Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και τι ισχύει για την προσωπική διαφορά – Νέες διευκρινίσεις



Διευκρινίσεις για την αύξηση του 7,75% που θα δοθεί στις συντάξεις το επόμενο έτος έδωσε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Οι αυξήσεις θα δοθούν τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, τόνισε  ο κ. Τσάπαλος  και επεσήμανε ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν σε 1.725.000 συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Όπως είπε, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 85%. Δηλαδή περίπου 900 χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

«Η προσωπική διαφορά ήρθε από τον καιρό του Νόμου Κατρούγκαλου. Είναι ένα χρέος προσωπικό που κουβαλάει ο συνταξιούχος όλα αυτά τα χρόνια και θα πρέπει να το σβήσει προκειμένου να δει πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες του. Αυτό γίνεται κάθε φορά που υπάρχουν αυξήσεις. Τώρα που θα γίνουν αυξήσεις στις συντάξεις ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των συνταξιούχων θα σβήσει αυτό το προσωπικό χρέος που φορτώθηκε μέσα από τον Νόμο Κατρούγκαλο και θα δει στην τσέπη του κάποια επιπλέον χρήματα» υποστήριξε ο κ. Τσάπαλος.
Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις το 2024

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων θα δει μια σημαντική απομείωση της προσωπικής του διαφοράς. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα δουν αυξήσεις στις τσέπες τους αρχές του 2024, είπε. 

Πώς μπορεί ο συνταξιούχος να δει αν έχει ή δεν έχει προσωπική διαφορά

«Για να καταλάβει κάποιος συνταξιούχος εάν έχει ή δεν έχει προσωπική διαφορά, θα πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.  Υπάρχει μια ηλεκτρονική υπηρεσία που λέγεται “εκτύπωση μηνιαίου εκκαθαριστικού σημειώματος συνταξιούχου”. Εκεί μπαίνει ο κάθε συνταξιούχος με τους κωδικούς taxisnet και βλέπει στο έντυπο που βγαίνει- που εκτυπώνεται- εάν έχει προσωπική διαφορά ή όχι» συμπλήρωσε και εξήγησε πως  «εάν η προσωπική του διαφορά είναι μεγάλη, τότε  δεν θα δει στη τσέπη του αύξηση 7, 75%. Εάν δει μικρή προσωπική διαφορά της τάξεως των 10, 20,30 ευρώ τότε θα δει αυξήσεις τέλη Ιανουαρίου στις τσέπες του»

 Αυτές είναι οι κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν αυξήσεις από το επόμενος έτος
Οι πολίτες που θα δουν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 στις συντάξεις τους είναι οι εξής:

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31η Δεκεμβρίου 2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016):
  • και έχουν επανυπολογιστεί (παλαιές συντάξεις).
  • και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.
  • και δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό, δηλαδή οι συντάξεις του π. ΟΓΑ και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί.
Οι καταβαλλόμενες από τις  13 Μαΐου  2016 και έπειτα, που υπολογίζονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και με έναρξη καταβολής έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Συντάξεις που θα απονεμηθούν από  τη 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά η ημερομηνία έναρξης καταβολής τους, ανατρέχει με βάση τη νομοθεσία, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, καταλαμβάνονται από τις αυξήσεις, για μηνιαίες συντάξεις από την1η Ιανουαρίου 2023 και έπειτα.

Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέθεσε την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 παραδείγματα για τον τρόπο που θα δοθούν αυξήσεις  στους συνταξιούχους.

Α. Οι κερδισμένοι 
Παράδειγμα με διπλή αύξηση
  • Συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ, με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, θα δει μηναίο όφελος 85 ευρώ και ετήσιο
  • όφελος 1.020 ευρώ.
  • Λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης βλέπει επιπλέον ετήσιο όφελος 66 ευρώ.
  • Το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 1.086 ευρώ αγγίζοντας την μια επιπλέον σύνταξη.
Παράδειγμα με διπλή αύξηση
  • Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος.
  • Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75% και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 906 ευρώ (840 ευρώ από την αύξηση
  • 7,75% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς).
  • Το ετήσιο όφελος δηλαδή ανέρχεται σε μια επιπλέον σύνταξη.
Παράδειγμα με διπλή αύξηση
  • Συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ.
  • Με την εφαρμογή της αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο 696 ευρώ.
  • Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο.
  • Με τον συνυπολογισμό και των δυο αυξήσεων στις αποδοχές του προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 946 ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ την μια επιπλέον σύνταξη.
Παράδειγμα με τριπλή αύξηση
  • Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει των 514 ευρώ τον μήνα. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 40 ευρώ και το ετήσιο 480 ευρώ.
  • Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο. Λόγω χαμηλού εισοδήματος (κάτω από τις 9.600 ευρώ) έλαβε και το βοήθημα των 250 ευρώ.
Επομένως με τον συνδυασμό των τριών παραπάνω αυξήσεων προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελός του ανέρχεται στα 904 ευρώ. Θα δει επομένως ακέραια μια επιπλέον σύνταξη αλλά και το 68% μιας 2ης επιπλέον σύνταξης.
Β. Οι χαμένοι 
Παράδειγμα με μια αύξηση
  • Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ καθαρά.
  • Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ.
  • Θα αγγίξει δηλαδή το 93% μιας επιπλέον σύνταξης.
Παράδειγμα: Αυξήσεις και ενίσχυση εισοδήματος παρά την ύπαρξη σημαντικής προσωπικής διαφοράς.
  • Συνταξιούχος με 70 ευρώ αρνητική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη τον μήνα 560 ευρώ.
  • Η αύξηση του 7,75% μειώνει σημαντικά την προσωπική διαφορά ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει.
  • Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ τον χρόνο, ο συνταξιούχος έλαβε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 42 ευρώ η προσωπική του διαφορά και θα μπορέσει να δει ταχύτερα πραγματικές αυξήσεις στη τσέπη του στο μέλλον.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.