Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Osten Biennale 2023: Βραβεύτηκε ομάδα με Έλληνες εικαστικούς για έκθεση στα Σκόπια (φωτο)



Στην αρχιτεκτονική μυσταγωγία του παλαιού λουτρού «Τσιφτέ Χαμάμ» των Σκοπίων φιλοξενείται η γλυπτική πολυμεσική εγκατάσταση «NOT PARASITE» της ανοιχτής οριζόντιας εικαστικής ομάδας Pulvis Umpra του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της Μπιενάλε Σχεδίου 2023 του καλλιτεχνικού οργανισμού Οsten. 
Η ομάδα PulvisUmpra (Σκόνη - σκιά), στην οποία συμμετέχει η συντοπίτισά μας εικαστικός από τα Γιαννιτσά, Ζαχαρούλα Καρακωνσταντή, διακρίθηκε από διεθνή επιτροπή και σηματοδοτεί την βράβευση με την παρουσίαση της Θηριώδους πολυμεσικής εγκατάστασης «NOT PARASITE». Πιο συγκεκριμένα, στην ομάδα απονεμήθηκε το βραβείο Special awarded group of osten biennale of drawing 2023, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ.Stevo Pendarovski. Ακολούθησε πρόσκληση στο προεδρικό μέγαρο παρουσία όλων των διεθνών βραβευμένων καλλιτεχνών της Osten Biennale 2022.
Μετά από την εμπειρία της COVID εποχής το έργο προσφέρεται για ανατροφοδότηση της σχέσης του ανθρώπου με το μικροσκοπικό του οργανικό περιβάλλον. Εξετάζεται η συνθήκη συμβιωτικών οργανισμών και η επικυριαρχία τους. Το έργο “NOT PARASITE” εφορμά από την ιδέα του παρασιτισμού. Το παράσιτο ως εκτόπλασμα παρεισφρέοντας διασπείρει την αμοιβαιότητα και συνδράμει στην συνύπαρξη τόσο στην φύση όσο και στην κοινωνία. Η εγκατάσταση προτείνεται ως γλυπτική παρασίτωση και αρχιτεκτονική προσάρτηση στο θολωτό σώμα του χώρου του χαμάμ. Τα μεγάλα ακρόποδα με τις μαστιγοφόρες απολήξεις παρασιτεί τον ουρανό.
Η αστεροσκοπική συνομιλία με τον ουράνιο θόλο συντελεί σε μια κοσμική απομύζηση. Η αίωρη κατασκευή είναι μια  ωοκύστη αρχιτεκτονική και το  κέλυφος του κτηρίου προσφέρεται ως ξενιστής επιτρέποντας κρυφαϊκά στο πλάσμα μια συμβιωτική διαδικασία.
Η παρασίτωση του ουρανού είναι μια σπάνια κατάσταση.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Σοφία Αντωνακάκη, Μάριος Αντωνιάδης, Ραφαέλα Δεληγιάννη, Κώστας Ζιρίδης, Λέα Καββαδία, Ζαχαρώ Καρακωνσταντή, Στέλιος Καρράς, ΝάσιαΚαρατσιράκη, Χάρης Κοντοσφύρης, Γεωργία Μανταλιά, Κώστας Ζιρίδης, Βασίλης Σέντζας, Κώστας Ζιρίδης,
Ομάδα PulvisUmpra: Μάριος Αντωνιάδης, Κώστας Ζιρίδης, Κώστας Ζιρίδης,Κώστας Ζιρίδης.
Αλληλεπιδραστής: Χάρης Κοντοσφύρης.
Περφόρμανς της Νάσιας Καρατσιράκη επιτελέστηκε την ημέρα των εγκαινίων ως παρασιτική παρότρυνση στους περαστικούς της παλιάς πόλης των Σκοπίων να παρασιτήσουν στην Πινακοθήκη.
Το έργο παρουσιάζεται με την θεσμική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, του Δήμου Φλώρινας, την εταιρική υποστήριξη των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας Φλώρινας και την αλληλέγγυα υποστήριξη του Ομίλου ενεργών νέων Φλώρινας. 
Ευχαριστίες εκφράζονται στους: Χρήστο Αγγελόπουλο, Ρόζα Βαλίνα, Κρίστιαν Βελιάνοφ, Αλέξανδρο Βιντούρη, Άκη Βόσδου,ΣωτήρηΒόσδου, Ζωή Γαζή, Σάκη Γεωργιάδη, Νίκο Δούμτση, Θοδωρή Ζυρπιάδη, Φίλλιπο Καλαμάρα, Σία Κουτλή, Χρήστο Κωνσταντινίδη, Αικατερίνη Μέλφου, Κωνσταντίνο Μίχο, Χρήστο Όροβα, Σοφία Παπαδοπούλου, Μιχάλη Πασχαλίδη, Χρήστος Παυλίδη, Κώστα Σαρακίνη, Παύλο Σιάπα, Κώστα Τικφέση, Σοφία Φιλιππίδου, Σοφία Φουδούλη.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΘΕΣΗ και ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ στην OSTEN BIENNIAL of DRAWING Skopje 2022 
Εθνική πινακοθήκη της Βόρειας Μακεδονίας–CIFTEHAMMAM (Τσιφτέ Χαμάμ). 
Διάρκεια: 22/2/2023 – 5/3/2022.









Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.