Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δεν εξέπληξε η Fed, αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% - ''Σήμα'' για πιθανή παύση των αυξήσεων



Δεν εξέπληξε ούτε και σήμερα η Federal Reserve, αφού όπως αναμενόταν προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας την προσπάθεια χαλιναγώγησης του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή βέβαια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε "σήμα” πιθανής παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, ώστε να δώσει χρόνο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των πρόσφατων τραπεζικών καταρρεύσεων, αλλά και να επιλυθεί η πολιτική κόντρα στο Κογκρέσο σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, παρακολουθώντας εν τω μεταξύ την εξέλιξη των τιμών.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, στο εύρος του 5,00%-5,25%. Πρόκειται για τη δέκατη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022, οπότε και ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος νομισματικής σύσφιξης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC, ήταν ομόφωνη.

Αυτό που διαφοροποιεί ωστόσο, τη συνοδευτική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς από τις προηγούμενες αποφάσεις της είναι η εξομάλυνση της ρητορικής των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει πως "αναμένει ότι κάποια επιπλέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη προκειμένου να επιτευχθεί μια νομισματική πολιτική αρκετά περιοριστική ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου".
Η τελευταία αυτή ανακοίνωση της Fed θυμίζει τη ρητορική που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όταν σταμάτησε τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2006, καθώς προσθέτει ότι "για τον καθορισμό του βαθμού της πρόσθετης σύσφιξης που μπορεί να είναι κατάλληλη" οι αξιωματούχοι της Επιτροπής θα αξιολογήσουν την πορεία της οικονομίας, του πληθωρισμού αλλά και των χρηματοπιστωτικών αγορών τις επόμενες εβδομάδα και μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή ρητορικής δεν εγγυάται ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, αφού παραμένει η αναφορά ότι "ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός" και η αγορά εργασίας συνεχίζει "να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό".

Ωστόσο, πλέον τα επιτόκια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρίσκονταν τις παραμονές της αποσταθεροποιητικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, πριν από 16 χρόνια, ενώ έχουν αυξηθεί στο επίπεδο που η πλειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχουν εκτιμήσει ότι είναι "αρκούντος περιοριστικό" ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της FOMC. Παρότι επί του παρόντος ο πληθωρισμός παραμένει υπεριπλάσιος του στόχου.

Πέραν των παραπάνω, η FOMC στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει μέτρια, αλλά "οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό".

Οι επενδυτές εστιάζουν τώρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ, προκειμένου να αντλήσουν τυχόν ενδείξεις που θα τους επιτρέψουν να "αποκωδικοποιήσουν" ευκολότερα την ανακοίνωση της FOMC σχετικά με τα επόμενα βήματα της Federal Reserve. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.