Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στο μικροσκόπιο προπονητικός αγώνας του 16χρονου πυγμάχου – Τι λέει πρώην προπονητής της εθνικής



Στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών βρίσκεται ο τελευταίος αγώνας του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, με έναν μεγαλύτερο ηλικιακά συναθλητή του. Για τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν στο θάνατο του αθλητή μίλησε στην ΕΡΤ ο Μάκης Κολέθρας, παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας.
Εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης για τα αίτια του θανάτου του πρωταθλητή Ευρώπης ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας πυγμαχίας δήλωσε ότι «είναι ένα τραγικό γεγονός που μας έχει συγκλονίσει και θα θέλαμε να μην ξανασυμβεί».

Σχολιάζοντας το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε στις 16/12 ο νεαρός αθλητής που κατέληξε μετά από δεκαπέντε ημέρες νοσηλείας τόνισε ότι πρέπει να εξακριβωθούν τα αίτια που το προκάλεσαν.

Αναφορικά με την κλινική κατάσταση του νεαρού πριν από τον επίμαχο αγώνα με έναν 20χρονο πυγμάχο υποστήριξε ότι είναι οδηγία της Παγκοσμίας Ομοσπονδίας ότι για να λάβει μέρος ένας αθλητής σε διεθνείς αγώνες πρέπει να γίνει εγκεφαλογράφημα και μαγνητική εγκεφάλου.
«Στην παγκόσμια ομοσπονδία επιτρέπεται να παίζουν παιδιά από δεκατριών ετών και πάνω, γιατί ο εγκέφαλος ακόμα μέχρι τα 13 έτη δεν έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να έχει τις αντοχές» εξήγησε.

Ο προπονητής πρέπει να ελέγξει τον αντίπαλο πυγμάχο
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της γιαγιάς του άτυχου Βασίλη για τον αγώνα που είχε προηγηθεί με έναν πιο δυνατό και μεγαλύτερο σε ηλικία πυγμάχο απάντησε ότι «το σώμα και ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί ώστε να αντιμετωπίσει την επόμενη προπόνηση μέσα σε διάστημα 12 ωρών και μάλιστα σε ένα παιδί 16 ετών».

«Ο προπονητής λοιπόν πρέπει να ελέγξει τον εκπαιδευτικό αγώνα, να δώσει τη δυνατότητα στο νέο παιδί να είναι επιθετικό, ενώ ο άλλος αθλητής, ο βαρύτερος και έμπειρος θα είναι αμυντικός. Αυτό όμως είναι μια μεθοδολογία του προπονητή που πρέπει να ορίσει τον κανόνα πάνω πάνω στο ρινγκ», προσέθεσε ο κ. Κολέθρας.

«Οι γονείς όταν έχουν ένα ανήλικο παιδί να ξέρουν ποιο γυμναστήριο θα επιλέξουν, ποιο προπονητή θα πάρουν. Δεν πρέπει να πηγαίνουν στην τύχη» σχολίασε ο κ. Κολέθρας.

Όπως είπε, «το άθλημα αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους, αλλά έχει κανόνες. Αν ένα παιδί και θα πω και στο Βασίλη ένα παιδί πέσει νοκ άουτ σε έναν αγώνα σε ένα διεθνή αγώνα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας του λέει ότι για ένα μήνα δεν μπορείς να κάνεις προπόνηση».

O νεαρός πρωταθλητής Ευρώπης, ο οποίος είχε ως προπονητή τον πατέρα του, είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης του προπόνησης το πρωί της Παρασκευής (16/12) σε γυμναστήριο στην Καλλιθέα.

Το περιστατικό συνέβη όταν ο 16χρονος αθλητής ένοιωσε μια αδιαθεσία και εν συνεχεία λιποθύμησε με αποτέλεσμα από την πτώση να χτυπήσει στο κεφάλι. Αμέσως οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο «Τζάνειο», όπου είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος, αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.