25.3.23

Πέλλα: Με λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (βίντεο)


Τον απελευθερωτικό Αγώνα και τη μνήμη των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης τίμησε σήμερα και η Πέλλα με παρελάσεις και εκδηλώσεις.

Μετά από την πανδημία και τη διετία των περιοριστικών μέτρων επανήλθε η κανονικότητα των εθνικών εορτασμών. Από την αρχή της εβδομάδας, οι πόλεις «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα, αφού η κάθε δημοτική Αρχή έκανε γενικό σημαιοστολισμό των δρόμων, των πλατειών και των δημοτικών κτιρίων. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα τα χαράματα με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών, καθώς εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Μετά την επίσημη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς,  ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας και τοπικών συλλόγων.

Με μαύρα περιβραχιόνια και άλλα πένθιμα σύμβολα συμμετείχαν πολλοί μαθητές στις παρελάσεις, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν ξεχνάνε την τραγωδία στα Τέμπη και ότι θέλουν να τιμήσουν τους ανθρώπους που χάθηκαν.

ΕΔΕΣΣΑ pared23

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ katst pargi2

ΑΡΙΔΑΙΑ parar

ΣΚΥΔΡΑ
Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο μήνυμά της, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, δήλωσε τα εξής:

«Λαμπρή ημέρα η σημερινή. Διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό: για την Ορθοδοξία, για την Πατρίδα μας.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου φέρνει το μήνυμα της απελευθέρωσης και της λύτρωσης της δέσμιας κι αμαρτωλής ψυχής.
Η ηρωική επέτειος του 1821 φέρνει το μήνυμα της εθνικής παλιγγενεσίας, της απελευθέρωσης και της αισιοδοξίας.
Σήμερα καλούμαστε να επικαλεστούμε και να υμνήσουμε τη Θεία Πρόνοια.
Σήμερα καλούμαστε να τιμήσουμε και να δοξάσουμε τους ηρωικούς μας προγόνους που χάρη στην πίστη, στον αγώνα και στη θυσία τους απολαμβάνουμε όλοι μας τους καρπούς της ελευθερίας και της προόδου.
Σήμερα ανταποκριθήκαμε στο ιερό και πατριωτικό μας καθήκον.
Σήμερα ωστόσο καλούμαστε ταυτόχρονα να δεσμευτούμε και να στείλουμε ένα επίσης διπλό μήνυμα:
Ένα μήνυμα – το πρώτο – προς το εξωτερικό της χώρας: ότι ταγμένοι κι αφοσιωμένοι στα εθνικά μας ιδανικά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ν΄αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να θίξει τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία μας. Κι ότι στο παγκόσμιο περιβάλλον παραμένουμε ως ένα κράτος κι έθνος που αποτελεί παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας κι αλληλεγγύης σύμφωνα με τις οικουμενικές αξίες και το διεθνές δίκαιο.
Ένα μήνυμα – το δεύτερο - κι εξίσου σημαντικό προς το εσωτερικό της χώρας: ότι όλοι μαζί ενωμένοι θ΄αναλάβουμε πρωτοβουλίες κι άμεσα θα υλοποιήσουμε πράξεις ώστε ν΄αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες, τη διχόνοια, τη μετάθεση ευθυνών και υποχρεώσεων, τις αλληλοκατηγορίες, τους ψευτοηρωισμούς και την εύκολη κριτική χωρίς αυτοκριτική, ώστε να κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη, δικαιότερη κι αποτελεσματική.
Να στηριχθούμε στις αγνές παρακαταθήκες του λαού μας, να ενώσουμε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας και να υπερβούμε και να εξαλείψουμε τις αδυναμίες και τις αστοχίες μας.
Όλα αυτά οφείλουμε να τα πράξουμε για τους προγόνους μας, τα οφείλουμε στις τωρινές κι επόμενες γενιές, τα οφείλουμε στις αθώες ψυχές του δυστυχήματος των Τεμπών, τα οφείλουμε για την επιβίωση, την ανάταση και την ανάταξη του έθνους μας.
Κλείνοντας, ευχαριστώ θερμά όλους όσοι τίμησαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας: την Εκκλησία μας, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Εκπαιδευτική Κοινότητα, τους Συλλόγους και τα Σωματεία μας, την ελπιδοφόρα νεολαία μας που χειροκροτήσαμε στην παρέλαση, τη Φιλαρμονική του Δήμου μας, τους συνεργάτες μου, τους συντελεστές των εκδηλώσεων, όλους τους συνδημότες και τους επισκέπτες μας.
Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου στους εορτάζοντες και σε κάθε συμπολίτη και συνάνθρωπό μας τα ομορφότερα και τα καλύτερα στη ζωή τους, με πρώτο την υγεία. Χρόνια καλά κι ευλογημένα!».

pars23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.