Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνταξιούχοι: Έρχεται επίδομα προσωπικής διαφοράς – Τα σενάρια που εξετάζονται για τους δικαιούχους και τα ποσά



Έρχεται επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για εφάπαξ ενίσχυση έως 300 ευρώ ή και 400 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και δεν έχουν καμία αύξηση για το 2023. Οι παραπάνω δηλαδή θα πάρουν ένα επίδομα -δώρο εν όψει Πάσχα παρόμοιο με τα 250 ευρώ που πήραν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα και άλλες κατηγορίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος. Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση με κλιμακούμενο ποσό στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Τα σενάρια
Το επίδομα δεν θα καλύπτει την προσωπική διαφορά αλλά μπορεί να είναι ανάλογη με αυτήν. ‘Ενα σενάριο είναι να δοθεί  το ίδιο ποσό σε όλους ανεξάρτητα  από την προσωπική διαφορά που έχει καθένας. Ένα άλλο σενάριο είναι να δοθεί κλιμακωτά μια ενίσχυση έως 300 ευρώ ή 400 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει  παρακάτω σχετικά παραδείγματα:
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ευρώ έως και 1.000 ευρώ που θα μείνουν χωρίς αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς θα πάρουν το υψηλότερο ποσό  (π.χ  300 ευρώ ή 400 ευρώ).
Και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 1.000 ευρώ θα πάρουν μικρότερο ποσό  (πχ 150 ευρώ -250 ευρώ).
Το κριτήριο που θα καθορίσει και τους δικαιούχους είναι πόσοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά μετά την αύξηση κατά 7,75% και πόσοι θα διατηρήσουν προσωπική διαφορά παρά την αύξηση.  Αφού πληρωθούν  οι αυξήσεις  θα είναι ξεκάθαρο πόσοι θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά  και πόσοι θα τη διατηρούν.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα που ενδέχεται να παρουσιαστεί με το “ξεκαθάρισμα  των προσωπικών διαφορών” είναι ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι με οριακή αύξηση της τάξεως των 5 ευρώ και 10 ευρώ μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, οι οποίοι θα αποκλειστούν από την ενίσχυση που εξετάζεται για όσους δεν πάρουν αύξηση.

Στην πράξη κάποιοι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με οριακό κέρδος που μπορεί να είναι μικρότερο από το επίδομα που εξετάζεται. Για παράδειγμα συνταξιούχος με καθαρή αύξηση 10 ευρώ και πάνω από την προσωπική διαφορά θα κερδίσει 120 ευρώ για όλο το 2023, ενώ το επίδομα που εξετάζεται για όσους δεν ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά μπορεί να είναι 250 ευρώ ή 300 ευρώ.  Για να αποφευχθούν τέτοιες στρεβλώσεις είναι πολύ πιθανό το επίδομα να είναι ίδιο με την ετήσια αύξηση που θα είχαν οι συνταξιούχοι αν δεν υπήρχε η προσωπική διαφορά αλλά με ένα πλαφόν έως 300 ευρώ ή 400 ευρώ.

Ένα άλλο σενάριο είναι να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να πάρουν επίδομα 250 ευρώ με 300 ευρώ  και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ που είχαν αποκλειστεί από την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ  που πληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο  Φεβρουάριος
Το βέβαιο είναι ότι το θέμα  της ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και εξαιρούνται των αυξήσεων είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης και μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει γνωστός ο τρόπος που θα ενισχυθούν.  Αυτό που έχει αποκλειστεί από την επεξεργασία του νομοσχεδίου είναι να “παγώσει” η προσωπική διαφορά (πολλώ δε μάλλον να καταργηθεί) και να δοθεί μόνιμη αύξηση στην υπόλοιπη  σύνταξη. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη  εκτιμούν πως μια τέτοια επιλογή θα σηματοδοτούσε εξαίρεση εις βάρος των νέων συνταξιούχων που δεν έχουν  προσωπική διαφορά, ακόμη και αν παίρνουν 20% ή και 30% μικρότερες συντάξεις από τους παλαιότερους.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Άντε ρε αλήτες φωνάζετε για αυξήσεις συντάξεων και βλέπουμε μείωση αλήτες ε αλήτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.