Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βαρθολομαίος στη 2η Ιερατική Σύναξη στην Έδεσσα



Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η 2η Ιερατική Σύναξις της Ιεράς Μητροπόλεως με προσκεκλημένο ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ποιμαντική προετοιμασία για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή».

Η Σύναξις πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος και προσφώνησε κατά την έναρξη της Συνάξεως τον ομιλητή.
Κατά την εισήγησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής τόνισε ότι η περίοδος της Μ. Τεσσαρακοστής είναι περίοδος πνευματικής αναβαπτίσεως. Αυτή όμως η διαδικασία θα πρέπει να αρχίζει από την προσωπική ζωή του ιερέως με μια στροφή προς τα έσω, με την κατ᾿ ιδίαν προσευχή, με την αξιοποίηση των λειτουργικών σταθμών των ημερών για αυτοκριτική και μίμηση των προτύπων που θέτει η Εκκλησία μέσω των ευαγγελικών παραβολών, με το μυστήριο της εξομολογήσεως. Επίσης η πνευματική ζωή του κληρικού θα πρέπει να κινείται γύρω από τους τρεις άξονες που θέτει ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας· το ιερό θυσιαστήριο, τον Επίσκοπο και τους αγίους της Εκκλησίας. Έτσι πρώτος αυτός θα εγκαινιάσει τον πνευματικό αγώνα. Μετά την προσωπική προετοιμασία, προτεραιότητα έχει η οικογένεια ή η αδελφότητα (εφόσον πρόκειται για άγαμο) του κληρικού καθώς και τα στελέχη του ποιμαντικού έργου, προκειμένου να προσκληθούν σε ανάλογη προπαρασκευή μέσω της εξομολογήσεως, της μελέτης της Αγ. Γραφής και κυρίως του παραδείγματος και της καλής αλλοιώσεως του καλούντος.
Με αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να ακολουθήσει και η κλήση όλου του ποιμνίου στον πνευματικό αναβαπτισμό της Μ. Τεσσαρακοστής μέσω ανακοινώσεων-προσκλήσεων (εντύπων και ηλεκτρονικών) στις ιερές ακολουθίες, στα ιερά μυστήρια - όπως η εξομολόγηση και το Ευχέλαιο, στις κατηχητικές συνάξεις με επίκεντρο την ανάλυση του νοήματος των ημερών αλλά και την αντιμετώπιση των πειρασμών βάσει της εμπειρίας των αγίων. Μάλιστα την περίοδο αυτή που ακολουθεί την δύσκολη περίοδο της πανδημίας αυτές οι κοινές δραστηριότητες (λειτουργικές και άλλες) θα δώσουν την ευκαιρία της αποκατάστασης της σχέσεως με το ποίμνιο και της επανασύνδεσης με αυτό με τελικό σκοπό την ένωση όλων με τον Χριστό.
Μετά το πέρας της εισηγήσεως ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, ενώ στο δεύτερο μέρος της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος έδωσε στους παρισταμένους κληρικούς πνευματικές και πρακτικές οδηγίες όπως και ευχές για την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής. Επίσης προσφέρθηκαν δωρεάν σε όλους τρεις νέες εκδόσεις: α) το έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, «Επιγράμματα», και δύο πονήματα του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Εφραίμ, ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως, ο Βίος του Αγίου Φαντίνου, τον οποίο επιμελήθηκε, και η ιερά Ακολουθία του Αγίου Φαντίνου, την οποία συνέθεσε.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.