Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φλώρινα: «Συνέλαβαν» αρκούδα που έκλεβε κοτέτσιαΑρκούδα που είχε … ξεκληρίσει κοτέτσια αλλά και έναν περιστερώνα στο Βαρικό Φλώρινας κατάφεραν να «τσακώσουν» επιστήμονες και να την επανεντάξουν σε δασική περιοχή, μακριά από τον οικισμό. Για να μπορούν δε να παρακολουθούν τα ίχνη της σε περίπτωση που προσεγγίσει ξανά κτηνοτροφικές μονάδες, η αρκούδα ραδιοσημάνθηκε και θα παρακολουθούνται καθημερινά οι κινήσεις της από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και την Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Αν το ζώο πλησιάσει στο μέλλον κάποιον οικισμό, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή την θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.
Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας περίπου 8 χρόνων και βάρους 130 κιλών ήταν τακτική … επισκέπτρια στα κοτέτσια και σε έναν περιστερώνα επί έναν μήνα μέχρι που μετά από μία εβδομάδα προσπαθειών, οι επιστήμονες κατάφεραν να την παγιδεύσουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της μεταφοράς και της ανάνηψης του ζώου σε μία νέα περιοχή, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές.

Για την παγίδευση αρχικά τοποθετήθηκε μία μεταφερόμενη ειδική παγίδα-κλουβί για αρκούδα, που θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα σε περίπτωση που η αρκούδα σημείωνε ζημιές κοντά σε άλλο οικισμό. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της ΚΟΜΑΘ, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Μετά από μερικές ημέρες χωρίς αποτελέσματα ως προς την παγίδευση και με την αρκούδα να φαίνεται να μην έχει απομακρυνθεί από το Βαρικό, τοποθετήθηκαν και κάποιες παγίδες με ειδικό συρματόσχοινο. Τελικά, το ζώο πιάστηκε τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου και ραδιοσημάνθηκε από συνεργάτες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία στελεχών της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.
Τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι εταίροι στο ευρωπαϊκό έργο «LIFE Bear-Smart Corridors» που έχει στόχο την διασφάλιση της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων έξυπνης συνύπαρξης».

Το έργο «LIFE Bear-Smart Corridors» αποτελεί μία διεθνή συνεργασία μεταξύ φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία και υλοποιείται στον Δήμο Αμυνταίου και στους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων. Στο έργο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., ο Δήμος Αμυνταίου και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.