Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αγρότης της Χρονιάς 2022 ο Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα (βίντεο)



Ο 44χρονος αγρότης, Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα, αναδείχθηκε «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο στην τελετή βράβευσης του ομώνυμου θεσμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 
Δεν ήταν όλα έτσι από την αρχή και τίποτα δεν του χαρίστηκε. Ωστόσο, η επιμονή του να δίνει σημασία στην λεπτομέρεια χωρίς να απομακρύνεται από το όραμά του, τον κατατάσσει σήμερα στους κορυφαίους μεταξύ των καλλιεργητών οπωροφόρων.  
Σήμερα καλλιεργεί πάνω από 400 στρέμματα οπωρώνα, εκ των οποίων τα 220 είναι αφιερωμένα στο μήλο.

Από τον πατέρα του, παρέλαβε 200 στρέμματα που καλλιεργούνταν με σιτηρά, τριφύλλια, καλαμπόκια.

Όταν η κτηνοτροφική δραστηριότητα άρχισε να ατονεί στην ευρύτερη περιοχή της Άρνισσας, εκεί δηλαδή όπου ζει και δραστηριοποιείται ο Χρήστος Παπατραϊανός, άρχισε και η καθοριστική στροφή της εκμετάλλευσης προς τα δέντρα.

Εκτός από τα μήλα, για τα οποία έχουν δοκιμαστεί δεκάδες κλώνοι και καλλιεργούνται σε πάνω από 10 διαφορετικές ποικιλίες, δείχνει την ίδια φροντίδα για 100 στρέμματα κεράσια και άλλα 100 στρέμματα με βιομηχανικά ροδάκινα. 

Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του. Οι μισές εκτάσεις είναι καλυμμένες με αντιχαλαζικά δίχτυα και μέσα στα επόμενα χρόνια, θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα 200 στρέμματα. Είναι ενταγμένος στο Κομφούζιο, ενώ συμπληρωματικά οι οπωρώνες που είναι γεμάτοι με παγίδες παρακολουθούνται συστηματικά, ώστε οι ψεκασμοί να γίνονται στοχευμένα και στην ώρα τους.

Σημαντική καινοτομία, στην καλλιέργεια μήλων είναι και το χημικό αραίωμα με το οποίο έχει περιορίσει σχεδόν 60% τα εργατικά κόστη της εκμετάλλευσης, η οποία προσεγγίζει έναν κύκλο εργασιών της τάξεως των 700.000 ευρώ. 

Έξι τρακτέρ εφοδιασμένα με όλα τα απαιτούμενα παρελκόμενα και τρία φορτηγά αποτελούν τον μηχανοκίνητο στόλο του Χρήστου Παπατραϊανού.

Αυτήν την στιγμή φτιάχνεται ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος για να στεγάζονται τα μηχανήματα και τα εργαλεία της δουλειάς του.

Στα σχέδιά του είναι επίσης, σε ορίζοντα 5ετίας θα έχει χτιστεί ψυγείο και συσκευαστήριο, έτσι ώστε να βάλει δική του ετικέτα στην παραγωγή του και να διαθέτει επώνυμα τα προϊόντα του στην αγορά.

   

Πηγή: agronews.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Χρήστο συγχαρητήρια !!
    Φωτεινό παράδειγμα για όλους ΜΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο φίλε έκατσες και δούλεψες δεν έμεινες στα επιδόματα και στα μπλόκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι δεν μπορούν να έχουν 400 στρέμματα.ειναι ο επιχειρηματίας της χρονιάς, όχι ο αγροτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά πολλά Μπράβο!! Τέτοιες βραβεύσεις αναδεικνύουν ότι υπάρχουν αξιόλογοι επαγγελματίες στην περιοχή που η δουλειά τους έχει αντίκτυπο και συνολικά στην τοπική κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγρότης της χρονιάς γιατί?
    Πιά καινοτομία εφαρμόζει?
    Πιά ιδιαίτερη καλλιέργεια έχει αναπτύξει?
    Αγρότης της χρονιάς γιατί καλλιεργεί... βιομηχανικά ροδάκινα????
    Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αγρότες οργανωμένοι με σύγχρονα ψυγεία, αποθήκες, τρακτέρ τελευταίας τεχνολογίας, τυποποιούν και εμπορεύονται οι ίδιοι τα προιόντα τους και γενικά είναι πολύ εξελιγμένοι ως αγρότες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.