Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στην ΛάρισαΤο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της ΠΕΜ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Λάρισα. Η αντιπροσωπεία έθεσε στον Πρωθυπουργό τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις και μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν ικανοποιητικές καθώς η Κυβέρνηση απορρίπτει τα βασικά αιτήματα που έχουμε επικαλούμενη το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικές συνθήκες για να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας. Την ίδια στιγμή όμως διαθέτει δεκάδες δις ευρώ για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων δείχνοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας. Είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ να μπουκώνει με δις ευρώ τους επιχειρηματίες αλλά να είναι φειδωλή απέναντι στον πρωτογενή τομέα που κατά τα άλλα είναι η «ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» όπως θα πει ξανά προεκλογικά.

Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνει στους εφοπλιστές, με πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας και του προστίμου ρύπων, επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.

Για το πετρέλαιο απάντησε ότι δίνουν 76εκ ευρώ επιστροφή για το 2023 τα οποία θεωρεί ότι είναι αρκετά χρήματα. Διαφωνήσαμε έντονα καθώς όταν σταμάτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2016, η επιστροφή ήταν 180εκ ευρώ με τιμή λίτρου περίπου 1 ευρώ. Σήμερα με τιμή μέσο όρο πάνω από 1.85 ευρώ το λίτρο αυτά τα 76εκ ευρώ που δίνονται για το 2023 είναι ψίχουλα και εμπαιγμός. Επιμείναμε να δοθούν επιπλέον χρήματα ως επιστροφή ΕΦΚ για το 2023 και παράλληλα να νομοθετηθεί το αφορολόγητο πετρέλαιο. Ο Πρωθυπουργός κάτω από την πίεση μας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διορθωτική κίνηση και εξαγγελίες τις επόμενες εβδομάδες.

Για το ρεύμα μας είπε ότι με την ανάπτυξη των φωτοβολταικών αναμένεται μείωση της τιμής του ρεύματος τα επόμενα 2-3 χρόνια. Φυσικά κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει, απεναντίας η μετάβαση στην λεγόμενη «Πράσινη ενέργεια», τις ΑΠΕ και τα φωτοβολταικά, τα κέρδη μιας χούφτας παρόχων ρεύματος, είναι η αιτία της τεράστιας αύξησης της τιμής του ρεύματος που είναι υπερδιπλάσια στο αγροτικό ρεύμα σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021.

Θέσαμε υπόψη του Πρωθυπουργού το αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής. Βαμβάκι, Μήλα, Ροδάκινα, Βερίκοκα, Νεκταρίνια, Κάστανα, Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, Σταφίδα, Αμύγδαλα, Καρύδια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Καπνά κλπ.

Για το βαμβάκι είπε ότι ήταν επιχειρηματικό ρίσκο που πήραν οι παραγωγοί οι οποίοι επέλεξαν να μην κλείσουν την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια και δεν μπορεί να καλύψει η κυβέρνηση την επιλογή τους. Επιμείναμε ότι αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και με τα στοιχεία της διεπαγγελματικής βάμβακος μόνο 3-5% προπώλησαν ένα μικρό μέρος

της παραγωγής τους στα εκκοκκιστήρια και μετά κατέρρευσαν οι τιμές. Επιπρόσθετα το κόστος παραγωγής ήταν αυξημένο περίπου 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που συμμετείχε στην συνάντηση δήλωσε ότι για τα μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα που έχει ανακοινωθεί η τιμή αναπλήρωσης του εισοδήματος περιμένει την έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή ώστε να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους χωρίς να δοθεί χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Για τα κεράσια, αχλάδια και σταφύλια που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα αναπληρώσει το εισόδημα, οι εξαγγελίες θα γίνουν την εβδομάδα που διανύουμε. Για τα υπόλοιπα προϊόντα δεν δεσμεύτηκαν συγκεκριμένα αν θα δοθεί τελικά αναπλήρωση εισοδήματος και με ποιο τρόπο θα γίνει μόνο γενικόλογα ότι θα εξετάσουν κάποια από αυτά τα προϊόντα.

Θέσαμε ζήτημα για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, και αφού ήταν στην Λάρισα για τον Αχελώο αλλά το παρέπεμψε στις Καλένδες αφού είπε ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια και θα στραφούν προς την κατασκευή άλλων έργων για την άρδευση.

Τέλος ζητήσαμε μετά επιτάσεως να ληφθούν όλα τα μέτρα στην εμπορία και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων ώστε να πουλάμε την παραγωγή μας καλύπτοντας το κόστος παραγωγής και έχοντας εισόδημα να μπορούμε να ζούμε και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Ότι δεν είναι βιώσιμη καμιά επιχείρηση ούτε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που αναγκαζόμαστε να πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής ή με ανοικτές τιμές τα προϊόντα μας. Επενδύουμε χρήματα και κόπο, θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας και όχι να ζητάμε επιδόματα ή αναπλήρωση εισοδήματος κάθε χρόνο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι για το «ουκρανόμετρο» στο οποίο εντάσσεται η αναπλήρωση εισοδήματος σε όσα προϊόντα έχει εξαγγελθεί ως τώρα, είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και η έγκριση από την Ε.Ε είναι δεδομένη εφόσον οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του αλλά και ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στην Βουλή αναφέρουν ότι υπάρχει «δημοσιονομικό μαξιλάρι» αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση διαθέσει αυτά τα ποσά ιδιαίτερα όταν δεν πιέζεται και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος.

Η Π.Ε.Μ συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση του αγροτικού κινήματος και τον πανελλαδικό συντονισμό στις κινητοποιήσεις, με τις επαφές και τις συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο παλεύει για τα συμφέροντα όλων και είναι αδιαμφισβήτητα ο μοναδικός αγροτικός φορέας με πανελλαδική έκφραση που εκπροσωπεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αποσπάμε κατακτήσεις και χρειάζεται να δυναμώσει η ΠΕΜ και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ της Π.Ε.Μ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.