Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: «Η ΝΔ με τις πολιτικές της βλάπτει σοβαρά και την δημόσια υγεία»Δεσμευτείτε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα από τα δυο νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών στην ΠΕ Πέλλας

Ομιλία της Βουλευτή στο Νομοσχέδιο για την διάλυση του ΕΣΥ

Η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο Νόμου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», αναφέρθηκε αρχικά στον φόρο αίματος που πλήρωσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά την περίοδο της πανδημίας, που ήταν διπλάσιος του εθνικού μέσου όρου και που αν μετριόταν ξεχωριστά θα διεκδικούσε παγκόσμιο ρεκόρ και θα ήταν χειρότερη ακόμη και όλων των υπολοίπων βαλκανικών επιδόσεων.

Σημείωσε ότι ως εκπρόσωπος μιας παραμεθόριας περιοχής, με το εν λόγω σχέδιο νόμου, θα συνεχιστεί η ήδη υφιστάμενη αποδυνάμωση του ΕΣΥ και μάλιστα θα χαθεί οποιαδήποτε υγειονομική αυτοτέλεια, υπογραμμίζοντας ότι ο νομός Πέλλας στο εγγύς μέλλον προβλέπεται να αποτελέσει υγειονομική επαρχία της Θεσσαλονίκης διότι η ύπαρξη ισχυρών υγειονομικών δομών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης αποτελεί περιττή πολυτέλεια.

Επισημαίνοντας ότι στο σχέδιο νόμου λείπουν παντελώς τα κίνητρα προσέλκυσης νέων ιατρών ιδιαίτερα «σε δύσκολες περιοχές» της χώρας όπως είναι οι παραμεθόριες περιοχές σημείωσε ότι το θέμα της παράλληλης απασχόλησης τους και ιδιωτικά, για νομούς όπως η Πέλλα που υπάρχει έλλειψη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων περιωπής θα οδηγήσει ακόμη και νοσοκομειακούς ιατρούς που θα πάρουν μια θέση, να είναι συνεχώς στραμμένοι προς τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου όλα όσα προβλέπονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου θα μπορούν να τα πραγματοποιήσουν ευχερέστερα.

Τελειώνοντας, σημείωσε ότι αυτό που θα γίνει στο τέλος είναι η απαξίωση του ΕΣΥ, η ενίσχυση ιδιωτικών κλινικών-μπουτίκ, αφήνοντας τους πολίτες αυτής της χώρας που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας έρμαιο των ανύπαρκτων πλέον δημόσιων δομών υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Βουλευτού:

«Κυρίες και Κύριοι βουλευτές
Κύριε Υπουργέ,

Μόλις τον φετινό Φλεβάρη, σας είχα προειδοποιήσει ότι η πολιτική που ακολουθούσατε στο θέμα της πανδημίας θα οδηγούσε στο να περάσουμε σε θνητότητά χώρες, όπως ακόμη κι η Μεγάλη Βρετανία.

Αντί όμως να δώσετε προσοχή στις προειδοποιήσεις,, προτιμήσατε την πολιτική σπέκουλα ότι η Βρετανία δεν μέτραγε καλά κι έκλεβε στο ζύγι. Όλα αυτά υπό τις ουρανόμηκες επευφημίες των φιλικών σας μέσων για τις καφενειακού τύπου απαντήσεις σας.

Αντίστοιχη ήταν η αντιμετώπιση κι όταν σας προειδοποιούσα για τους νομικούς ακροβατισμούς σας με την εκδικητική εκδίωξη των υγειονομικών που δεν δεχόταν να εμβολιαστούν. Αυτομάτως όποιος υπεράσπιζε την αυτοδιάθεση του σώματος και το δικαίωμα στην επιβίωση ήταν ‘ψεκασμένος’, κι ας είχε δώσει δημοσίως μάχες για τον εμβολιασμό. Όπως βλέπετε όμως κύριε Υπουργέ «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια».

Από τότε κι ενώ εσείς τροποποιήσατε ακόμη και το ποιοι θάνατοι θα υπολογίζονται ως covid, παρόλα αυτά, η χώρα έχει περάσει πάμπολλες χώρες σε αριθμό θανάτων ενώ την Βρετανία την έχει αφήσει πίσω παρασάγγας.

Συγκεκριμένα:

Στον παγκόσμιο πληθυσμό των 8 δις κατοίκων βρίσκονται ακόμη σε χειρότερη μοίρα από μας (εφ’ όλης της πανδημίας και εφ’ όλης της οικουμένης) χώρες με συνολικό πληθυσμό μόλις 100 εκατομμυρίων ανθρώπων!

Καταλαμβάνουμε δηλαδή μια θέση στο top χειρότερο 1% του κόσμου, μαζί με την Βουλγαρία, την Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Βόρειο Μακεδονία, την Γεωργία κλπ. Είναι άραγε αυτό ακόμη άξιο επευφημιών από τα φιλικά σας Μέσα; Αξίζει αυτή η τύχη στους Έλληνες και την Ελλάδα;

Είμαστε, σημειώστε, η πλουσιότερη χώρα μεταξύ αυτών των 15 πιο αποτυχημένων. Αυτό και μόνο μαρτυρά ότι οι δυνατότητες της χώρας δεν αξιοποιήθηκαν, λόγω ακριβώς της δικής σας πολιτικής ηγεσίας. Εσείς λοιπόν που επαιρόσασταν τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας για την παγκόσμια κατάταξη της χώρας, όταν ο αιφνιδιασμός είχε προκαλέσει εκατόμβες σε άλλες δυτικές χώρες, γιατί δεν σχολιάζετε και την σημερινή ώστε να δεχτείτε τον ψόγο του άφρονος, που σας αξίζει;

Πρόσφατα περάσαμε ακόμη και τις ΗΠΑ που πλήρωσαν σκληρά τις πολιτικές του ομοϊδεάτη σας Προέδρου Τραμπ. Δεν ξέρω αλήθεια αν σας λέει κάτι η τύχη των Τραμπ, Τζόνσον, Μπολσονάρου για όσους πολιτικούς εφάρμοσαν πολιτική σαν την δική σας;

Ας σημειωθεί τέλος ότι για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί όπου ο φόρος αίματος υπήρξε διπλάσιος του εθνικού Μέσου Όρου, μιλάμε για επίδοση που αν μετριόταν ξεχωριστά θα διεκδικούσε παγκόσμιο ρεκόρ και θα ήταν χειρότερη ακόμη και όλων των υπολοίπων βαλκανικών επιδόσεων Η κεντρική Μακεδονία άραγε το αξίζει αυτό, το να είναι η παρηγοριά των γειτόνων μας;

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Αυτό υπήρξε το αποτύπωμα της τριετούς υγειονομικής πολιτικής σας στην περιοχή μου. Έρχομαι τώρα στο ν/Σ που θα το εξετάσω ακριβώς από την σκοπιά της εκπροσώπου μιας παραμεθόριας περιοχής, η οποία παρά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που περιέγραψα αποδυναμώθηκε ιδιαιτέρως. Και διαβλέπει πλέον την επερχόμενη απώλεια κάθε υγειονομικής αυτοτέλειας. Για σας ίσως ο νομός Πέλλας πρέπει να αποτελέσει υγειονομική επαρχία της Θεσσαλονίκης και η ύπαρξη ισχυρών υγειονομικών δομών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης να αποτελεί περιττή πολυτέλεια.

Κατ’ αρχάς μετά το κλείσιμο, αντί της ενίσχυσης της ΜΕΘ Έδεσσας, συζητήθηκε επανειλημμένως ο σχεδιασμός σας περί συναιρέσεων υγειονομικών μονάδων για λόγους δήθεν παραγωγικότητας, που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν στα Γ/Ν Γιαννιτσών κι Έδεσσας. Ζητώ να δεσμευτείτε στην Βουλή ότι αυτό το σχέδιο σας εγκαταλείφθηκε οριστικά κι όχι μόνο μέχρι τις εκλογές. Αυτό εννοείται ότι δεν θα γινόταν ποτέ προεκλογικά, αλλά θέλω να δεσμευτείτε ότι ακόμη κι αν κοιμηθεί ο Θεός και ξαναβγείτε, δεν πρόκειται να επιχειρήσετε κάτι τέτοιο.

Η σχεδιαζόμενη δε άρση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο και να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, υποτίθεται ότι γίνεται για να ενισχύσει το ιατρικό δυναμικό και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας του. Αυτό βέβαια πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα ή δύο χρόνια οι ήδη υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα (τρίτοι στην Ε.Ε. με 5,7 δισ. το 2019) θα γίνουν ακόμη υψηλότερες.

Όμως τι σημαίνει για την Πέλλα ειδικότερα, που υποφέρει από την αιμορραγία των γιατρών προς το κέντρο; Το θέμα των κινήτρων προς τους νοσοκομειακούς ιατρούς με την παράλληλη απασχόληση τους ιδιωτικά, για νομούς όπως ο δικός μας αποτελεί αντικίνητρο παρά κίνητρο. Η έλλειψη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων περιωπής κι η σχετική απροθυμία του κοινού να προσφύγει σε ιδιωτικές υπηρεσίες, καθιστά τις περιοχές αυτές μειονεκτικές κι ανεπιθύμητες για έναν λόγο παραπάνω. Έτσι ακόμη και κάποιος νοσοκομειακός που πήρε μια θέση στις συνήθως άγονες προκηρύξεις, θα έχει μονίμως το μάτι του στραμμένο προς τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα όπου όλα όσα προβλέπονται από το παρόν νομοσχέδιο μπορούν να πραγματωθούν ευχερέστερα.

Όποιος προσληφθεί στο νοσοκομείο π.χ. της Έδεσσας θα βάλει λυτούς και δεμένους, προκειμένου να μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη. Τώρα δηλαδή το υπουργείο Υγείας έρχεται να προσθέσει στις τόσες άλλες ανισότητες και τις επαγγελματικές, αφού στις πολυπληθείς πόλεις η πελατεία είναι σαφώς μεγαλύτερη και οι ιδιωτικές μονάδες περισσότερες.

Η υποκρισία του να πληρώνεται το ίδιο ο γιατρός της Θεσσαλονίκης με εκείνον της Αριδαίας κι επιπλέον να μπορεί να εργάζεται κι ιδιωτικά, φαλκιδεύει ανοικτά την αποκέντρωση του συστήματος.

Υποτίθεται δε ότι αυτό δεν θα αποδυναμώσει καθόλου τις παρεχόμενες στο ΕΣΥ υπηρεσίες δεδομένου ότι ιδιωτικά θα απασχολείται κανείς μόνον στον ελεύθερο του χρόνο. Αφού δηλαδή κάνει 10-15 εφημερίες, αφού κάνει απογευματινά ιατρεία, θα πηγαίνει και σε κάποια ιδιωτική κλινική.

Υπόρρητα δηλώνεται η πρόθεση σας όλα αυτά να συμβαίνουν σε βάρος της κύριας απασχόλησης, η οποία σταδιακά θα καταστεί πάρεργο. Το ότι η ρύθμιση σας είναι

προσχηματική φαίνεται κι από το γεγονός ότι οι εκ του νόμου υφιστάμενες μέχρι τώρα δυνατότητες πχ απογευματινών ιατρείων σε ελάχιστες περιπτώσεις πραγματώθηκαν στην περιφέρεια.

Από την άλλη, ενώ προβλέπεται και σήμερα στα νοσοκομεία όταν δεν διαθέτουν μια ειδικότητα να προσέρχεται ιδιώτης με «μπλοκάκι», το ν/σ προβλέπει την Parttime απασχόληση ιδιώτη, με αμοιβή όμως μικρότερη από όση του εξασφαλίζει ήδη το μπλοκάκι. Γιατί άραγε να το προτιμήσει αυτό κάποιος;

Αντί για όλες αυτές τις αλχημείες που προσπαθούν να ξεγελάσουν του ιατρούς ή ακόμη χειρότερα να πουλήσουν χάντρες στους ιθαγενείς-ψηφοφόρους, χρειάζεται ένα οργανωμένο πλαίσιο οικονομικών- διοικητικών και επιστημονικών κινήτρων πράγμα που είναι όμως υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης του προσεχούς μέλλοντος κι όχι δικό σας.

Ωστόσο προκαλεί κατάπληξη ότι παρά την επικείμενη προεκλογική περίοδο δεν ρυθμίζετε ούτε καν την έγκαιρη, πλήρη και με χαμηλή φορολόγηση πληρωμή των εφημεριών τους ούτε και το επίδομα αγόνου στους γιατρούς. Είναι αλήθεια κύριε υπουργέ ότι το επίδομα αυτό που προβλεπόταν από το 1983, ως ποσοστό του βασικού μισθού ΕΣΥ, σήμερα 40 χρόνια μετά εξακολουθεί να χορηγείται ως ποσοστό των βασικών μισθών του 1983. Δηλαδή σήμερα υπολογίζεται ως ποσοστό ενός μισθού που τότε ήταν 60.000 δραχμές ή άλλως 142 ευρώ!

Αν ούτε καν αυτά δεν λύνετε στα πλαίσια της ‘αφειδούς’ παροχής κινήτρων για την περιφέρεια δεν εκπλήσσομαι που δεν προβλέπεται τίποτε για θέματα στέγης, μετακίνησης, επιστημονικής ενημέρωσης κι επιμόρφωσης.

Στις παραμεθόριες περιοχές το ΕΣΥ είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης και με την πολιτική σας όχι μόνο νέοι γιατροί δεν θα έρθουν αλλά θα φύγουν κι όσοι έχουν απομείνει.

Αλλά είμαστε συνηθισμένοι. Η ΝΔ πάντα ανακοινώνει κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά κάνει. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς το γεγονός ότι διακυρησσόμενος στόχος δικός σας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που θα επιτύχετε τελικά είναι να απαξιώσετε περαιτέρω το ΕΣΥ. Και να ενισχύσετε τις ιδιωτικές κλινικές-μπουτίκ, αφήνοντας τον κόσμο για τα δύσκολα έρμαιο ανύπαρκτων δημόσιων δομών.

Οι πολιτικές σας εμμονές δημιουργούν και σε αυτή την περίπτωση ένα πλαίσιο απαξίωσης και διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, στόχο ανεπίτρεπτο, καθώς φαίνεται ότι δεν μάθατε τίποτα από τα δύο χρόνια πανδημίας.

Η ΝΔ λοιπόν με τις πολιτικές της βλάπτει σοβαρά και την δημόσια υγεία.»


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

3 comments:

 1. Τι να σου πω. Ο καθένας σας βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εσύ Τζάκρη εβλαψεσ σοβαρά την υγεία μας με τα μνημόνια που ψηφίζεσ,τα φουγαρα που αναψεσ και τις κολοτουμπεσ που κανεισ άντε φτάνει ποια παραμύθια παραμύθια παραμύθια......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όταν κάποιος έχει χάσει τον λογαριασμό πόσα μνημόνια έχει ψηφίσει, είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλάει για ποιός και πόσο έχει βλάψει σοβαρά

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.