Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Πέλλας (φωτο)



Με μαχητικότητα και αισιοδοξία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του κέντρου πληροφόρησης του Δήμου Πέλλας η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Πέλλας με επικεφαλής την Ολυμπία Παπαδοπούλου. Η υποψήφια δήμαρχος στην ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

«Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ και τους συνδημότες μας που πιστεύουν πως τα τοπικά προβλήματα δεν είναι ανεξάρτητα, από την γενικότερη κυβερνητική πολιτική, που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται από όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο.

Άλλωστε ο δήμος μας αναφέρεται από το κράτος ως φορέας της γενικής κυβέρνησης. Ο δήμος σύμφωνα με το κράτος της αστικής τάξης, έπρεπε να βάλει πλάτη στα χρόνια της κρίσης για την δημοσιονομική σταθερότητα, την λιτότητα , την πανδημία και να εφαρμόζει τις στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Τα ποσά στον ετήσιο προϋπολογισμό καθορίζονται από το υπουργείο και όχι από τις ανάγκες των δημοτών, που μένουν ακάλυπτες λόγω αυτοχρηματοδότησης. Τα χρήματα όχι μόνο δεν έρχονται μέσα στο έτος αλλά και η εισπραξιμότητα είναι της τάξης 5-8% για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες και έργα. Παραμένει κανόνας ότι για να καλύψει ο δήμος και τα νομικά πρόσωπα που διατηρεί τις ανάγκες τους, πρέπει να αυξάνεται η εισπραξιμότητα των ιδίων εσόδων. Ειδικά το 2022-2023 με την διαφορά κόστους που προήλθε από την αύξηση στην ενέργεια. Γι αυτό και χαρακτηρίζουμε τον π/υ κάθε χρόνο πλασματικό-αντιαναπτυξιακό-φοροεισπρακτικό.

Αν ρίξουμε μια ματιά στο τεχνικό πρόγραμμα, θα παρατηρήσουμε ότι ίδια έργα έρχονται και επανέρχονται, αλλάζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία και μη μπορώντας να υλοποιηθούν μένουν στα χαρτιά. Επίσης έργα που θέλουν να τα υλοποιήσουν μέσω ΣΔΙΤ με έτοιμες μελέτες, μένουν στα αζήτητα γιατί δεν βρίσκονται επενδυτές που θα έχουν το επιθυμητό κέρδος .Π.Χ .μουσικό σχολείο που συνεχίζουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε προκάτ κατασκευή. Το ΦΠΑ για τα έργα ανέβηκε στο 24% άρα είναι είδος πολυτελείας. Η αξία των έργων πρέπει να είναι 14ευρώ/κάτοικο.

Ο δήμος δουλεύει με μειωμένο προσωπικό. Από τους 530 εργαζόμενους μόνο οι 197 είναι μόνιμοι. Ο ένας νόμος εναλλάσσεται με τον άλλον, αφήνοντας τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, χωρίς μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανακυκλώνοντας την ανεργία.

Ο εσωτερικός κανονισμός ελέγχου στις υπηρεσίες του δήμου έρχεται να λειτουργήσει σαν κατασταλτικός μηχανισμός, που θα παρακολουθεί την σφιχτή δημοσιονομική πειθαρχία. Τον έλεγχο δηλ της συμμόρφωσης των υπηρεσιών με τις γενικές αρχές ευρωενωσιακών ή εθνικών νόμων και την διερεύνηση τυχόν παραβάσεων. Επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο την επιτάχυνση και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών, την κρατική υποχρημ/ση, την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, την εντατικοποίηση των εργαζομένων μέσα από την αξιολόγησή τους, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων .

Το σωματείο εργαζομένων έδειξε τα αντανακλαστικά του βγάζοντας ανακοίνωση κρίνοντας αυτόν τον νόμο ως απαράδεκτο. Η ΛΑΣΥ ήταν η μόνη παράταξη που τον καταψήφισε και δηλώσαμε στους εργαζόμενους την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Όσον αφορά την επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης το νερό λειτουργεί σαν εμπόρευμα και ο καταναλωτής δέχεται όλα τα πλήγματα του είδους που είναι έτοιμο να ξεπουληθεί. Απαξιώνουν την υπηρεσία μην προσλαμβάνοντας προσωπικό, από 200 δουλεύουν μόνο 50 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λείπουν βασικές ειδικότητες και έμπειρο προσωπικό, υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση. Όταν αναφέρθηκα στο πρόβλημα της Λειβαδίτσας με τις συνεχείς διαρροές από σπασμένους σωλήνες, μου είπαν δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν έργα.

Οι κοινωνικές δομές συρρικνώνονται λόγω έλλειψης χρημάτων. Οι ιδιώτες στον τομέα των ΚΔΑΠ κάνουν πάρτι και συνεχώς αυξάνονται τα κέντρα. Τα voucher λειτούργησαν ως σοβαρή πριμοδότηση στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα χρημ/σης στις δημοτικές δομές.

Όλο και πιο συχνά ακούμε περιστατικά κακοποίησης γυναικών και παιδιών, που χρειάζονται προστασία από το κράτος και όχι από ΜΚΟ. Στον δήμο Πέλλας αλλά και σε όλο τον νομό, δεν υπάρχει καμία δομή που θα μπορούσε να στηρίξει ουσιαστικά αυτά τα άτομα. Τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις είναι τραγικά.

Οι υπηρεσίες πολιτισμού αθλητισμού έχουν καταντήσει πολυτέλεια για πολλά παιδιά λόγω της δύσκολής οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους, Τα φαινόμενα βίας μεταξύ των ανηλίκων και των οπαδών ομάδων που λειτουργούν σαν επιχειρήσεις συνεχώς αυξάνονται. Εμείς θέλουμε δωρεάν αθλητισμό και πολιτισμό για να μπορούν να μετέχουν όλα τα παιδιά. Μόνο έτσι θα μπορούν να αναπτυχθούν σωστά στο πνεύμα της κοινωνικότητας, συλλογικότητας, και με ευαισθησίες για τον διπλανό τους.

Μεγάλη κουβέντα έγινε στα δημοτικά συμβούλια για την αλλαγή του οδοφωτισμού κατά παραγγελία των επιχειρηματικών συμφερόντων και των οδηγιών της Ε.Ε. για την πράσινη ανάπτυξη. Π.Χ. για αλλαγή 11.500 λαμπτήρων το κόστος είναι 6.200.000 ευρώ. Το κράτος δεν χρηματοδοτεί τον δήμο που είναι η δική μας θέση. Ο ιδιώτης όμως θα βγάλει τρελό κέρδος Π.Χ. δήμος Λαρισαίων επένδυση 5 εκατ κέρδος 12 εκατ σε 10 χρόνια.

Έργα για αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων δομών που αφορά σχολεία, υπηρεσίες κλπ, ανύπαρκτα. ΠΧ γίνεται ενεργειακή αναβάθμιση σε 6 από τα 22 σχολικά συγκροτήματα του δήμου στην 2α εκπαίδευση χωρίς να γίνει αντισεισμικός έλεγχος. Αυτό είναι επικίνδυνο για τι σε περίπτωση σεισμού, δεν θα μπορείς να δείς τι ζημιά έχει γίνει κάτω από το κέλυφος.

Για έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας τα χρήματα που δίνονται είναι ελάχιστα, και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής. Χρειάζονται έργα πολιτικής προστασίας με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα ,κατεστραμμένες υποδομές και περιουσίες.

Το ότι δεν λύνονται τα παραπάνω προβλήματα που ανέφερα ενδεικτικά και χρονίζουν είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Αυτό το κράτος δεν λειτουργεί τυχαία με αυτόν τον τρόπο. Αφήνει ακάλυπτες τις ανάγκες μας γιατί πρέπει να βάλει στο ζύγι την λογική κόστος-όφελος, κέρδη-ζωές και πάντα πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες με την υποβάθμιση της ζωής τους ή και την ίδια τους την ζωή.

Το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη έδειξε, ότι δεν ήταν η κακιά η ώρα και ότι αυτή η χώρα δεν είναι κακιά για όλους. Η απελευθέρωση, ιδιωτικοποίηση, υποχρηματοδότηση και μείωση προσωπικού οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.

Αυτό γίνεται και στις υπηρεσίες των δήμων σταδιακά, αυτό γίνεται και με το νερό και το περιβάλλον . Αν δεν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της εργασίας ώστε να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός , σύνεση στην διαχείριση των φυσικών πόρων θα έχουμε τραγικές συνέπειες. Θα οδηγήσουν τον πλανήτη στον όλεθρο.

Μας δίνουν υποσχέσεις με το ταμείο ανάκαμψης πως θα λύσουν θέματα περιβάλλοντος –πράσινη ανάπτυξη-. Αυτό που δεν μας λένε είναι πως το ταμείο ανάκαμψης είναι υπερμνημόνιο και έχει 17 προαπαιτούμενα. Όπως πρωτογενή πλεονάσματα, εξυγίανση και θωράκιση τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και αλλαγές στο σύστημα υγείας. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Τραπεζικοί όμιλοι δανείζονται από το Τ.Α. για να δανείσουν σε ομίλους στο όνομα της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης. Από 3,56 δις τα 1,72δις είναι επιχ/σεις, τα 1,85δις δάνεια.

Στον δήμο Πέλλας από το Τ.Α. θα δοθούν 7 εκατ για ανάπλαση και 1,6 εκατ για οδικό δίκτυο. Για σχολεία ή άλλες ανάγκες δεν υπάρχει το απαιτούμενο κέρδος γι αυτό και μένουν εκτός λίστας.

Εύκολο είναι να καταλάβουμε πως και οι δημοτικές εκλογές, είναι πολιτικές εκλογές. Οι δεσμεύσεις τους στο μεγάλο κεφάλαιο και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι μεγάλες και διαχρονικές από τα αστικά κόμματα, που κυβέρνησαν και συνεχίζουν να ζητούν την ψήφο μας.

Η ΝΔ καλεί τον λαό να ψηφίσει, για να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο της για άλλη μία τετραετία , λες και έχουν ξεχαστεί οι 35000 νεκροί από την πανδημία, την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τα καμένα δάση και τις λαϊκές περιουσίες, τα pass για κάθε περίπτωση. Η κυβέρνηση που λέει στον λαό που δοκιμάζεται από την ακρίβεια, ότι το να θέλει να αγοράσει καλής ποιότητας φαγητό για το Πάσχα, είναι σαν να θέλει να αγοράσει πόρσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δικαιούται να κυβερνήσει, πρώτη φορά με το πρόγραμμά του χωρίς τρόικα και μνημόνια. Όχι μόνο δεν τα κατήργησε αλλά έφερε και το τρίτο. Για να μην θυμηθούμε την Μάνδρα, το Μάτι, τόσους νεκρούς επί θητείας του.

Ο ένας τάζει σταθερότητα και ο άλλος δικαιοσύνη. Για το μεγάλο κεφάλαιο που υπηρετούν υπάρχει σταθερότητα. Δικαιοσύνη σε ένα άδικο σύστημα που οι φτωχοί και μικρομεσαίοι πληρώνουν το 95% των φόρων, (το κεφάλαιο 5%) που τους παίρνουν τα κοράκια τα σπίτια και ποινικοποιούνται όσοι αντιδρούν δεν μπορεί να υπάρξει.

Άλλωστε τα προγράμματά τους ποτέ δεν διέφεραν στα βασικά, το δηλώνουν ευθαρσώς τα ανώτατα στελέχη τους. Γι αυτό και συγκυβέρνησαν όλοι με όλους όταν αυτό απαιτήθηκε, για να συνεχίσουν να ματώνουν τους πολλούς για τα κέρδη των λίγων.

Αυτό άλλωστε το συναντάμε και στις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Πέλλας. Μόνο η ΛΑΣΥ έκανε αντιπολίτευση. Δεν έχουν πρόβλημα σε προσωποπαγή ψηφοδέλτια ΝΔ να μετέχουν κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ. Στις τοποθετήσεις τους εκτός του ότι δεν υπήρχε διαφοροποίηση από τον επικεφαλή, ήταν πάντα επί του προσωπικού, και βέβαια τα αντιλαϊκά μέτρα περνούσαν μια χαρά.

Αυτό φάνηκε και στα ψηφίσματα που κατέθεσα και αφορούσαν την πανδημία, λειτουργία των δομών υγείας, έλλειψη ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού, προσφυγικό, προβλήματα των αγροτών, αυτοαπασχολούμενων των σχολείων, αιτήματα εργαζομένων που αφορούσαν την ακρίβεια, πλειστηριασμούς ,εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ήταν αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις. Αυτές είναι οι συγκυβερνήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Η ΛΑ.ΣΥ όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες για να ακουστεί μία διαφορετική φωνή στον Δήμο. Δεν μείναμε μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων, αλλά αναλύσαμε την αιτία τους, που δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό σύστημα.

Κρατήσαμε μαχητική διεκδικητική στάση υπέρ των εργαζομένων του δήμου, υπέρ των δημοτών κόντρα σε όλες τις κυβερνήσεις και στο αντιλαϊκό κράτος.

Αυτό εκφράζεται και μέσα από τις προτάσεις μας που μιλούν για

1. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να δοθούν όλα τα παρακρατημένα στους δήμους.
2. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο στο 45%, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
3. Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού στις δομές του δήμου, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
4. Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων.
5. Καμία ιδιωτικοποίηση σε υπηρεσίες του δήμου. Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που το επιτρέπει.
6. Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών και πολιτιστικών αναγκών.
7. Όχι στην παραχώρηση δημοτικής γης για επιχειρηματική δράση αξιοποίησή τους για κάλυψη αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία ,παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού ,πάρκα και αναγκαίους ελεύθερους χώρους.
8. Να αποδοθούν τα δύο ανενεργά στρατόπεδα των Γιαννιτσών στο δήμο εξολοκλήρου και να αξιοποιηθούν τα κτίσματα για χώρους πολιτισμού.
9. Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σας καλούμε να στηρίξετε αλλά και να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο της ΛΑ.ΣΥ στον δήμο Πέλλας για να δώσουμε από κοινού μάχες έτσι ώστε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.
Για να βάλουμε το τρένο να κινηθεί στις σωστές ράγες και όχι πάμε και όπου βγει.
Γι αυτό λέμε μόνοι τους και όλοι μας. Γι αυτό σας καλούμε σε κοινή συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΛΑΣΥ. Δυναμώστε το ΚΚΕ και την ΛΑΣΥ για να είμαστε πιο δυνατοί να τους αντιμετωπίσουμε, για να είναι πιο δυνατός ο λαός . Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να πάμε κόντρα στα ψεύτικα διλήμματα, και πάνω από όλα απέναντι στο κοινό τους αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει όποια κυβέρνηση προκύψει. Η κοινωνική μας συμμαχία και οι αγώνες που θα αναπτυχθούν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο λαϊκής ανάτασης ,ελπίδας, σε μια περίοδο που ο λαός μας την έχει τόσο ανάγκη.

Σωτήρες δεν υπάρχουν . Αποδείχτηκε πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ και δυνατή ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.»



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.