Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ομάδα Μαθηματικών Γιαννιτσών: Σεμινάριο για τα Μαθηματικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις



Η Ομάδα Μαθηματικών Γιαννιτσών διοργανώνει την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, στις 11 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, σεμινάριο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τίτλο «Θέματα και επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις Μαθηματικών την περίοδο 2016 – 2022» και ομιλητές 
- τον Δρα Μαθηματικών - τ. Σχολικό Σύμβουλο, Γιάννη Θωμαΐδη και 
- τον Καθηγητή Μαθηματικών στο 3ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, Δημήτρη Μπαρούτη. 
Το σεμινάριο απευθύνεται και προς υποψηφίους.

Η εφαρμογή του συστήματος των Προσανατολισμών στην Γ΄ Λυκείου το 2016 συνοδεύτηκε από μια στροφή στη θεματοδοσία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με κύριο χαρακτηριστικό την εγκατάλειψη των εξεζητημένων θεμάτων που ήταν στα όρια της εξεταστέας ύλης και απαιτούσαν εξειδικευμένη μεθοδολογία. Από τότε οι επιλογές των θεματοδοτών παρουσιάζουν ομοιομορφία, έχουν σημείο αναφοράς το σχολικό βιβλίο και απαιτούν πολύ καλή γνώση της ύλης των προηγούμενων τάξεων.
Παρά τις «προβλέψεις» για υποβάθμιση του επιπέδου των εξετάσεων και εκτόξευσης του ποσοστού των αριστούχων, τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος οι επιδόσεις κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και μόνο την τελευταία τριετία διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης και ανόδου. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι η νέα δομή των θεμάτων και η ποιοτική ανάλυση των αντίστοιχων επιδόσεων αναδεικνύουν με εντονότερο τρόπο ορισμένα γνωστά διδακτικά και μαθησιακά προβλήματα. Αυτά εκτείνονται από την κακή σχέση των περισσότερων μαθητών με το σχολικό βιβλίο (που εκδηλώνεται κυρίως με υψηλά ποσοστά αποτυχίας στο θέμα Α), μέχρι την αδυναμία επίτευξης κεντρικών στόχων της διδασκαλίας στη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών (που εκδηλώνεται κυρίως ως αποτυχία εφαρμογής βασικών μαθηματικών γνώσεων).
Στο σεμινάριο θα αναλυθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες παρατηρήσεις και θα συζητηθούν ορισμένες διδακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε από τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=794h_V1FilA.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.