Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίτιμος διδάκτορας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ο Γιάννης Μπουτάρης



«Ελπίζω, όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές να αλλάξει τη νοοτροπία για την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε το ρόλο και τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τουρισμό, αλλά υποστήριξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι «ευνουχισμενη», καθώς απαιτείται, όπως είπε, «υπογραφή υπουργού ακόμη και για ήσσονος σημασίας θέματα». Ως παράδειγμα, ανέφερε τη μη υλοποίηση της πρόθεσης διαφόρων κυβερνήσεων να εκχωρήσουν την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους, ώστε εκείνοι να έχουν σημαντικά έσοδα και να μην εξαρτώνται από την κρατική χρηματοδότηση και προέτρεψε τους υποψήφιους βουλευτές να προωθήσουν αυτό το ζήτημα.

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αλλοίωση που επιφέρει ο μαζικός τουρισμός στο χαρακτήρα δημοφιλών τουριστικών προορισμών και για τα προβλήματα που δημιουργούνται σε ιστορικές πόλεις, σε νησιά και σε προσκυνηματικους προορισμούς. Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι πρέπει να προστατεύεται η φυσιογνωμία των τόπων υποδοχής και επεσήμανε την ομορφιά του «μικρού», με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τουριστικού προορισμού, που για το λόγο αυτό γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών. Μίλησε, ακόμη, για τη δυναμική της αγροδιατροφής, κυρίως του κρασιού με το οποίο ο ίδιος ασχολείται επαγγελματικά, αποδίδοντάς της πολιτιστικά στοιχεία που συμβάλλουν στην προσέλκυση επισκεπτών και στην αναβάθμιση του τουρισμού.

Το ψήφισμα για την αναγόρευση του Γιάννη Μπουτάρη σε επίτιμο διδάκτορα ανέγνωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού Θεόδωρος Καργίδης και ακολούθησαν η αναγόρευση του κ. Μπουτάρη σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος, η περιένδυσή του με την ακαδημαϊκή τήβεννο και η επίδοση σε αυτόν αναμνηστικής πλακέτας από τον πρόεδρο του ΔΙΠΑΕ, ομότιμο καθηγητή νομικής ΑΠΘ, Αθανάσιο Καϊση. Ο κ. Καϊσης επεσήμανε ότι ο κ. Μπουτάρης κατέστησε εξωστρεφή την πόλη της Θεσσαλονίκης και αναβάθμισε τη θέση της στον τουριστικό χάρτη, αναδεικνύοντάς την ως πόλο έλξης τουριστών από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, ενώ μεταρρυθμισε το δήμο Θεσσαλονίκης και διοικητικά, καθώς συνέβαλε στη μείωση του λειτουργικού κόστους του και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών.

«Μεταρρυθμιστή» που «αναμόρφωσε» την πόλη της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τον κ. Μπουτάρη, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Ευάγγελος Χρήστου, τονίζοντας ότι εφήρμοσε «προοδευτικές» πολιτικές, που αποσκοπούσαν και στην αλλαγή νοοτροπίας, στη μείωση των δημοτικών δαπανών, στην πάταξη της διαφθοράς, στη διεθνοποίηση της Θεσσαλονίκης και στη ραγδαία άνοδο του τουρισμού στην πόλη. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Μπουτάρης είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και διπλωματούχος οινολόγος του πανεπιστημίου του Μπορντό, ενώ αναδείχθηκε ως ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δύο φορές εκλεγμένος τις χρονιές 2010 και 2014. Υπενθυμισε, ότι το 2016 τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη με το βραβείο «Δαμασκηνός» για τη θρησκευτική συνύπαρξη, ενω ανέδειξε το ολοκαύτωμα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις ενέργειές του για την προώθηση της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης. Μίλησε, τέλος, για την επαγγελματική του πορεία, την ενασχόλησή του με την οινοποίηση, το ρόλο του στον επαγγελματικό του κλάδο και την διασύνδεση του με τον τουρισμό.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Στηρίξτε κατ' έλαχιστον τον πρωτογενή τομέα, η συμβολή του οποίου έχει συρρικνωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ της χώρας, ενός ΑΕΠ το οποίο είναι ήδη συρρικνωμένο κατά 30% από το 2010. Ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή της χώρας. Ποιοτική αγροτική παραγωγή συνδυασμένη με μικρούς ξενώνες που λειτουργούν σε κοινοτικό επίπεδο θα απογειώσουν την χώρα. Αφήστε τις τοπικές κοινωνίες να πάρουν πρωτοβουλίες για να ανασάνει ο τόπος και η πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσε να διδάσκει το μάθημα της τουρκοφιλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά να πάθουμε που έχουμε τέτοια πρότυπα. Και τα κάνουμε ισάξια με τους ήρωες που μέχρι τώρα γνωρίζαμε και το σύστημα επιχειρεί να τους εξαφανίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς έχουμε τα ίδια μυαλα. Δεν αλλάζουμε ελληνάρες ε ; Μην διώχνεται άλλα έξυπνα μυαλά έξω! Με το Κουλη και το Βελόπουλο θα μείνετε… να κάνετε τους σερβιτόρους στους ξένους τουρίστες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε όχι τι να πω ,ε όχι και τέτοια πρότυπα μέσα στα πανεπιστήμια,θα τρελαθώ ,καλά που πάει αυτό το κράτος ίσια στο γκρεμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.