Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: Αναβίωσε για πρώτη φορά το έθιμο του ρυθμιστή τροχονόμου στο βαρέλι (βίντεο)



Το ιστορικό "βαρέλι του τροχονόμου", με τον τροχονόμο μέσα σε αυτό να ρυθμίζει την κυκλοφορία των οχημάτων, έκανε την εμφάνισή του -για πρώτη φορά- το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία Γκόνου Γιώτα στα Γιαννιτσά, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Πέλλας.
Το παραδοσιακό τροχονομικό βαρέλι, χαρακτηριστικό έθιμο της παλαιάς Αθήνας, γέμιζε με δώρα τις ημέρες των Χριστουγέννων που άφηναν οι πολίτες στους τροχονόμους, οι οποίοι έδιναν πολύτιμες πληροφορίες και ρύθμιζαν την κυκλοφορία μέσα από αυτό.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Τροχαίας Πέλλας, Βασίλης Πλούγαρλης στον χαιρετισμό του, το έθιμο ξεκίνησε το 1936, όταν πέρασε από το κουβούκλιο του τροχονόμου της Ρηγίλλης, στην Αθήνα, ο βασιλιάς και αφού άφησε ένα δώρο, ευχήθηκε χρόνια πολλά στον τροχονόμο που εργαζόταν. Την κίνηση του βασιλιά άρχισε να «μιμείται» ο κόσμος και τα δώρα γύρω από το βαρέλι καθιερώθηκαν.
Όπως σημείωσε ο κ. Πλούγαρλης, «η εκδήλωση στα Γιαννιτσά έγινε προς τιμήν των τροχονόμων, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες δεν σταματούν να εργάζονται, αποσκοπώντας στην ασφάλεια και στην διευκόλυνση των οδηγών και πεζών κατά τις μετακινήσεις τους».
Στην εκδήλωση, την οποία περιέβαλε με μουσική τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πέλλας, απηύθυνε χαιρετισμό με ευχές ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Λ. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ι. Τζαμτζής, ο Διευθυντής Αστυνομίας Πέλλας Π. Περδικάτσης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Στ. Καστερίδης και Γ. Τεκτερίδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Γιάννης Κατσικάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Παν. Σαραφούδης, στελέχη της Αστυνομίας, πολίτες κ.α.
Δ. Μπ.

vartr
  

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Ωραία εικόνα.φυσικα λείπουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα όσων πίνουν καφέ στην πλατεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και χάρηκα εγώ νόμιζα ότι πετάς μπάλες και αν βρεις το στόχο πέφτει ο τροχονόμος στο βαρέλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αληθινή ιστορία έχει ως εξής: ήταν όντως παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1936 και είχε προσγειωθεί ανωμάλως ο Αη Βασίλης (ο δικός μας από την Καισαρεία) πάνω στον Ρούντολφ το ελαφάκι στην γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Πατησίων.
    Οι Αθηναίοι τότε τρόμαξαν που άκουσαν τον Άη Βασίλη να διαoλοστέλνει τον Ρούντολφ το ελαφάκι. Άσε που φόραγε και έναν σκούφο με άσπρη τούφα και ήταν και παχύσαρκος. Τζαζέψανε οι άνθρωποι και αντιδράσανε. Ήταν και κάτι μάγκες τότε παρόντες και τον επήρανε στα νεράτζια τον Αη Βασίλη. Βρήκε ο Αη Βασίλης λοιπόν μια βαρέλα και χώθηκε μέσα προσπαθώντας να αποφύγει τα νεράτζια. Οι χειρονομίες απόκρουσης των νερατζιών, υιοθέτηθηκαν στη συνέχεια από το κράτος ως ένας τρόπος διεκπεραίωσης της προτεραιότητας των οχημάτων, μέχρι την τοποθέτηση του γρηγόρη και του σταμάτη.
    Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Σινάτρα, Beyonce, Wham και Santa Claus.
    Άιντε και καλό Thanks Giving.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά για άλλα έθιμα με προϊστορία στον τόπο πχ φωτιές κι άλλα στην Έδεσσα δε γράφετε τίποτε μόνο αφήνετε κάποιους να λένε ότι δεν είναι του τόπου!!!! Έλεος πια!! Εν έτει 2022 και 2023 όλα είναι σεβαστά η πρέπει να είναι τουλάχιστον αυτοί που έρχονται να σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι θες να πεις αλλά για την εδεσσα τα έθιμα για τις φωτιές υπήρχαν και από παλιά όχι όμως οι αρκούδες που το κατασκεύασε ένας για προβολή του, έχω 2 γιαγιάδες από εδεσσα και από τα πάνω τα χωριά που τέτοιο έθιμο δεν το ήξεραν. τώρα αν σε 2 χρόνια γιορτάζουμε και το κουκούτσι που έφτυσε ο χο τσι μιχ και κάποιοι το βγάλουν και αυτό έθιμο τι να πω

      Διαγραφή
    2. εγω που ειμαι στην εδεσσα πανω απο δυο χρονια κοντα δεκα σε πληροφορω οτι τα δυο που αναφερεις δεν ειναι αληθη στοιχεια!!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.