Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Οι συνέπειες στους δανειολήπτες



Κατά 27% ακριβαίνουν τα στεγαστικά με κυμαινόμενο, μετά και την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες από πέντε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων στην ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην ιστορία της Ευρωζώνης. Αυτό το οποίο πρόκειται να συμβεί είναι μια ακόμη ανοδική μεταβολή στην επόμενη μηνιαία δόση, η οποία θα έρθει τον μήνα Απρίλιο.

Παράδειγμα για την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς:

Ποσό 100 χιλιάδων ευρώ με μια δεκαπενταετία ακόμη για να αποπληρωθεί πλήρως είχε μία δόση, η οποία ήταν περίπου στα επίπεδα των 616. 626 ευρώ πριν από έναν χρόνο, σχεδόν ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2022, όταν και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκινούσε να ανακοινώνει αυτή την διαδικασία αύξησης των επιτοκίων. Τον Μάρτιο η δόση ήταν ήδη στα 771 ευρώ. Θα έρθουν να προστεθούν ακόμη 27 ευρώ και έτσι προκύπτει και το 27% σε σχέση με πέρσι.

Πάντως, ο πληθωρισμός δείχνει να ακολουθεί μια πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, οπότε ίσως από κάπου αχνοφαίνεται το τέλος αυτών των αυξήσεων. Οι δανειολήπτες ωστόσο έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε πολύ έντονα στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει και επίμονα υψηλός και εκτίμησε ότι θα παραμείνει υψηλός και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, οι προβλέψεις της ήταν ότι δεν θα φτάσουμε στο πολυπόθητο 2%, που είναι ο καταστατικός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από το 2025.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.