Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο πρώτος ευρωπαϊκός κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της ΑγροδιατροφήςΣε γραμμή αφετηρίας για την δωρεάν παροχή, αρχικά, 25 υπηρεσιών, οι οποίες συνολικά θα ανέλθουν σε 59 τουλάχιστον, βρίσκεται ο πρώτος Ευρωπαϊκός κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, ο «DigiAfriFood». Από τη λειτουργία του αναμένεται να ωφεληθούν τουλάχιστον 3.750 τελικοί χρήστες, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής του έργου, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννης Αμαραντίδης, στη διάρκεια σημερινής σχετικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «BEYOND» της ΔΕΘ-Helexpo, η οποία ρίχνει σήμερα αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

Αποστολή του «DigiAfriFood» αποτελεί η επί του πρακτέου καθοδήγηση, διευκόλυνση, αλλά και στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ τονίζεται ότι η πρόταση για τη δημιουργία του αναδείχθηκε ως προτιμητέα από τέσσερις ελληνικές υποψηφιότητες. Έτσι, ο κόμβος αποτελεί έναν από τους 151 κόμβους του δικτύου καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs), εκπρόσωποι των οποίων μάλιστα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Αμαραντίδη.

Στόχος του «DigiAfriFood» είναι η παροχή υπηρεσιών ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ μέλη του εταιρικού σχήματος του ευρωπαϊκού έργου αποτελούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η εταιρεία «ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης» και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», ανέρχεται στα 4,2 εκατ.ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας οολοκλήρωσής του είναι το 2025. Η δράση του καλύπτει γεωγραφικά τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. 

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για το περιφερειακό ΑΕΠ και για τη διατήρηση της απασχόλησης στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ενώ στόχος είναι η λειτουργία του «DigiAfriFood» να συνεχιστεί και μετά την τριετία οπότε και λήγει το πρόγραμμα. «Επιδίωξή μας είναι να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή της υστέρησης που παρουσιάζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι εμπλεκόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα, σε θέματα ψηφιακής ωριμότητας και ικανότητας, ανταγωνιστικότητας και πρόσβασης σε προηγμένες τεχνολογίες και όλα αυτά δωρεάν», τόνισε ο κ. Αμαραντίδης.

Ο κόμβος «DigiAfriFood», με εξειδίκευση στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις Προηγμένες Ψηφιακές Δεξιότητες, το High Performance Computing και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, πρόκειται να συμβάλλει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», δημιουργώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο και απελευθερώνοντας τις δυνάμεις των ψηφιακών τεχνολογιών για την επίτευξη των κοινών κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης, όπως αυτοί ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. 

Επισημαίνεται δε ότι οι...άνθρωποι του «DigiAfriFood» πρόκειται να λειτουργήσουν πλήρως πέντε one-stop-shops και δέκα spots, καλύπτοντας ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του EDIH, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση αλληλεπίδραση με τις ομάδες - στόχους.

Το «παρών» στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν με τις τοποθετήσεις τους ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Στέλιος Βασιλόπουλος, ο διευθυντής του IBO, καθηγητής Διονύσης Μπόχτης, ο γεωπόνος του γραφείου διαχείρισης στρατηγικών έργων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Δρ. Ηλίας Κάλφας, το στέλεχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Σπύρος Αρσενίου, ειδικός επί ευρωπαϊκών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας και ο συνιδρυτής της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Σταύρος Αμοιράς.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.