Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ηνωμένο Βασίλειο: Επαναστατική θεραπεία εξαφάνισε ανίατο καρκίνο σε 13χρονη



Με μία επαναστατική θεραπεία που λέγεται «Βασική Επεξεργασία» θεραπεύθηκε ανίατος καρκίνος σε 13χρονη. Η πρωτοποριακή μέθοδος που ανακαλύφθηκε έξι χρόνια νωρίτερα, αφορά στην παρέμβαση στο DNA και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται.
Εκεί που όλες οι άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει για την 13χρονη Αλύσα οι γιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν για πρώτη φορά την μέθοδο Βασική Επεξεργασία που αφορά την επεξεργασία της μοριακής δομής του DNA. Το δημοσίευμα του BBC φιλοξενεί τις μαρτυρίες του επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας αλλά και της 13χρονης που διαγνώστηκε με λευχαιμία τον περασμένο Μάιο.

Είναι μία πολύπλοκη διαδικασία με τη οποία επιστήμονες στοχοποιούν ένα ακριβές μέρος του γενετικού κώδικα και στη συνέχεια αλλάζουν τη μοριακή δομή μίας από τις 4 βάσεις του DNA, μετατρέποντας την σε άλλη και αλλάζοντας τις γενετικές οδηγίες. Ακολουθεί μία σειρά από τροποποιήσεις έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Η Alyssa έμεινε αρχικά ευάλωτη σε μολύνσεις, μετά από ένα μήνα, η Alyssa βρισκόταν σε ύφεση και της έγινε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αναγεννηθεί το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Για  16 εβδομάδες η 13χρονη δεν μπορούσε να δει τον αδερφό της, που πήγαινε ακόμα στο σχολείο, σε περίπτωση που έφερνε μικρόβια.

Μετά το τρίμηνο τσεκ-απ βρέθηκαν ξανά σημάδια καρκίνου, αλλά οι δύο πιο πρόσφατες εξετάσεις ήταν καθαρές από καρκίνο.

Η 13χρονη τώρα δηλώνει ευγνώμων και ανυπομονεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένεια της.
Ο Καθ. Waseem Qasim, από το UCL και το νοσοκομείο Παίδων Great Ormond Stree είπε ότι ο γενετικός χειρισμός είναι ένας “εξελισσόμενος τομέας της επιστήμης” με “τεράστιες δυνατότητες” που κινείται εξαιρετικά γρήγορα για μια σειρά ασθενειών.

Ο Δρ Ντέιβιντ Λιου, ένας από τους εφευρέτες της βασικής επεξεργασίας στο Ινστιτούτο Broad, είπε ότι του φαινόταν «λίγο σουρεαλιστικό» ότι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία μόλις έξι χρόνια μετά την ανακάλυψη της τεχνολογίας.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.