Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ήρωες εν καιρώ ειρήνης: Ο πιλότος Βαγγέλης Ατματζάκης από την Καρυώτισσα!



Η πτώση του Phantom F4 στην Ανδραβίδα, που γέμισε θλίψη τη χώρα και είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο συγκυβερνήτης του μαχητικού αεροσκάφους, υποσμηναγός (Ι) Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του -καταγόμενου από τη Νάουσα Ημαθίας- κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, μας έφερε στη μνήμη ένα παρόμοιο τραγικό περιστατικό για έναν συντοπίτη μας πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας που συγκαταλέγεται και αυτός στους "ήρωες εν καιρώ ειρήνης" καθώς έχασε τη ζωή του σε άσκηση.
Ο λόγος για τον Βαγγέλη Ατματζάκη (φωτο), ο οποίος γεννήθηκε το 1959 και μεγάλωσε στην Καρυώτισσα του δήμου Πέλλας και «χάθηκε», πριν 36 χρόνια (22 Ιανουαρίου 1987), όταν σε προγραμματισμένη πτήση με αεροσκάφος F-4E της 337 Μοίρας Παντός Καιρού της 110 Πτέρυγας Μάχης (Λάρισα), στο οποίο επέβαινε ως συγκυβερνήτης με κυβερνήτη τον Σμηναγό Βασίλειο Χρηστίδη, εκτελώντας άσκηση χαμηλών αναχαιτίσεων νύχτας, το αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ψαθούρας, χωρίς να βρεθεί ποτέ κανένα ίχνος από το αεροσκάφος ή από τους δύο άτυχους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το μνημείο (πολεμικό αεροπλάνο F5) στην Καρυώτισσα
Το τραγικό γεγονός είχε συνταράξει τότε την Ελλάδα ολόκληρη και φυσικά την τοπική κοινωνία του Ν. Πέλλας και κανείς δεν έχει λησμονήσει το πλήγμα που «εξ ουρανού» δέχτηκε η Καρυώτισσα και η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και τον πόνο των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους, χωρίς ποτέ να εντοπίσουν τίποτε σχετικό με την εξαφάνισή τους.
Στην πλατεία της Καρυώτισσας, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –Έδεσσας, βρίσκεται ένα μνημείο (πολεμικό αεροπλάνο F5), το οποίο ανεγέρθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην μνήμη του αδικοχαμένου συντοπίτη τους πιλότου Ευάγγελου Ατματζάκη, ενώ η μεταφορά του στην Καρυώτισσα έγινε με έξοδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Οικογένεια πιλότων
Να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Ατματζάκης είχε εισέλθει στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1978 και αποφοίτησε το  Μάιο του 1982  με το βαθμό του ανθυποσμηναγού. 
Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Αντώνης Ατματζάκης (φωτο δίπλα), επίσης πιλότος- αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έφθασε πολύ ψηλά στην ιεραρχία του Σώματος, καθώς διετέλεσε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής CAOC 7. Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Αντιπτέραρχου το Μάρτιο του 2011.

Δ. Μπ.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.