Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 100.000 ακίνητα τύπου AirbnbΣε οριστικοποίηση όλων των στοιχείων των βραχυχρόνιων μισθώσεων του έτους 2022 πρέπει να προχωρήσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου χιλιάδες διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζονται για μικρά χρονικά διαστήματα στα πλαίσια της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Η υποχρέωση αφορά πάνω από 100.000 ακίνητα, τα οποία αναμένεται τους επόμενους μήνες να μπουν στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών, μέσω της διενέργειας διασταυρωτικών ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Υπόχρεοι οριστικοποίησης των στοιχείων είναι όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν βραχυχρόνια τις κατοικίες τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η Booking.com, η VRBO κ.ά., ή οι διαχειριστές τέτοιων ακινήτων, δηλαδή οι ιδιοκτήτες στους οποίους οι λοιποί συνιδιοκτήτες έχουν αναθέσει τη διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων φορολογικών υποχρεώσεων για λογαριασμό τους. Η υποχρέωση οριστικοποίησης των στοιχείων του μητρώου πρέπει να διεκπεραιωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Μέχρι τότε, ο διαχειριστής μπορεί να διορθώσει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία λόγω αλλαγής των πραγματικών περιστατικών.

Έλεγχοι και διασταυρώσεις
Στην περίπτωση μη οριστικοποίησης των στοιχείων του μητρώου έως την 28η/2/2023, τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρηθεί μέχρι τότε στο μητρώο αυτό θα θεωρούνται οριστικά και την ευθύνη γι’ αυτό θα την έχει ο διαχειριστής του ακινήτου. Αν λοιπόν ο διαχειριστής δεν έχει προσδιορίσει μέχρι τις 28/2/2023 όλα τα ποσοστά διανομής του εισοδήματος ώστε το σύνολό τους να ανέρχεται στο 100%, το ποσοστό που θα υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον φετινό ελεγκτικό προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες αναμένεται να βάλουν στο στόχαστρο περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις ακινήτων που εκμισθώνονται βραχυχρόνια. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις δεδομένων από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (έντυπα Ε2 και Ε1), από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) κι από τις δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων των ιδιοκτητών με στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Booking.com, VRBO), από το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ κι από τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ίδιων φορολογουμένων. Στόχος είναι να εντοπιστούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις που δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες.

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα μπουν και όσοι νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων σε Facebook και Instagram. Για τις μισθώσεις αυτές δεν απαιτείται η δήλωση των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και να δηλώνονται στην εφορία τα μισθώματα που εισπράττονται.

Επιπλέον, στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε όσες περιπτώσεις εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα θα επιβάλλονται οι αναλογούντες προσαυξημένοι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς επίσης πρόστιμα για ανακριβή υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τα ποσά των οποίων θα κυμαίνονται από 10% έως και 50% επί της διαφοράς φόρου που θα έχει προκύψει.

naftemporiki.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.