Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θεσσαλονίκη: Παράνομη κατοχή και διακίνηση εμβολίων από ιδιώτη παιδίατρο σε συνεργασία με ιδιωτικό φαρμακείοΣτο φως της δημοσιότητας ήρθε μια πολύ σοβαρή υπόθεση καθώς αποκαλύφθηκε πως παιδίατρος από κοινού με φαρμακοποιό, στη Θεσσαλονίκη, διακινούσαν παράνομα εμβόλια για παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από ανώνυμη καταγγελία, Επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, διενήργησαν έλεγχο σε ιδιωτικό ιατρείο παιδιάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη νομιμότητα των πρακτικών διακίνησης, διαχείρισης και χορήγησης παιδιατρικών εμβολίων.

Ευρήματα κλιμακίου κατά τον επιτόπιο έλεγχο:

 • Ανευρέθησαν στο ιατρείο του/της παιδιάτρου 60 συσκευασίες παιδικών εμβολίων, τα οποία είχε συνταγογραφήσει μέχρι και 8 μήνες παλαιότερα, από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας, κατά παράβαση του άρθρου 3, παρ. 2β της υπ’ αριθμ. ΓΥ 24α/22-2-2012 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 545/2012).
 • Με τον ως άνω τρόπο, ο/η παιδίατρος Κ.Μ.
-   Αλλοίωσε την ιχνηλάτιση των παρτίδων των χρησιμοποιούμενων εμβολίων και η ταινία γνησιότητας που επικολλούταν στις συνταγές δεν αντιστοιχούσε στο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, γεγονός κρίσιμο για τη δημόσια υγεία πχ, σε περίπτωση παρενεργειών ή ανάκλησης παρτίδων.
-   Προέβη σε ενέργειες αλλοίωσης του επαγγελματικού ανταγωνισμού διατηρώντας στο ιατρείο του/της παράνομο απόθεμα παιδικών εμβολίων επί σκοπώ την εξυπηρέτηση των πελατών του/της, κατά παράβαση της παρ.2, του άρθρου 21, του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας)
 • Κατά την έρευνα που ακολούθησε, αναλύθηκε το προφίλ συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών του/της παιδιάτρου κατά την περίοδο Αύγουστου 2019 – Ιουνίου 2020 και διαπιστώθηκε ότι ειδικά οι συνταγές των εμβολίων εκτελούνταν σχεδόν καθολικά σε ένα και μόνο φαρμακείο.
 • Από τις μαρτυρίες γονέων παιδιών καθώς και άλλων εμπλεκομένων μερών, καθώς και την αντιπαραβολή των ημερομηνιών εμβολιασμού με την ανάλυση χρόνου εκτέλεσης συνταγών, διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ηλεκτρονική εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών εκ μέρους του ιδιωτικού φαρμακείου, κατά παράβαση του άρθρου 4, παρ.4 του ΠΔ 121/2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον επιτόπιο έλεγχο των Επιθεωρητών της ΕΑΔ στο ιατρείο του/της παιδιάτρου, έπαυσε τόσο η επιλεκτική εκτέλεση των συνταγών στο συγκεκριμένο φαρμακείο, όσο και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης των συνταγών εκ μέρους του φαρμακείου.
 • Σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε επιπλέον ότι έλαβε χώρα κατά το παρελθόν (έτος 2017) και δεύτερη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εμβολίων από τον/την παιδίατρο Κ.Μ. προς άλλο φαρμακείο, το οποίο όμως διέκοψε τη λειτουργία του στις αρχές του 2018.
Η Έκθεση Ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο του/της παιδιάτρου και του/της φαρμακοποιού, αντίστοιχα, καθώς και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών στα πλαίσια των ισχυουσών διατάξεων.
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

1 comments:

 1. Το αρθρο λεει σε περιπτωση παρενεργειών κρίσιμες για την δημοσια υγεια…. Το αλλο που λεει οτι αφαιρέθηκαν οι ταινίες γνησιότητας αρα και η ημερομηνία λήξης των εμβολίων….. περιεργο… απορρω διοτι και αλλα εμβολια ειχαν ημερομηνία λήξης και δεν μαθαμε τη εγινε αν καταστράφηκαν συμφωνα με νομοθεσίες που ισχυουν. Υπαρχει νόμος οπως λεει το αρθρο ο οποιος λεει οτι αν καποιο φαρμακο εχει παρενέργειες σε καποιον βαθμό τοτε κρίνεται επικυνδυνο για την δημοσια υγεια. Το θεμα ειναι οτι ποιος καθορίζει την κρίση του φαρμάκου….. καποια πραγματα τελικα δείχνουν οτι για το ονομα του χρήματος στον κοσμο συμβαινουν πολλα και εμεις τα ανθρωπάκια ποτε δεν ξερουμε τι πραγματικα συμβαινει εκτος αν καποιος ειναι μάντης. Σε λογικο νου πηστευω τα ερωτηματικά ειναι πολλα ενω σε εναν νου που βρησκεται σε πλάνη δεν υπαρχουν ερωτηματα διοτι εγινε ξύπνιος και γνωστής των παντων ακούγοντας τον σκαι….

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.