Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στελέχη των πρακτορείων ειδήσεων χωρών της ΝΑ Ευρώπης γνώρισαν την Νάουσα και τον ψηφιακό κόσμο της Cisco (Φωτο)



Την ιστορία της Νάουσας από την αρχαιότητα, τα ελληνιστικά χρόνια έως τη σύγχρονη εποχή είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πρόεδροι, γενικοί διευθυντές και άλλοι εκπρόσωποι των πρακτορείων Ειδήσεων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (μέλη της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων - ΝΑ Ευρώπης/ABNA-SE Europe) οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες τον δήμο Νάουσας.

Το Νυμφαίο Μίεζας, περιοχή με εντυπωσιακή βλάστηση, σπήλαια, πηγές και τρεχούμενα νερά, όπου λατρεύονταν οι Νύμφες και αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό που επέλεξε ο Αριστοτέλης για την περιπατητική διδασκαλία του, με μαθητές όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και οι ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής, ήταν ο πρώτος σταθμός της περιήγησης στον δήμο Νάουσας της αντιπροσωπείας της ABNA-SE, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, (πρόεδρο- γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων) Αιμίλιο Περδικάρη και τον διευθυντή της περιφερειακής διεύθυνσης, Σταύρο Τζίμα. Εκεί πληροφορήθηκαν για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έφεραν στο φως το αρχαίο θέατρο της Μίεζας και τα ταφικά μνημεία της μακεδονικής πόλης, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια.

Τα μέλη της ABNA-SE υποδέχθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, ο οποίος παρουσίασε στους επισκέπτες τις δράσεις του Δήμου για την ανάδειξη του τουρισμού, του πολιτισμού, της ιστορίας, της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής κάνοντας ειδική αναφορά στο παραδοσιακό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που φέρει στοιχεία της τοπικής παράδοσης και αναβιώνει κάθε Αποκριά με τους ίδιους κανόνες, στην πόλη.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων- ΝΑ Ευρώπης (ABNA-SE Europe) ξεναγήθηκε στο οινοποιείο «Κτήμα Κυρ- Γιάννη» στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βερμίου, στο Γιαννακοχώρι και από τον ιδρυτή του, πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη άκουσε την ιστορία της οικογένειας που δραστηριοποιείται σε όλες τις πτυχές της οινοποιίας. Είχαν ακόμη την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα στάδια παραγωγής των οίνων και κυρίως για την αυτόχθονη ποικιλία σταφυλιών της περιοχής, το Ξινόμαυρο και να απολαύσουν εμπειρία γευσιγνωσίας εκλεκτών κρασιών. 

Για το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Νάουσας που χαρακτήρισε η άνθηση της κλωστοϋφαντουργίας,ένας από τους βασικότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, ενημερώθηκαν κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας - ΕΡΙΑ. Περιηγήθηκαν στην έκθεση «Ιστορίας Νήματα. Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα» που παρουσιάζει τα εργοστάσια-πρώην επιχειρήσεις, τις παραγωγικές διαδικασίες, τον ρόλο και τη λειτουργία των μηχανών αλλά και την οργάνωση της εργασίας και φέρνει στο φως τις ιστορίες των εργατών και βιομηχάνων, εργοδοτών και εργαζομένων. Τα στελέχη των ειδησεογραφικών πρακτορείων εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το οπτικοακουστικό υλικό και την αναπαράσταση γραφείων και δωματίων σπιτιών της εποχής. 

«Ο δήμος Νάουσας αποτελεί μια περιοχή πολύπλευρου τουριστικού ενδιαφέροντος για όλες τις εποχές του χρόνου, με παροχές φιλοξενίας που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια, με δράσεις και πρωτοβουλίες, για την ανάδειξη του πολιτισμού, του τουρισμού, της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, της  οινικής παράδοσης και της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, με τις φυσικές ομορφιές του Βερμίου, το άλσος του Αγίου Νικολάου, τα δύο κοντινά σε απόσταση από τη Νάουσα χιονοδρομικά κέντρα και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Σχολή του Αριστοτέλη και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας», δήλωσε ο δημάρχος της Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης ευχαρίστησε τον κ. Καρανικόλα για τη φιλοξενία και δήλωσε: «Αποφασίσαμε στο κενό διάστημα που είχαμε ανάμεσα στο συνέδριο και τη γενική συνέλευση και με την ευκαιρία της παρουσίας των συναδέλφων μας από τα πρακτορεία ειδήσεων των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης να τους δείξουμε όλες τις πτυχές της κεντρικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό, με την πολύτιμη βοήθεια του δημάρχου της Νάουσας κ. Καρανικόλα, που αμέσως αποδέχτηκε την πρότασή μας, φιλοξενηθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην περιοχή, τους δείξαμε την εικόνα της μακεδονικής γης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα οινοποιεία της περιοχής, στους αμπελώνες της, στην εριουργία, στα εργοστάσια κ.ά, αλλά και την ιστορία της Νάουσας».

Τα μέλη της ABNA-SE έφυγαν από τη Νάουσα με δώρο μικρογραφίες του «Πρόσωπου» της μάσκας που αποτελεί βασικό στοιχείο της Ανδρικής Φορεσιάς του εθίμου «Μπούλες και Γενίτσαροι», ενώ στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη τους προσφέρθηκαν ο τόμος «Xinomavro - The Wine-grape Variety of Central-West Macedonia» της Σταυρούλας Κουράκου και το βιβλίο «Εξήντα Χρόνια Τρύγος» του Γιάννη Μπουτάρη.

Γνωριμία (και) με τον ψηφιακό κόσμο της Cisco

Μετά την επίσκεψη στη Νάουσα, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της ABNA-SE επισκέφθηκαν το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκαν από τα στελέχη της για τη λειτουργία του Κέντρου, που είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων, εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες της Cisco και του οικοσυστήματος των συνεργατών της, καθώς και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Η δε στρατηγική του τοποθεσία το καθιστά προσβάσιμο όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

«Τους παρουσιάσαμε το σύγχρονο πρόσωπο της περιοχής με την επίσκεψη της Cisco, όπου μας επιφυλάχθηκε μια εξαίρετη υποδοχή και φιλοξενία», σημείωσε ο κ. Περδικάρης, ευχαριστώντας τα στελέχη της Cisco για τη φιλοξενία και την ευρύτερη υποστήριξη (σ.σ. η Cisco υπήρξε ένας από τους χορηγούς του συνεδρίου).

Συνοψίζοντας την εικόνα των δράσεων της τριήμερης συνόδου της ABNA-SE στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της Ένωσης, υπογράμμισε: «Το βασικό είναι ότι αυτές οι τρεις ημέρες -το συνέδριο, η επίσκεψη στη Νάουσα και το κέντρο της Cisco καθώς και η γενική συνέλευση- άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις τους καλεσμένους μας, άρα λοιπόν, μέσα απ’ αυτό, μπορούμε να πούμε ότι ο σκοπός αυτής της συνόδου, που πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο της προεδρίας μας στην ABNA-SE, επιτεύχθηκε στο ακέραιο. Δείξαμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και να πετύχουμε και τώρα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, στο προεδρείο της Ένωσης, όχι μόνο για τη διεύρυνση, όπως κάναμε με την αποδοχή της ένταξης της Ιταλίας, όχι μόνο για πρωτοβουλίες όπως η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, που υπογράψαμε για τον αγώνα ενάντια στα fake news, αλλά και για άλλες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να ενισχύσουν την Ένωσή μας και να συμβάλουν στην περαιτέρω διεύρυνσή της».

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, η ABNA-SE αριθμεί 12 μέλη, αφού πέραν των 11 ιδρυτικών [ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu Ajansi (Τουρκία), Agerpres (Ρουμανία), ATA (Αλβανία), ΒΤΑ (Βουλγαρία), FENA (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), HINA (Κροατία), ΚΥΠΕ (Κύπρος), KOSOVAPRESS (Κόσοβο), ΜΙΑ (Βόρεια Μακεδονία), ΜΙΝΑ (Μαυροβούνιο)] προστέθηκε ακόμη ένα, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.