Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψηφιακές και ''πράσινες'' επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσειςΣτο περιβαλλοντικό προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στοχεύει η παρέμβαση για τις ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, που προβλέπεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Επιπλέον, παρέχεται στήριξη υπό μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις, τόσο σε υλικά όσο και σε άυλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και για  κεφάλαια κίνησης, ανεξάρτητα από τυχόν στήριξη για επενδύσεις.
Ειδικότερα, η παρέμβαση αυτή θα συμβάλλει στους ακόλουθους στόχους:
 • Στην εξοικονόμηση ύδατος μέσω της μείωσης της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα και μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στη γεωργία και την αύξηση της αποθήκευσης ύδατος.
 • Στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την άμβλυνση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή, μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης του ύδατος, ενέργειας (ιδιοπαραγωγή από ΑΠΕ για κάλυψη των  αναγκών της εκμετάλλευσης ή μέσω αξιοποίησης βιομάζας) και  λοιπών εισροών στη γεωργική παραγωγή (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων) καθώς και αξιοποίησης παραπροϊόντων /υποπροϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με στόχο  τη μείωση των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων και τη δημιουργία πρόσθετων πηγών εισοδήματος.
 • Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων γεωργικών  εκμεταλλεύσεων μέσω της ενίσχυσης επενδύσεων  αυτοματοποίησης, ψηφιοποίησης και συστημάτων γεωργίας  ακριβείας.
Οι δικαιούχοι και ο προϋπολογισμός
Δικαιούχοι της παρέμβασης είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα,  συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών).

Η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για την ενίσχυση της παρέμβασης ανέρχεται σε 82.799.020 ευρώ.

Ο αιτούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) των αιτήσεων στήριξης για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 25.000 ευρώ και δύναται να ανέλθει έως και 100.000 ευρώ. Για επενδύσεις σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ο μέγιστος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Ύψος – ποσοστό ενίσχυσης
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παρέμβασης θα υλοποιηθούν μόνο νέα έργα, με  στήριξη υπό μορφή επιχορήγησης:
 • Αριθμός επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχυθούν: 1.252 έργα
 • Μέση ενίσχυση ανά επενδυτικό σχέδιο: 50.000 ευρώ ανά έργο
 • Σύνολο Δημόσιας Δαπάνης: 62.592.963 ευρώ
Για νέα έργα με στήριξη υπό μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων:
 • Αριθμός επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχυθούν: 4.000 έργα
 • Μέση ενίσχυση ανά επενδυτικό σχέδιο: 5.000 ευρώ ανά έργο
Σύνολο δημόσιας Δαπάνης: 20.160.000 ευρώ

Το ποσοστό ενίσχυσης είναι ενιαίο για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών της δράσης σε όλη τη χώρα και ανέρχεται στο 70%.

ot.gr
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.