαριασμό των λίγων. Μας έλεγαν για τους μνημονιακούς νόμους που θα ήταν προσωρινοί αλλά δεν είδαμε τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών να έχουν την ίδια τύχη. Καμία κυβέρνηση δεν έσκισε κανένα προνόμιο των βιομηχάνων, των εφοπλιστών κλπ.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Συνειδητοποιώντας αυτή την τεράστια δύναμη της, η εργατική τάξη σε ολόκληρη την Ελλάδα σήμερα απεργεί. Παίρνει τη θέση της δίπλα σε όλους εκείνους που ενώ παράγουν τον πλούτο, πάνε μπροστά την επιστήμη, την τεχνολογία, δημιουργούν, εξελίσσουν, είναι αυτοί οι πολλοί που υποφέρουν, που τους ζητάνε να ζούνε στην ανέχεια. Σήμερα χρησιμοποιούμε κόντρα στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και της εργοδοσίας το δυνατότερο όπλο των εργαζόμενων ενάντια στην επίθεση που δέχονται.

Δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο πως χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά. Η θέση μας σήμερα στον αγώνα είναι το μόνο «γιατρικό» για να νικήσουμε το φόβο.

Η απόλυση, οι λογαριασμοί που δεν μπορούμε να πληρώσουμε, το σούπερ μάρκετ που δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα βασικά. Στον φόβο πως η ζωή μας μόνο θα χειροτερεύει νομοτελειακά, απαντάμε με οργανωμένο αγώνα. Με το σύνθημα όλοι για έναν και ένας για όλους. Με το πλαίσιο πάλης μας, που μπορούμε να επιβάλλουμε μόνο με μάχες.

Και η απεργία σήμερα είναι σταθμός, ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι το καύσιμο για να ξεσπάσουν νέοι αγώνες σε επιχειρήσεις και κλάδους. Να κινητοποιηθούν όσοι λένε πως κάτι πρέπει να γίνει, όσοι προσπαθούν να νικήσουν φόβους και δισταγμούς και ακόμη δεν τα έχουν καταφέρει.

Οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα, οι συζητήσεις με συναδέλφους, η απόφαση κάποιων να απεργήσουν για πρώτη φορά και να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα, δίνει νέα ώθηση σε όσους σήμερα είναι σε θέσεις μάχης για να κερδίσουν, οι συνάδελφοι Οικοδόμοι να επιβάλλουν την εφαρμογή της ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ να ακυρώσουν τις απολύσεις, το ίδιο και οι συνάδελφοι μας στον Βαρβαρέσο στην Ημαθία. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει και θα ανοίξει τον δρόμο σε νέους μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και βέβαια θα δώσει κουράγιο σε χιλιάδες λαού που σήμερα το σκέφτονται να μπουν στον αγώνα και ακόμα δεν το αποφασίζουν. Αποτέλεσμα έχει μόνο η δική μας πάλη . Τέτοιοι αγώνες γίνονται καθημερινά σε εργοστάσια , επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ , σχολεία και σχολές, κυριολεκτικά παντού .

Εκεί βρίσκεται η αισιοδοξία! Όταν γινόμαστε ένα με τους συναδέλφους μας , σπάμε τον ατομισμό , όταν οργανωνόμαστε , τοποθετώντας τις διεκδικήσεις μας όχι στον στενό κορσέ των κερδών τους αλλά στο εύρος των σύγχρονων αναγκών μας.

Όταν έχουμε αποκούμπι και επιτελείο οργάνωσης της πάλης, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης , του κοινού αγώνα εργατών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων πράγμα που παλεύουν τα σωματεία και οι φορείς που σήμερα στηρίζουν την απεργιακή μας συγκέντρωση , σε αντίθεση με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς του νομού που μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης, που καλλιεργούν το πνεύμα της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης , της κάλπικης αυταπάτης ότι μπορούν να συμβαδίσουν από τη μια τα κέρδη των εργοδοτών μαζί με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Σύγχρονο και αναγκαίο είναι σήμερα να υπάρξουν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς , αυξήσεις που δε θα λογαριάζουν τις αντοχές της οικονομίας. Μ΄ αυτές τις αντοχές φτάσαμε το 2022 με τις αυξήσεις ψίχουλα να πληρωνόμαστε με μισθό πιο χαμηλό από αυτόν που παίρναμε το 2012! Γ’ αυτές τις αντοχές χάσαμε τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο , τα Νοσοκομεία , τα σχολεία , στις συντάξεις .

Αναγκαίο σήμερα είναι να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος , να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι μια ζωή λάστιχο επειδή έτσι επιβάλει ο βιομήχανος και το κράτος.

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης , στην ενέργεια . Να μπορεί να αξιοποιηθεί η κάθε μορφή παραγωγής ενέργειας για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών , με προστασία του περιβάλλοντος . Δεν μπορεί σήμερα να πανηγυρίζουν οι βιομήχανοι των τροφίμων για τις εξαγωγές και τα κέρδη τους και εμείς να που τα παράγουμε να μην μπορούμε να ακουμπήσουμε τα προϊόντα στα ράφια και να γυρνάμε σπίτι μας με το άδειο καλάθι της νοικοκυράς.

Κανένα σπίτι να μην πάει σε χέρια τραπεζίτη. Γ’ αυτό χρειάζεται να έχουμε αντανακλαστικά για να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο στη περιοχή μας.

Σύγχρονο είναι να έχει ο λαός πρόσβαση δωρεάν σε ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι να τρέμει να αρρωστήσει και να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη για να βρει την Υγειά του.

Το 2022 δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το να μείνει σχολείο χωρίς θέρμανση , ρεύμα, χωρίς τα απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία. Παλεύουμε για δωρεάν και ποιοτική μόρφωση των παιδιών μας , για να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν και όχι να ακριβοπληρώνουμε για κάθε τους βήμα, να σακατεύεται κάθε τους όνειρο.

Αναγκαίο είναι να απεμπλακεί άμεσα η χώρα μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία , να κλείσουν οι ΑμερικανοΝατοϊκές βάσεις του Θανάτου που έχουν μετατρέψει τη χώρα και το λαό μας σε στόχο και μας φέρνουν κοντά σε μεγάλα δεινά. Κανένας φαντάρος , στρατιωτικός εξοπλισμός ,ούτε σφαίρα εκτός συνόρων. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα ίσα ίσα τους ενώνει ο αγώνας απέναντι στους εκμεταλλευτές τους, και αυτό φαίνεται σήμερα μέσα από τους απεργιακούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη και την αλληλεγγύη που εκφράζεται σε όλες τις χώρες.

Συναγωνιστές συνεχίζουμε αποφασιστικά , για τις επόμενες μάχες . Βαδίζοντας προς το χειμώνα στέλνουμε το μήνυμα σε μεγαλοεργοδοσία και κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων ότι θα μας βρουν μπροστά τους.

Μαύρος θα είναι ο δικός τους χειμώνας όχι ο δικός μας και των παιδιών μας.

Τώρα είναι αναγκαίο να δυναμώσουν τα σωματεία , να ενεργοποιηθούν τα μέλη τους, να δημιουργηθούν καινούρια και να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη και πιο δυνατοί να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα σε κάθε κλάδο κάθε χώρο δουλειάς για κάθε ζήτημα που χτυπάει τη ζωή των εργαζομένων , σε συμπόρευση με τους βιοπαλαιστές αγρότες τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού. Όλοι μαζί σε ένα Πανελλαδικό ποτάμι για να επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες .

Καλούς αγώνες , μόνο έτσι νικάει ο λαός.”

Με δυναμικά συνθήματα που ανταποκρίνονταν στο πλαίσιο πάλης της σημερινής απεργίας, έγιναν πορείες στους κεντρικούς δρόμους και των δύο πόλεων, σηματοδοτώντας τη συνέχεια από αύριο κιόλας στο δρόμο του αγώνα''











Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.