Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΥΠΑΑΤ: Αποζημίωση καλλιεργειών στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και καστάνων



Συνεδρίασε σήμερα ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή των: Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, του Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής, κ. Ν. Κουλοχέρη, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννας Καλογήρου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου.

Κατόπιν της συνεργασίας, αποφασίστηκε και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Πρόκειται για τις παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ομαλής εμπορικής ροής και πρόσβασης στις αγορές, οδήγησαν σε προσδιορισμένο ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αυτό επιδεινώνει και πολλαπλασιάζει το αποτύπωμα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στις παραγωγές και στο εισόδημα των αγροτών, όπως έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα.

Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις

αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).

Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.

Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον ΕΛΓΑ και φορείς, συνεχίζει την επεξεργασία για την ενίσχυση και άλλων καλλιεργειών που με τεκμηριωμένο και αντικειμενικό τρόπο, αποδεδειγμένα επλήγησαν με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές που έχουν καταγραφεί.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως η σημερινή αναγγελία των αποζημιώσεων στην Ε.Ε., αποδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την άμεση στήριξη των παραγωγών σε μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, λόγω τόσο της απρόβλεπτης εξωγενούς ενεργειακής αλλά και της πλέον μόνιμα παρούσας κλιματικής κρίσης.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. Τα κεράσια εκτός. Ευτυχώς έρχονται εκλογές ανίκανοι! Αντί να αποζημιώνεται ότι ζημιωθηκε πρώτο με χρονολογική σειρά πάλι εφαρμόζεται το γνωστό διαιρεί και βασίλευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κεράσια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ακτινίδια; όλα τα φρούτα έχουν πρόβλημα διάθεσης, χωρίς την ευθύνη φυσικά όσων τα παράγουν. Γιατί δε παίρνουν μέτρα να μειωθεί το κόστος παραγωγής; ακόμα και με αυτή την αποζημίωση το πετρέλαιο παραμένει πανάκριβο, τα γεωργικά εφόδια. Άρα η κυβέρνηση να σκύψει ουσιαστικά πάνω στο πρόβλημα και όχι με προεκλογικά πυροτεχνήματα.
    ΥΓ : Είναι τυχαίο που έστω αυτές οι εξαγγελίες γίνονται 2 μέρες πριν οι αγρότες βγάλουν τα τρακτέρ. Τόσο καιρό σφύριζαν κλέφτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κόψανε πολλές ποικιλίες που έχουμε στην Πέλλα και βάλανε όλες που υπάρχουν στην Ημαθία..
    Εύγε γιαννακακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε Καρατζοβα;;; Βάλτε τον πίνακα με τις ποικιλίες;
    Ποιες είναι αυτές κ με τι ποσοστό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άραγε ποιος από τους βουλευτές μας θα βγει πρώτος να κάνει δηλώσεις μέσω του γραφείου του ότι χάρις στις δικές του ενέργειες αποζημιονωμαστε;
    Απορώ ποιος θα είναι ο πρώτος;
    Ντροπή
    Τίποτα δεν πήραμε σε σχέση με την ζημιά που υπήρχε
    Πετσοκοψαν και ποικιλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ποικιλιες ποιες ειναι. Που θα τις δουμε για να ξερουμε να βριζουμε κι αλλο, περα απο τα ψιχουλα που μας δινουν οι ξεφτυλισμενοι. Οπως και ναχει η ωρα της καλπης πλησιαζει, λιγα ειναι τα ψωμια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΦΩΤΟ
    ΑΛΛΑ ΣΤΑΥΡΟ ΘΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν βλέπω πολλά σχόλια μάλλον είμαστε ευχαριστημένοι Με τά ψίχουλα που μας δίνουν λυπάμαι για εμάς είμαστε άξιοι της μοίρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δωσε κερασια κ ροδακινα ολε τις ποικιλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γλύψε γλύψε κάτι θα μείνει εκλογές έρχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δινουν μεχρι το big top,πιδανε τα black rubins,κσι δινουν το αμιγκα.? Καλως τα δινουν αλλα με ποιο σκεπτικο δινεις την μια ακρη,δινεις την αλλη ακρη και αφηνεις την μεση? Απο την αλλη δε ειπαν,πωςθα δωσουν σε ολες φις ποικιλιες πλυν τα υπερπρωιμα.
    Για να δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για τα Ροδια τιποτες εμεις ζζζζζημιες δεν ειχαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.