Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο «σκούπα» που οδεύει στη Βουλή



«Bonus» για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ρυθμίσεις χρεών σε έως και 120 δόσεις, τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, «σβήσιμο» προστίμων και απαλλαγές ΦΠΑ, περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο «σκούπα», που παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Η κυβέρνηση από την τρέχουσα εβδομάδα επανεκκινεί, μετά την τραγωδία των Τεμπών, το νομοθετικό της έργο με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ήδη έτοιμο και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεσή του, με την κυριότερη παρέμβαση που θα περιλαμβάνει να είναι αυτή της ρύθμισης των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, για παλαιούς και νέους οφειλέτες, σε έως και 120 δόσεις.

Αναλυτικότερα, το εν λόγω νομοσχέδιο «σκούπα» θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Έκπτωση φόρου 3% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του πρόσθετου φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η υποβολή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, αφού η ηλεκτρονική πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, εκτιμάται ότι θα ανοίξει πριν από τις 25 Μαρτίου.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως και τις 30 Ιουνίου, ώστε η πρώτη δόση του φόρου να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Επισημαίνεται ότι στη διάταξη που θα κατατεθεί και θα προβλέπει την έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του φόρου θα προβλέπεται ότι όσοι επιλέξουν τον δρόμο των δόσεων θα μπορούν να εξοφλήσουν σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο του 2024.

– Αναβιώνουν από τον Απρίλιο οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων και θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 έως 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις, ενώ υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ, ενώ οι δόσεις είναι έντοκες και για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

– Καταργείται το πρόστιμο για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, σε συνέχεια της κατάργησης του προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Το μέτρο θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα και εφαρμόζεται για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκπρόθεσμη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Σήμερα, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ, ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

– Από την 1η Απριλίου, ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους, πληρώνοντας τέλη ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες καταβάλλονται τα 2/12 των τελών κ.ο.κ.

– Παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2023, για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.

– Προβλέπεται η επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αφορά όλο το 2023.

naftemporiki.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.