Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κόστος αγροτικού ρεύματος, ενισχύσεις παραγωγών και υπόλοιπα προανθικού στην ατζέντα της συνάντησης Σταμενίτη – ΓεωργαντάΣυνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντα πραγματοποίησε σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2022, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τρία σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και συγκεκριμένα, το κόστος της ενέργειας, οι ενισχύσεις λόγω βροχοπτώσεων (που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ) αλλά και χαμηλής τιμής προϊόντων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και τέλος, η καταβολή των αποζημιώσεων των υπολοίπων του προαναθικού για τον παγετό της Ανοιξης του 2021.

Αναφορικά με το κόστος της ενέργειας, ο κ. Σταμενίτης έθεσε το ζήτημα της κάλυψης των αυξημένων χρεώσεων κατά τους περασμένους μήνες και συγκεκριμένα το τρίμηνο Μάϊος – Ιούνιος – Ιούλιος, οπότε και η κατανάλωση στις αγροτικές παροχές είναι αυξημένη λόγω των αναγκών. Όπως σημείωσε ο Βουλευτής, είναι απαραίτητο να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης εκείνης της περιόδου ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη τελική τιμή της μονάδας ρεύματος.

Στο ζήτημα της κάλυψης απώλειας εισοδήματος λόγω βροχοπτώσεων και χαμηλής τιμής συγκεκριμένων ποικιλιών (μήλα, αχλάδια, σταφύλια κ.α.), η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ανακοινώσεων για τον τρόπο, τον χρόνο και το ύψος των ενισχύσεων, με τον κ. Σταμενίτη να τονίζει ότι η ανακοίνωση του σχεδιαγράμματος θα δώσει δυνατότητα προγραμματισμού στους παραγωγούς, οι οποίοι αναμένουν τις αποφάσεις και είναι λογικό να ανησυχούν.

Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της αποζημίωσης των προανθικών για τον παγετό του 2021, τονίζοντας ότι υπολείπεται η εξόφληση του 30% για τα κεράσια αλλά και η αποζημίωση της καλλιέργειας μήλων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε το Βουλευτή ότι σύντομα το Υπουργείο θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του οδικού χάρτη των ενισχύσεων, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση πως το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι όπου υπάρχει απώλεια εισοδήματος να καλυφθεί ώστε κανένας παραγωγός να μην μείνει απροστάτευτος ούτε απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και ούτε απέναντι στο δύσκολο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για τα υπόλοιπα του προανθικού (παγετός 2021) ο Υπουργός τόνισε ότι άμεσα (Δεκέμβριο – Ιανουάριο) θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του υπόλοιπου 30% στα κεράσια ενώ η καταβολή αποζημίωσης των παραγωγών της καλλιέργειας μήλου με τη μορφή Deminimis, η οποία όμως θα λαμβάνει υπόψη το πόρισμα του κάθε παραγωγού, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της χθεσινής πληρωμής των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τον παγετό της Άνοιξης του 2021, με τον κ. Σταμενίτη να ευχαριστεί τον Υπουργό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Aπό το πολιτικό γραφείο του βουλευτή
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 comments:

 1. ΠAΣ EPXEΣAI KAΘE TOΣO ΣTO YΠOYPΓEIO ME ΦΩTO XΩPIΣ NA ΠPOΣΘETEIΣ TIΠOTA.
  ΓIA TIΣ BPOXOΠTΩΣEIΣ TO ΠPOANΘIKO ΣTAΔIO XIΛIOEIΠOMENA.
  TO ΓEΓONOΣ EINAI OTI ΘA KANOYME MAYPEΣ ΓIOPTEΣ XΩPIΣ MIA. KAI EΣY MIΣΘA KAI ΔΩPA ΣTHN ΩPA TOYΣ.
  AIΣXOΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔEN MΠOPΩ NA KATAΛABΩ ΓIATI ΠHΓAINEIΣ ΣTO YΠOYPΓEIO XΩPIΣ AΠOTEΛEΣMA;;;
  ΔEN ΣE ΠIANEI PIΓOΣ ΠOY ΣYNANΘPΩΠOI ΣOY ΔEN ΘA EXOYN NA ΠEPAΣOYN TA XPIΣTOYΓENNA;
  KAI ΣY MAΣ ΠAΠAPIAZEIΣ ME AYTA ΠOY ΓPAΦEIΣ...
  ΠAΛI KAΛA ΠOY AYTH THN ΦOPA ΔEN ANEΦEPEΣ THN AΣXETOΣYNH ME TO NET METEPINΓK ΠOY TO XPHΣIMOΠOIΩ EΔΩ KAI 6 XPONIA...
  EAN ΔEN ΠΛHPΩΘOYME ΠPIN TIΣ ΓIOPTEΣ MHN EMΦANIΣTEIΣ ΣTA XΩPIA...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κυβέρνηση και Σταμενιτης είστε εντελώς αναξιόπιστοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λόγια κ υποσχέσεις
  Που είναι τα deminimiss??
  Στην αρχή μας είπαν για Σεπτεμβρίο
  Μετά ήρθε ο υπουργός στην Πέλλα κ ναι είπε σε δύο μήνες
  Μετά αυτοί θέλανε να μας δώσουν αλλά εμείς είπαμε για Χριστούγεννα.
  Μετά ο κάθε βουλευτής το μακρύ του κ το κοντό του
  .εμείς θέλαμε τα λεφτά αλλά αυτοί δεν θέλανε και τώρα αυτοί μας είπαν από το νέο έτος...αρε αντιπρόεδρεεε έμεινε η ατάκα σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.