Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νομοθετική ρύθμιση προτείνει ο Ιορδάνης Τζαμτζής για την οριστική διευθέτηση των κατεχόμενων εκτάσεων



Την οριστική επίλυση του προβλήματος με τις κατεχόμενες εκτάσεις ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, καθώς στο μοναδικό αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας εκκρεμούν πάρα πολλά αιτήματα πολιτών.
Με επιστολή του προς τον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής προτείνει η νομοθετική ρύθμιση να περιλαμβάνει τροποποιήσεις των διατάξεων του Ν.4061/12, (που αφορά τη διαχείριση και προστασία ακινήτων του ΥΠ.Α.Α.Τ.).
Ο κ. Τζαμτζής αναφέρεται στα αιτήματα πολιτών, συνοικισμών της Π.Ε. Πέλλας, με τα οποία οι ενδιαφερόμενοι, ζητούν τη χορήγηση οικοπέδων με σκοπό να ανεγείρουν οικίες και να παραμείνουν στα χωριά τους. Ωστόσο μετά την κατάργηση του από 24-4-1985 Π.Δ., με το οποίο παραχωρούνταν οικόπεδα σε ακτήμονες, δεν υπάρχει πλέον ανάλογη διάταξη νόμου με αποτέλεσμα εποικιστικά διαθέσιμα και διαθέσιμα κατεχόμενα ακίνητα, να παραμένουν αδιάθετα και να μην μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο. 
«Στον αέρα» παραμένει και η παραχώρηση εκτάσεων των οποίων η διαδικασία μεταβίβασης δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 4061/12, καθώς η παράγραφος 7 του άρθρου 36 , κατήργησε προγενέστερες υπουργικές αποφάσεις, που διευθετούσαν τη διανομή και παραχώρηση στους δικαιούχους εκτάσεων στο Νομό Πέλλας. Μεταξύ αυτών ο συνοικισμός Τριών Ελάτων, όπου ορισμένοι τίτλοι κυριότητας δεν μετεγράφησαν στο Υποθηκοφυλακείο ή τους μετέγραψαν μετά τις 22-3-2012, ημερομηνία ψήφισης του παραπάνω Νόμου. Για το αγρόκτημα Γραμματικού και τον συνοικισμό Άνω Γραμματικού, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παραχώρησης, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ο συνοικισμός Κάτω Γραμματικού.
Για το αγρόκτημα Μαργαρίτας έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας ζητεί να καταργηθεί η παρ. 7 του άρθρου 36 του Ν. 4061/12.
Σε περιπτώσεις που έχουν χορηγηθεί γεωργικές και οικοπεδικές εκτάσεις, χωρίς να έχει αποπληρωθεί το οφειλόμενο τίμημα, προτείνει αναπροσαρμογή του οφειλόμενου τιμήματος και αποστολή νέων καταστάσεων οφειλής, στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ώστε να εκδοθούν τίτλοι κυριότητας.
Τέλος για όσα  ακίνητα έχουν παραχωρηθεί με σκοπό την ίδρυση βιομηχανίας ή βιοτεχνίας και έχουν ανακληθεί, επειδή οι δικαιούχοι άλλαξαν τη χρήση αυτών ή δεν μπορούν να χτίσουν λόγω Σ.Χ.Ο.Α.Π., ο κ. Τζαμτζής προτείνει να μπορούν να παραχωρηθούν κατευθείαν στους ίδιους ή στους κληρονόμους τους, ύστερα από αίτημα τους και με καταβολή τιμήματος, ίσου με την αγοραία αξία των τεμαχίων.
Προτρέπει να συμπεριληφθεί στο νέο Νόμο, άρθρο για τις κατεχόμενες εκτάσεις, το οποίο να θέτει όρους και περιορισμούς, για την εξαγορά τους ενώ προτείνει τρόπους για την επίσπευση της κατάτμησης ακινήτων, αγροτεμαχίων ή οικοπέδων.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, επισημαίνει την αντιφατικότητα ανάμεσα σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κατοχυρώνουν δωρεάν επίδικα οικόπεδα σε αυθαίρετα κατέχοντες και στις διατάξεις Νόμων του Υπ.Α.Α.Τ. που ορίζουν πάντα την εξαγορά των ακινήτων.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.