Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Market Pass: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και ο χρόνος καταβολήςΑύριο, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το Market Pass (γνωστό και ανεπίσημα ως food pass), το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.
Το μέτρο θα διαρκέσει έως και τον Ιούλιο και το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται είτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε στις άυλες ψηφιακές κάρτες των δικαιούχων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως και 72 ευρώ (για μονομελές νοικοκυριό ή οικογένεια με τέσσερα παιδιά αντίστοιχα). Το συνολικό κόστος του μέτρου φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το φόρο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, θα καλύπτει το 10% (όσο είναι δηλαδή και ο μέσος πληθωρισμός), της επιβάρυνσης των δαπανών διατροφής 3,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών με 8,5 εκατομμύρια μέλη.
Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία και ενδεχομένως και λαϊκές αγορές στο βαθμό που οι πωλητές χρησιμοποιούν POS. Αν οι δικαιούχοι, επιλέξουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα χάνουν ένα ποσοστό της αξίας της ενίσχυσης (20%) αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν τα χρήματά τους τα οποία θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr χωρίς να χρειάζεται η κατάθεση παραστατικών αγορών.

Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.
Συνεπώς, το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:
Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Για το εξάμηνο, η ενίσχυση ανέρχεται σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

9 comments:

 1. Πω πω λεφτάαααα που θα τα βάλουμε τόσα ψώνια ρε μητσοτακαρε;
  Θα μας πεις όταν γυρίσεις απ'τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο βουνό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέρουμε ,ότι για τα φραγκάτα λαμόγια του Σύριζα αυτά είναι ψίχουλα.
   Επίσης οι υποστηρικτές του Ζήκου προτιμάνε θάλασσα.Κότερα,πούρα και παραμύθια της χαλιμάς.

   Διαγραφή
  2. Εσύ πάρε ένα Sano puss και foumara puss κουπόνι τροφίμων και μόκοτο τρολ της δεκαρας.

   Διαγραφή
  3. Εννοείται ρε στοκε ότι είναι ψίχουλα.
   Τέτοιες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε 500-800 ευρώ μέ μνημόνια με εποπτείες που μας φόρτωσαν τα λαμόγια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ .
   Εσύ φάε το σανό σου και τράβα πάρε κάνα κουπόνι για συσσίτιο 0,78 λεπτά τη μέρα σου δίνει ο Λουδοβίκος,θες κι άλλα;
   Χαχαχαχα βλάκα.

   Διαγραφή
  4. Σώπα ρε φασισταριό που θα κάνουμε και μόκο.Θα σας εξαφανίσουμε ,λαμόγια της αρπαχτής και της πάρτη σας.Ότι είσαι μειωμένης πνευματικής ικανότητας κάνει μπάμ από χιλιόμετρα μακριά.Ότι είσαι ένας ηλίθιο υποκείμενο,ένας αποτυχημένος καρανίκας ,είναι αυταπόδεικτο.Επειδή είσαι και χοντρομπετόβλακας μέτρα αν ξέρεις κοιμήση...250 ευρω επίδομα ακρίβειας+590ευρω ενάμιση επίδομα τέκνων+550 ευρω επίδομα θέρμανσης (εννοείτε επί Σύριζα παίρναμε το .....)+430 ευρω περίπου (για το επόμενο εξάμηνο) market pass.
   Και σταμάτα να απαντάς στον εαυτό σου γιατί η βλακεία σου υψώνεται στο τετράγωνο.

   Διαγραφή
  5. Καλά απ' τα μπατζακια τρέχουν τα Puss ρέει το χρήμα άφθονο.
   Το επίδομα του επιδόματος ωω επίδομα βλάκα
   Άιντε μόκο με τα ψίχουλα καλά σας λένε.

   Διαγραφή
  6. 9:51 καλά που μας έκανες ανάλυση ποσού γιατί μέχρι τώρα έτσι όπως ακούγαμε τα ποσά νομίζαμε πως πάμε βολίδα πάρουμε το νέο Tesla.

   Διαγραφή
 2. Google translate: market pass=κουπόνι συσσιτίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 7: 52 και 7 :31 και 6 :20 και 6: 28 και 9:22 σταμάτα το εργόχειρο,έχεις εξαντληθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.