Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ευάγγελος Προκοπίδης – Υπ. Δήμαρχος Αλμωπίας: «Εγγυώμαι ένα λειτουργικό δήμο, φιλικό στον πολίτη»



Συνέντευξη στο nofakenews.gr παραχώρησε ο 
υποψήφιος δήμαρχος Αλμωπίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, Ευάγγελος Προκοπίδης, ο οποίος μίλησε στο σάιτ ανοίγοντας τα χαρτιά του για όλα, όσα αφορούν στην υποψηφιότητά του και στον Δήμο Αλμωπίας.
Η συνέντευξη του κ. Προκοπίδη έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύριε Προκοπίδη, είστε υποψήφιος δήμαρχος Αλμωπίας, στην ιστορική καρδιά της Μακεδονίας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας αναφορικά με τα προβλήματα των πολιτών και τις ανάγκες της πόλης;
Απάντηση: Κατ' αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνεται, ως υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας, να καταθέσω τις θέσεις και τις προτάσεις μου για την λειτουργία του Δήμου. Είμαστε ο μόνος συνδυασμός, που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής, τις βασικές αρχές και τις προτεραιότητες του προγράμματός του. Προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, με κυρίαρχο στοιχείο την συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και την αποκεντρωμένη λειτουργία του Δήμου. Ρυθμιστικός ρόλος στην υλοποίηση του προγράμματός μας, η αυτόνομη λειτουργία των Τοπικών Κοινοτήτων και η ισόρροπη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Βασικές προτεραιότητες μας, ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία. Κυρίαρχα στοιχεία του προγράμματός μας, η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Η σύγχρονη εποχή, απαιτεί υλοποιήσιμες προτάσεις, αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιοπιστία. Αυτά πρεσβεύει ο συνδυασμός μας.

Ερ: Πόσο βαριά είναι στη σκέψη σας και πόση σημασία έχει για την εξωστρέφεια της Αλμωπίας, η ιστορική διαδρομή και αξία της περιοχής;
Απ: Χαίρομαι ειλικρινά για την ερώτησή σας, καθώς είμαστε ο μόνος συνδυασμός που έχει μιλήσει για την ανάδειξη βασικών ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν στα γεωγραφικά όρια της Αλμωπίας, τα οποία δυστυχώς ένας σημαντικός αριθμός συνδημοτών μας, αγνοεί. Πέραν όμως της ευθύνης μας, για την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν στην Αλμωπία, θα πρέπει ως ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός της Πατρίδας μας, να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και να τα εντάξουμε σε ένα συγκροτημένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, αφού προηγουμένως αποκαταστήσουμε τα μνημεία και τα μετατρέψουμε σε επισκέψιμους χώρους. Μιλάμε για τον Ιστορικό τουρισμό, μια νέα αναδυόμενη αγορά, που θα σηματοδοτήσει μια καινούρια περίοδο Τουριστικής Ανάπτυξης στον Δήμο μας, παράλληλα με το θερμαλιστικό & ιαματικό τουρισμό, αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά και Εθνικά κονδύλια που προορίζονται για την ανάδειξη μεγάλων ιστορικών γεγονότων της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Πέραν των αρχαίων οικισμών, των Βυζαντινών και νεότερων θρησκευτικών μνημείων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα βουνά τις Αλμωπίας διεξήχθησαν οι κυριότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, που έκριναν και την επιτυχή έκβασή του, για την πατρίδα μας.

Ερ: Ποιο είναι το πρώτο ζητούμενο των πολιτών στην πυκνή επαφή που γνωρίζω πως έχετε μαζί τους;
Απ: Οι πολίτες του Δήμου, επιθυμούν άμεση εξυπηρέτηση σε θέματα καθημερινότητας αλλά και  παροχής υπηρεσιών. Για να μπορέσει ο Δήμος να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των δημοτών αλλά και των συνεχών νέων αρμοδιοτήτων που αναθέτει η Πολιτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει το υπάρχει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο αλλά και  να είναι δυνατή η αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Θεσμικό πλαίσιο, που θα διευκολύνει την επικοινωνία των υπαλλήλων και των συναλλασσομένων πολιτών.  Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, η σύνταξη ενός νέου Οργανισμού λειτουργίας του Δήμου. Πιο ευέλικτου, πιο λειτουργικού, με λιγότερη γραφειοκρατία που θα εξυπηρετεί και θα λειτουργεί επ' ωφελεία των πολιτών.

Ερ: Ο Δήμος Αλμωπίας έχει γίνει ευρύτατα γνωστός στο Πανελλήνιο, από τα Λουτρά Πόζαρ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, στη λειτουργία της Λουτρόπολης; 
Απ: Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά τον Ιαματικό Τουρισμό, μετά την ψήφιση του νόμου 4875/23-12-2021 και την σύσταση της Α.Ε. Ιαματικές Πηγές Ελλάδος. Δεν είναι δυνατόν, μετά από αυτές τις  σημαντικές αλλαγές, εμείς να είμαστε προσηλωμένοι στο παρελθόν και να αντιμετωπίζεται η λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών, ως λάφυρο της εκάστοτε πλειοψηφούσας παράταξης. Εμείς, προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, που θα εξυγιάνει τη λειτουργία της επιχείρησης. Με άμεση τροποποίηση του Καταστατικού, όπου θα εκφράζετε θεσμικά η Τοπική Κοινότητα Λουτρακίου και όλες οι παραγωγικές ομάδες που ασχολούνται με τον Τουρισμό, χωρίς φυσικά να αλλάζει η χωροταξική εκπροσώπηση της Τ.Κ. Λουτρακίου, στο διοικητικό συμβούλιο. Με σημαντικές αρμοδιότητες του Διευθύνοντα Συμβούλου, που θα είναι γνώστης του αντικειμένου, με επιστημονική κατάρτιση και θα επιλέγεται από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών, στην οποία θα καλείτε να καταθέσει τις προτάσεις του και τον τρόπο διοίκησης του. Έχουμε μπροστά μας, μια μεγάλη πρόκληση. Της σύνταξης Οικονομοτεχνικής μελέτης για την αξιοποίηση της Λουτρόπολης. Δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω και πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε. Ήδη με την ψήφιση του νέου νόμου, η Πολιτεία έχει βάλει αστερίσκο στο ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Λουτρών, το οποίο αποτελεί περιουσία του Δήμου Αλμωπίας.

Ερ: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει σήμερα;
Απ: Πρωτίστως, να διαμορφώσουμε ένα αρραγές εσωτερικό  μέτωπο, με την Τοπική Κοινωνία, παρούσα. Η αναποτελεσματική λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης και τα συνεχή αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα έχουν προκαλέσει προβληματισμό σε μεγάλη μερίδα των δημοτών, που θέλει ρηξικέλευθες αλλαγές στην λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης. Είναι λάθος, κάποιες ακραίες θέσεις που ακούγονται, καθώς υποθηκεύεται το μέλλον και η προοπτική της Λουτρόπολης.  Η ανάγκη ενός νέου μοντέλου διοίκησης, η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής της Δημοτικής Επιχείρησης και η υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, είναι τα βασικά στοιχεία, που θα βγάλουν την Επιχείρηση από το τέλμα και θα την οδηγήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Έτσι θα πεισθούν οι Δημότες και θα διαμορφωθεί το ενιαίο αρραγές εσωτερικό  μέτωπο.
Η τροποποίηση του Καταστατικού, θα συμβάλει έτσι ώστε να  νοιώσουν όλοι, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, ότι συμμετέχουν στη διοίκηση με τους εκπροσώπους τους και συν διαμορφώνουν την πορεία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Ερ: Θα θέλατε μέσα από το No Fake News να στείλετε ένα μήνυμα στους συμπολίτες σας, ενόψει της αυτοδιοικητικής κάλπης του Οκτωβρίου;
Απ: Έχω μια ενεργή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, σε τοπικά ζητήματα. Πάντα εθελοντικά και με διάθεση προσφοράς. Το 2019 για πρώτη φορά ασχολήθηκα με τα Δημοτικά πράγματα και εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος.  Η εμπειρία μου ήταν πρωτόγνωρη. Ασχολήθηκα με πάθος σε ότι μου ανατέθηκε ή στα πλαίσια των υποχρεώσεων μου. Ανέδειξα σειρά ζητημάτων και κατέθεσα προτάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου. Η ζωή πάντα σε οδηγεί και σου παρουσιάζει προκλήσεις τις οποίες αποδέχεσαι και προχωράς. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση, να τεθώ επικεφαλής μιας προσπάθειας, που θα οδηγήσει τον Δήμο στην επόμενη μέρα, των προκλήσεων και των ευκαιριών. Έχουμε αποδείξει, ότι είμαστε η μοναδική παράταξη με ολοκληρωμένο σχέδιο διοίκησης του Δήμου και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, για να το υλοποιήσει. Ένα σχέδιο που αφορά τον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης, την θεσμική θωράκιση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στις αποφάσεις των οργάνων διοίκησης, την αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων, την τουριστική προβολή και αξιοποίηση της Λουτρόπολης, την κατασκευή των νέων οδικών αξόνων για την ασφαλή μετακίνηση των επισκεπτών & προϊόντων, την ανάπλαση της Αριδαίας, με την μερική ανάδειξη του ποταμού στο κέντρο και της παραποτάμιας περιοχής «Δασάκι», μετατρέποντας την σε μια ελκυστική πόλη για τους επισκέπτες. Είμαστε μια υγιής έκφραση της τοπικής κοινωνίας, στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας και στη στήριξη των συνδημοτών μας. Δεν υπάρχουν από πίσω μας συμφέροντα, που προσδοκούν όφελος. Έτσι πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και το ίδιο θα κάνουμε μέχρι τέλος. Δεν θα υποκύψουμε σε σειρήνες, δεν θα ακολουθήσουμε  άλλους σε σκοτεινά μονοπάτια. Οραματιζόμαστε ένα μέλλον διαφορετικό για τους πολίτες του Δήμου μας. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. Επιχειρούμε μια ανανέωση με σιγουριά και είμαστε το καινούριο που έρχεται.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment