Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μεσιανό: Το ταφικό έθιμο των ΠοντίωνΓια εμάς τους Μεσιανιώτες η Δεύτερη  μέρα του Πάσχα  είναι ημέρα μνήμης των νεκρών. Συμβολίζει την Ανάσταση και την συνέχιση της ζωής μετά τον θάνατο. Την ημέρα αυτήν, αναβιώνει ένα έθιμο με ρίζες από τα αρχαία χρόνια, συνδεδεμένο με τα Ταφικά έθιμα. Ένα έθιμο τιμής των νεκρών, ένα έθιμο τιμής των προγόνων μας. Η ποντιακή παράδοση, ήθελε τις ψυχές να ανεβαίνουν στη γη την ημέρα της Ανάστασης και να μένουν μέχρι την Πεντηκοστή.

Οι οικείοι επισκέπτονταν τα κοιμητήρια. Τα περιποιούνταν τα καθάριζαν και τα στόλιζαν με λουλούδια. Μετά γινόταν τρισάγιο από τον ιερέα και στη συνέχεια έστρωναν τραπέζι γιορτινό, με κόκκινα αυγά και άλλα ποντιακά εδέσματα. Κερνούσαν κόκκινο κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ποτό προτιμούσε ο…μακαρίτης. Φίλοι και συγγενείς μνημόνευαν το μακαρίτη, αναπολώντας στιγμές ευχάριστες που τους έδεναν και ένιωθαν σαν να ήταν εκεί, στο γιορτινό τραπέζι μαζί τους. Πάντα υπό το άκουσμα τραγουδιών που τα συνόδευε η ποντιακή λύρα. Στο Ταφικό αυτό έθιμο, έβλεπες μάτια θλιμμένα, γεμάτα δάκρυα από τον πόνο της απώλειας, που όμως στέγνωναν μέσα στο κλίμα της χαράς και της ελπίδας που έφερνε το χαρμόσυνο Αναστάσιμο μήνυμα. Εξάλλου, τα χαμόγελα και οι ευχές την ημέρα αυτή, έδιναν κι έπαιρναν.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι το έθιμο αυτό για τους Πόντιους, δεν ήταν απλά ένα έθιμο, αλλά αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της αναστάσιμης περιόδου. Ήταν μια γλυκειά ανάμνηση για όλους εκείνους που έφυγαν από κοντά μας, αλλά πάντα θα βρίσκονται στη θύμηση και στην καρδιά μας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Πηγή :  «Η Πεμπτουσία»

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.