Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Tα ''τσούζουν'' οι Έλληνες - Ένα στα δύο ποτήρια είναι χύμα κρασί



Αυξάνεται η παραγωγή φθηνών κρασιών και στην Ελλάδα, ενώ μειώνονται τα κρασιά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστασίας γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) με την κατανάλωση χύμα κρασιών να αντιπροσωπεύει το ένα στα δύο μπουκάλια που καταναλώνονται.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με σημαντικές επιτυχίες των ελληνικών κρασιών στις αγορές του εξωτερικού, τα διάφορα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση με τις προτιμήσεις των καταναλωτών και το αυξημένο κόστος για τους παραγωγούς, σε συνδυασμό με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή.

Είναι ενδεικτικό ότι η ελληνική οινοπαραγωγή στο διάστημα 2022-2023 μειώθηκε κατά 13,86%, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), η παραγωγή οίνου εμφανίζεται μειωμένη σε σύγκριση με την παραγωγή 2021-2022, ενώ μειωμένη είναι επίσης κατά 10,73% η ελληνική οινοπαραγωγή και σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί στοιχείο για προβληματισμό για τον κλάδο, καθώς σε άλλες οινοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη αντιπροσωπεύουν υψηλά ποσοστά στο σύνολο της παραγωγής, πολλές φορές και άνω του 80%, ενώ στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν το 29,28%, δηλαδή μόλις τρία στα δέκα παραγόμενα κρασιά.

Την ίδια ώρα, στα 2.962 ανέρχονται τα στρέμματα του ελληνικού αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες, που εγκαταλείφθηκαν σε όλη τη χώρα το 2022 εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές και στο οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις 31 Ιουλίου 2022, η έκταση του ελληνικού αμπελώνα ανερχόταν σε 640.206 στρέμματα. «Η έκταση αυτή είναι ελαφρώς αυξημένη κατά 3.245 στρέμματα (0,51%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (636.965 στρέμματα), γεγονός που οφείλεται σε νέες φυτεύσεις μέσω αδειών φύτευσης, 6.203 στρεμμάτων», εξηγεί η ΚΕΟΣΟΕ.

Πάντως, αν και η εγχώρια κατανάλωση εκτινάχθηκε στα προ πανδημίας επίπεδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή του χύμα κρασιού μη τυποποιημένου ή σε ασκό στο σύνολο της ελληνικής αγοράς είναι στο 50%.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ», ot.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.