Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης



Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Federal Reserve -επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών- αφήνοντας να εννοηθει ωστόσο ότι ίσως βρίσκεται κοντά σε μια παύση των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75%-5,00%, με τις ενημερωμένες προβλέψεις της Επιτροπής να δείχνουν ότι 10 από τους 18 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάση έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι στο επίπεδο που σηματοδοτούσαν οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η σημερινή δήλωση πολιτικής της FOMC διαφοροποιείται από την προηγούμενη, στον απόηχο των πρόσφατων καταρρεύσεων της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, καθώς έχει πλέον αφαιρεθεί η αναφορά ότι οι "συνεχιζόμενες αυξήσεις" στα επιτόκια θα είναι οι κατάλληλες, όπως σε όλες τις ανακοινώσεις της Επιτροπής από τις 16 Μαρτίου 2022, οπότε ξεκίνησε ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, και μετά.

Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στην ανακοίνωσή της αναφέρει απλώς ότι "μπορεί να είναι σκόπιμη κάποια πρόσθετη πολυτική σύσφιξης", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,2%, ίσως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, δίνοντας ωστόσο ένα πρώτο σήμα για τερματισμό των αυξήσεων.

Παρότι η FOMC επισημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι "υγιές και ανθεκτικό", την ίδια στιγμή σημειώνει ότι οι πρόσφατες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα είανι "πιθανόν να οδηγήσουν σε αυτηρότερους όρους χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητας, την απασχόληση και τον πληθωρισμό".

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.