Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ζευγάρια από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη για εξωσωματικήΟλοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ζευγαριών που βλέπουν το όνειρό τους για την απόκτηση παιδιού να γίνεται πραγματικότητα με τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επιπλέον, αυξάνεται και ο αριθμός των ζευγαριών από το εξωτερικό που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για τον σκοπό αυτό.

Στις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον συγκεκριμένο τομέα εστίασε Επιστημονική ημερίδα με θέμα “2023… Στόχοι και προκλήσεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή” που διοργανώθηκε από τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής FIVI.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Βραχνής, αναφέρθηκε στις αλλαγές από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος 4958 για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Όπως είπε, υπάρχουν αλλαγές στην κοινωνική κρυοσυντήρηση ωραρίων στις γυναίκες και πλέον η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει και για άλλους λόγους εκτός από ιατρικούς.

“Κάθε γυναίκα μπορεί να κρυοσυντηρήσει το γενετικό της υλικό και αυτό να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Γυναίκες στα 33- 35 τους χρόνια που θα προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία θα έχουν 80% πιθανότητα για να αποκτήσουν παιδί. Στις γυναίκες των 40 ετών οι πιθανότητες πέφτουν στο 25% και σε όσες προχωρήσουν άνω των 45 ετών η πιθανότητα για παιδί είναι σχεδόν το 0%”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε μάλιστα ότι το ηλιακό όριο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει αυξηθεί από τα 50 στα 54 έτη, κάτι που σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέχρι την ηλικία των 54 ετών.

Εξάλλου πρόσθεσε, πως, όσον αφορά στο γενετικό υλικό, πλέον ο δότης μπορεί να είναι και επώνυμος, δηλαδή οι γονείς μπορούν να γνωρίζουν τον δότη ή τη δότρια. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα και σε συγγενείς να μπορούν να δώσουν γενετικό υλικό σε ένα ζευγάρι, εφόσον αυτό το επιθυμεί, όπως σημείωσε ο κ. Βραχνής.

Ο Γεώργιος Πάντος, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας, Στειρότητας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και στην αλματώδη πρόοδό της .

«Σήμερα με το φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τη διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις νέες μεθόδους όπως μεταφορά βλαστοκύστεων για ποιότητα μεταφερομένων ωραρίων, τη διενέργεια ελέγχου σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί πως η μεταφορά ενός εμβρύου συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ζωή ξεκινάει από εδώ, από τη FIVI » δήλωσε ο κ. Πάντος, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα στις γυναίκες να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει όλα όσα την καθιστούν ένα προορισμό ιδανικό που επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς.

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν πρότυπο και ελκυστικό προορισμό για τη διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχουμε επιστημονικό προσωπικό, στελεχιακό δυναμικό, υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή και κατά συνέπεια μπορούμε να εφαρμόζουμε όλες τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΑΠΘ, Στρατής Κολυμπιανάκης, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της προεμφυτευτικής διάγνωσης, όπου εξετάζοντας μερικά κύτταρα μπορεί να διαγνωστεί αν είναι υγιές και το έμβρυο.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, είναι το πώς θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε στη μήτρα των γυναικών με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης χρωματοσωμικά ομαλά έμβρυα, δηλαδή απαλλαγμένα από ανωμαλίες στο γενετικό υλικό. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε η γυναίκα δεν θα μείνει έγκυος ή θα καταλήξει στο να έχει μια εγκυμοσύνη που θα οδηγηθεί σε αποβολή. Η προεμφυτευτική διάγνωση δεν είναι τίποτε άλλο από την εξέταση κάποιου μικρού αριθμού κυττάρων από ένα έμβρυο, με σκοπό να διαπιστώσουμε ότι τα κύτταρα αυτά είναι ομαλά, άρα και το έμβρυο από το οποίο προέρχονται είναι ένα ομαλό έμβρυο» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο, ότι η νομοθεσία στη χώρα μας δεν το επιτρέπει σε γυναίκες κάτω από τα σαράντα έτη, κάτι που προσπαθούν να αλλάξουν. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.