Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ευρωπαίος ΥΠΟΙΚ της χρονιάς για το 2023 ο Χρήστος Σταϊκούρας



Με τον τίτλο του Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών για το 2023 βράβευσε τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα το περιοδικό "The Banker" του ομίλου των Financial Τimes, κρίνοντας τον με βάση τις επιδόσεις της οικονομικής του πολιτικής όλο το 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τη βράβευσή του έκανε λόγο για μια "ξεχωριστή τιμή". 

"Είναι μια διάκριση της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο και τις επιδόσεις της χώρας μας στο - κρίσιμο και πολλαπλώς δοκιμαζόμενο τα τελευταία χρόνια - πεδίο της οικονομίας", αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

"Το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και της σκληρής προσπάθειας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσπάθεια όχι μόνο το 2022 αλλά αδιάκοπα από τον Ιούλιο του 2019, για ισχυροποίηση της οικονομίας μας με οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά συμπεριληπτικό τρόπο, βελτίωση της ζωής των πολιτών και αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, μέσα από αποτελεσματικές, διορατικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές. 

Μια σοβαρή, συστηματική προσπάθεια που διαπνέεται από βαθιά ευθύνη απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας και αξιοσημείωτη συνέπεια λόγων και πράξεων, παρά την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα των καιρών και τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες.

Ως εκ τούτου, είναι ένα βραβείο που ανήκει σε όλους: Κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις.

Μέσα σε μια ιστορική περίοδο επάλληλων κρίσεων, η Ελλάδα ξεχωρίζει. 

Ξεχωρίζει γιατί κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει οριστικά σελίδα, κλείνοντας τον πολυετή, επώδυνο κύκλο της οικονομικής κρίσης, αλλά και να καταστήσει την οικονομία της πρότυπο αντοχής και δυναμικής. 

Μια οικονομία που αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και προβλέπεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία και το δύσκολο – διεθνώς – έτος 2023. 

Μια οικονομία που μετασχηματίζεται, παράγει και εξάγει καλύτερα και περισσότερο, προσελκύει επενδύσεις ρεκόρ και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και νέες προοπτικές.

Μια οικονομία με χαμηλότερους φόρους, που εξ αυτού υπερ-αποδίδει και μπορεί να στηρίξει γενναία και αποτελεσματικά τους πολίτες στις κρίσεις. 

Μια οικονομία που, παρά την πρωτοφανή στήριξη της κοινωνίας κατά την πανδημική και ενεργειακή κρίση, κινείται στον δρόμο της δημοσιονομικής ευστάθειας, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη και στοχεύοντας σε επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία κερδίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον, την οικονομική εμπιστοσύνη και την θεσμική αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, προβάλλει, πλέον, ως υπόδειγμα προόδου. 

Ως Κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, κεφαλαιοποιώντας ήδη τα επιτεύγματα αυτά, να εξαλείψουμε παλιές και να ξεπεράσουμε νέες προκλήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες, και κυρίως για τη νέα γενιά! 

Έτσι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεχωρίζει για τους σωστούς λόγους.

Κλείνοντας, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου από το 2019 την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών, τους συναδέλφους μου Υπουργούς, καθώς βέβαια και τους συνεργάτες μου, στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, για τη δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία, επ’ ωφελεία της χώρας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί που αναδείχθηκαν Υπουργοί Οικονομικών της Χρονιάς την τελευταία 5ετία ήταν:

- Το 2022 Finance Minister of the Year in global and European context η Λιθουανή ΥΠΟΙΚ Gintarė Skaistė.
- Το 2021 Global Finance Minister of the Year ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Bruno Le Maire.
- Το 2020 Finance Minister of the Year in Europe ο Ιρλανδός τέως ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe. 
- Το 2019 Finance Minister of the Year in Europe ο τότε Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ και τότε πρόεδρος του Eurogroup Mário Centeno.
- Το 2018 Finance Minister of the Year in Europe ο τότε Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ και νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kažimír.

Το περιοδικό "The Banker" είναι ένα έγκυρο τραπεζικό περιοδικό που εκδίδεται από το 1926 και έχει καταγράψει γεγονότα από το κραχ του 1929 μέχρι και την οικονομική κρίση του 2008 πριν και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Να γελάσουμε ή να κλάψουμε;
    Με το χάλι που επικρατεί στην τσέπη μας και την ακρίβεια, μόνο το κλάμα μένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να βλέπουμε τα οικονομικά σε συνάρτηση με την ευρωπαική οικονομία ! Πάντως οι προηγούμενοι υπουργοί οικονομικών μας απογοήτευσαν οικτρά! Αυτός τουλάχιστον είναι εργατικός, σοβαρός και μετριοπαθής! Να μάθουμε να λέμε την αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε σχέση με τους πριν είναι μια χαρά μακάρι ο επόμενος να είναι καλύτερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το ευχόμεθα όλοι! Πάντοτε βέβαια οι άνθρωποι κοιτούν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση! Όμως όταν κρίνουμε κάποιον πολιτικό, τον κρίνουμε αυστηρά απο την προσπάθεια που κάνει και απο τα αποτελέσματά του!Αυτά λοιπόν είναι μέχρι τώρα θετικά!Και μας ενδιαφέρουν όλους!Αν παρατηρήσατε δεν ιδιοποιειται τη βράβευσή του αλλά τη μοιράζεται με τους συνεργάτες του τομέα του ! Αυτό δείχνει μετριοφροσύνη και σεβασμό! Καλό Φωτισμό να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.