Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Γνωμάτευση για τις δημοτικές εκλογές και τη διαδοχή δημάρχουAντίστροφη μέτρηση και για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 και η γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, λύνει απορίες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Το ΝΣΚ δίνει απάντηση στο ερώτημα, εάν αποβιώσει δήμαρχος που έχει εκλεγεί με σύμπραξη παρατάξεων, ποιο είναι το εκλογικό σώμα από το οποίο θα εκλεγεί ο διάδοχός του.

Όπως απάντησε το ΝΣΚ (διαβάστε το πλήρες και τεκμηριωμένο σκεπτικό): «Κατ’ ακολουθία των προεκτεθέντων, επί του τεθέντος ερωτήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Γ΄) γνωμοδοτεί, κατά πλειοψηφία, ότι σε περίπτωση κένωσης, λόγω θανάτου, της θέσης του δημάρχου, του οποίου η παράταξη είχε συμπράξει με περισσότερες δημοτικές παρατάξεις, το σώμα εκλογής του νέου δημάρχου αποτελούν μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του εκλεγέντος δημάρχου, οι οποίοι και μόνο μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την εκλογή νέου δημάρχου και όχι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τις δημοτικές παρατάξεις, με τις οποίες είχε συμπράξει η παράταξη του αποβιώσαντος δημάρχου».

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε εγκύκλιό του προς τους Δήμους και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, αναφέρει ότι: «Σας γνωρίζουμε ότι η υπ΄ αριθμ. 37/2023 Γνωμοδότηση του Γ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.