Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Την Παρασκευή η καταβολή αποζημιώσεων 48,3 εκ. € από τον ΕΛΓΑ


Καταβάλλονται την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, αποζημιώσεις ύψους 48,3 εκατ. ευρώ σε 22.095 παραγωγούς, για ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου το 2022.
Στο Ν Πέλλας καταβάλλεται το μεγαλύτερο ποσό ύψους 10.117.186,77 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, για πρώτη φορά καταβάλλονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ εντός του έτους κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες.

«Με συστηματική προσπάθεια, επιτύχαμε την τριετία 2020-2022 να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ιδίου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους» σημείωσε κι επισήμανε πως στην τριετία 2020 – 2022 πληρώθηκαν 862 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, εκ των οποίων 783 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και 89 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Καταβάλλονται επίσης 2,6 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν στο προανθικό στάδιο στον παγετό της Άνοιξης του 2021.

«Διαβεβαιώνουμε του παραγωγούς μας ότι επίσης θα αποζημιωθούν όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν για τις ζημίες του προανθικού σταδίου του παγετού της Άνοιξης 2021 στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛΓΑ έχει συντάξει σχετικά πορίσματα» δήλωσε ο υπουργός.

Καταβάλλονται επίσης 13,5 εκατ. ευρώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες – κυρίως ελαιοκαλλιέργειες – καταστράφηκαν στις πυρκαγιές του 2021.

Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε πως «για περισσότερο από έναν χρόνο, κυβέρνηση, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διοίκηση του ΕΛΓΑ, εργαστήκαμε σκληρά και επιτύχαμε να διαμορφώσουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να καταβάλλουμε σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης, αποζημιώσεις στις περιπτώσεις απώλειας φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές μέχρι το 2020 ήταν εξαιρετικά μειωμένες, ακόμη και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικά 21 ευρώ ανά ελαιόδενδρο και καταβάλλονταν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι και τέσσερα (4) χρόνια.

Η κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνει την έμπρακτο στήριξή της στους πολίτες όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Αναλυτικά τα ποσά που καταβάλλονται σε κάθε Νομό:


 

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.