Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ενημερωτική ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια στο Κιλκίς (φωτο)



Λιγότερη οθόνη η σύσταση για την προστασία παιδιών και εφήβων από τις κυβερνοαπειλές

Το διαδίκτυο δεν κλέβει απλά ζωτικό χρόνο από την καθημερινότητα των παιδιών και των εφήβων. Είναι ο ‘’φίλος – εισβολέας’’ που απορροφά την ενέργειά τους και τους απομακρύνει από την κανονική ζωή.

Σχεδόν επτά στα δέκα παιδιά Δημοτικού Σχολείου και μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου ασχολούνται με διαδικτυακά παιχνίδια (ποσοστό 67% και 61% αντίστοιχα) σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε το 2020 ενώ ένας στους δέκα δηλώνει ότι είναι εθισμένος στο on line gaming και διασκεδάζει περισσότερο όταν παίζει παιχνίδια στο διαδίκτυο παρά όταν βγαίνει με τους φίλους του.

Η ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια μειώνει και τις ώρες ύπνου καθώς το 11% των παιδιών και το 21% των εφήβων κοιμάται πολύ αργά το βράδυ.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για την εθιστική επίδραση του διαδικτύου στην παιδική και εφηβική ηλικία υπογραμμίστηκαν στην ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια που διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

Έχοντας ως αποδέκτη τους νέους πολίτες του Δήμου Κιλκίς η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς με τη συμμετοχή του ειδικού σε θέματα αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος, υποστράτηγου ε.α. Γιώργου Παπαπροδρόμου και της ψυχολόγου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς Βίκης Μπογιατζάκη

Ο κ. Παπαπροδρόμου μίλησε για τα διαδικτυακά αγαθά, όπως τη δυνατότητα σύνδεσης και έκφρασης την καινοτομία, την εξυπηρέτηση διάφορων συναλλαγών, τη χρήση των οποίων απολαμβάνει το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Επέστησε την προσοχή στη δομή του κυβερνοσυστήματος με την πολυπλοκότητα και τις αβεβαιότητες που το συνθέτουν και παρουσίασε το τοπίο της κυβερνοασφάλειας έως το 2030, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικά ζητήματα που απασχολούν την κυβερνοασφάλεια είναι το κυβερνοέγκλημα, η ρητορική του μίσους, τα fake news, ενώ προτεραιότητα δίδεται στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, στην παιδική πορνογραφία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, όπως το πρόγραμμα ‘’Κυψέλη’’. Ο ομιλητής έδωσε χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά για την προστασία τους στο διαδίκτυο (κατανόηση ρυθμίσεων, ασφάλειας και απορρήτου, αναφορά και μπλοκαρίσματα) και τους ζήτησε να είναι σε διαρκή επαφή με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους για να αποφύγουν ή και να αντιμετωπίσουν κυβερνοαπειλές.

Η κυρία Μπογιατζάκη αναφέρθηκε στα είδη της διαδικτυακής βίας (διαδικτυακός εκφοβισμός που μπορεί να προσλάβει τη μορφή αποστολής μηνυμάτων με βλαβερό και απειλητικό περιεχόμενο, την αποστολή ή δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών, τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών σε blogs και κοινωνικά δίκτυα, τη δημιουργία κάποιας ομάδας στο διαδίκτυο με σκοπό τον εξευτελισμό του παιδιού, τη ρητορική μίσους, τη διαδικτυακή πλαστοπροσωπία, τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, το sexting, τη διαδικτυακή αποπλάνηση). Ομοίως, συμβούλεψε τα παιδιά εάν βρεθούν στο στόχαστρο τέτοιου είδους κυβερνοαπειλών να έχουν επικοινωνία με τους γονείς και με ενήλικες που εμπιστεύονται και να αναζητήσουν υποστήριξη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλ. 11188, στην Αστυνομία, στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056.

Βασικές επισημάνσεις έγιναν και στις παρενέργειες από την υπέρμετρη ενασχόληση με το διαδίκτυο η οποία έχει αρνητικές αντανακλάσεις στην συναισθηματική και κοινωνική ζωή με απομόνωση από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με υπολογιστές έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψης ενώ υπάρχει συσχέτιση του εθισμού με την υπερκινητικότητα, τη διάσπαση προσοχής και την παραβατικότητα.

Λιγότερη οθόνη και περισσότερη κίνηση ήταν η σύσταση των ομιλητών στους μαθητές που παρακολούθησαν τις εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας από το 1ο, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, από το 1ο, 2ο Γενικό Λύκειο καθώς και από το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς της Διεθνούς Ένωσης

Αστυνομικών Άλκης Κηπουρίδης, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λαμπρινή Φρόση και ο Ευστάθιος Κουρτίδης ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς.

Παρόντες ήταν και ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς Εμμανουήλ Πασχαλίδης,

η Διοικήτρια του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δοϊράνης Κυριακή Μαγνήσαλη, ο κ. Ιωάννης Πυλαρινός από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ευζώνων, εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών από την Τοπική Διοίκηση Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Σεϊτανιώτης, ο Διευθυντής του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς Αλέξανδρος Ταμουτσίδης, εκπαιδευτικοί, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης κ.α.






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.