Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Γιαννιτσών



Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας συνήλθε σε συνεδρίαση την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, με μοναδικό θέμα συζήτησης τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή μας.

Στη συζήτηση που διεξήχθη συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Πέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, εκπρόσωποι του Νοσοκομείου (Αναπληρωτής Διοικητής, Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ,Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου) και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των Νοσοκομειακών Ιατρών και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, προκειμένου η ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση να είναι πλήρης και αντικειμενική και να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση των όποιων προβλημάτων.

Συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου, στη μελλοντική του δομή και οργάνωση, τα οποία προκαλούν ανησυχία στον πληθυσμό του Δήμου μας, καθόσον σχετίζονται με την αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη όλων.

Ακόμη, επισημάνθηκαν τα προβλήματα ως προς τη λειτουργία των φορέων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Οι επισημάνσεις των εκπροσώπων του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, των συνδικαλιστικών φορέων, των εργαζομένων σε αυτό, καθώς και των νοσοκομειακών ιατρών ως προς τη λειτουργία τόσο του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, όσο και των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν μας επιτρέπουν να αγνοήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Αντίθετα, το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα η προστασία της υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός, αλλά και ότι η μέριμνα για την υγεία όλων των πολιτών είναι υποχρέωση του Κράτους, έχουμε την υποχρέωση να επισημάνουμε αρμοδίως τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου, το οποίο, σημειωτέον, ανταπεξήλθε με επιτυχία στις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιούργησε η πανδημική κρίση.

Σήμερα όμως, η ελλιπής στελέχωση κλινικών και τμημάτων του με γιατρούς υπονομεύει την ικανότητά του να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες. Τονίζεται επ΄αυτού ότι προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων ιατρών απέβησαν άκαρπες και υφίσταται δυσκολία στελέχωσης με επικουρικούς ιατρούς, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Το ίδιο ισχύει και ως προς τους ειδικευόμενους για λήψη ιατρικής ειδικότητας. Η ελλιπής στελέχωση επιφέρει υπερκόπωση του προσωπικού, ως αποτέλεσμα των πολλών εφημεριών, επηρεάζει αρνητικά τη βούληση των γιατρών που θα επιθυμούσαν να εργασθούν στο Νοσοκομείο, οδηγεί σε συγχώνευση τμημάτων και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και, βεβαίως, την προσθήκη περισσότερων ασθενών στις λίστες αναμονής.

Αν και οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπερβαίνουν εαυτούς, εργαζόμενοι για την αποκατάσταση της υγείας των αιτούντων περίθαλψη στο Νοσοκομείο, εντούτοις, είναι διάχυτη η ανησυχία στον πληθυσμό του Δήμου μας ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, η κατάσταση θα επιβαρυνθεί.

Περαιτέρω, η υφιστάμενη νομική μορφή του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών (είναι ενοποιημένο με το Νοσοκομείο Έδεσσας) δημιουργεί δυσλειτουργίες, που έχουν σχέση με αυτό καθαυτό το νομικό καθεστώς λειτουργίας του, όπως εκείνες που αναφέρονται στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, στην υποβολή προτάσεων για ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης, εθνικά και ευρωπαϊκά, αλλά και σε διαθέσιμες πιστώσεις, στις προμήθειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και γι΄αυτό επιβάλλεται να καταστεί αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου(ΝΠΔΔ).

Ως εκ των παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, μεταφέροντας και την ανησυχία των συμπολιτών μας για την εξέλιξη της κατάστασης:

1. Απευθύνει έκκληση για:

α. Πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Επ΄ αυτού, το αρμόδιο Υπουργείο καλείται να αναζητήσει, αρμοδίως, λύσεις, προκειμένου να καταστεί ελκυστική η υπηρεσία των ιατρών, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικευόμενων, στο Νοσοκομείο, ώστε να μην καθίστανται άγονες οι προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων.

β. Μη συγχώνευση κλινικών ή τμημάτων του Νοσοκομείου

γ.Μετατροπή του νομικού καθεστώτος του Νοσοκομείου σε αυτοτελές ΝΠΔΔ

δ. Πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των λειτουργούντων Κέντρων Υγείας Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης.

2. Καλεί τον Υπουργό Υγείας και τους συναρμόδιους Υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στα ως άνω προβλήματα, η διατήρηση των οποίων επιδεινώνει καθημερινά τη λειτουργία του Νοσοκομείου και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

3. Έχει την άποψη ότι, αν δεν υπάρξει μέριμνα για το μισθολογικό καθεστώς των υγειονομικών, ώστε να βελτιωθούν αισθητά οι αποδοχές τους, τα κίνητρα για κάλυψη των όποιων θέσεων ιατρικού προσωπικού προκηρύσσονται δεν θα επαρκούν.

4. Ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης, 1 Φεβρουαρίου 2023, ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των υγειονομικών για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου.

5. Αποφασίζει την αποστολή του παρόντος ψηφίσματος στον Υπουργό Υγείας και την κοινοποίηση στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού».

Για το Δ.Σ. του Δήμου Πέλλας

Ο Πρόεδρος
Ζαχαρίας Σπαθόπουλος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.