Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρόγραμμα Erasmus+: Φιλοξενία εκπαιδευτικών στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας



Το 4o Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο του Προγράμματος Erasmus+ δράση ΚΑ229, Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων , με τίτλο «Our cultures-our treasures» και κωδικό: 2020-21-SI01-KA229-075865_6), εγκεκριμένο από τον Εθνικό Φορέα των προγραμμάτων Erasmus της Σλοβενίας και από το ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Συντονιστές του Σχεδίου στο σχολείο μας, που συμμετέχει για 3η φορά σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Σιόλου Μαρία και Γκαλίπης Σωτήριος.

Η πέμπτη και τελευταία διακρατική κινητικότητα του Σχεδίου πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα. Για μια εβδομάδα, από τις 22-26 Μαΐου ,13 εκπαιδευτικοί και 20 μαθητές από 4 διαφορετικές χώρες (Σλοβενία, Εσθονία, Ισπανία και Πορτογαλία) φιλοξενήθηκαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων σε θέματα διατήρησης εθνικής κληρονομιάς και απόκτησης ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Η πρώτη ημέρα της διακρατικής συνάντησης των σχολείων περιλάμβανε γιορτή υποδοχής από τους μαθητές/τριες του σχολείου μας και τους μαθητές/τριες του 4ου Νηπιαγωγείου Έδεσσας ,που χαιρέτισαν τους εταίρους σε όλες τις γλώσσες, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια της κάθε χώρας και παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Με την παρουσία του μας τίμησε ο ΣΕΕ κ.Φανιόπουλο Χρ,που απεύθυνε χαιρετισμό στους φιλοξενούμενους.

Κατά την παραμονή τους στην πόλη της Έδεσσας εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες των ξένων αποστολών, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ποικίλα εργαστήρια(μάθημα Ελληνικής Γλώσσας, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, μάθημα μαγειρικής, παιχνίδια, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης με θέμα ένα παραδοσιακό μύθο, παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας).

Επίσης ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό της τελευταίας διακρατικής συνάντησης θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνδρομή του Δήμου της Έδεσσας ιδιαίτερα της κ. Ιατρίδου για την συνεισφορά της επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συνέβαλλαν τόσο στην οργάνωση όσο και στην υλοποίηση αυτής της διακρατικής συνάντησης.

Πιο συγκεκριμένα , ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, η ανταπόκριση των γονέων στην πρόσκληση του σχολείου ήταν συγκινητική καθώς και η πρωτοβουλία τους να κλείσει η εκδήλωση με ένα κοινό γεύμα

γνωριμίας των φιλοξενούμενων με την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας "ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς" και τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» για την παρουσίαση παραδοσιακών χορών ,τον εκπαιδευτή του τμήματος Μαγειρικής του Δημοσίου ΙΕΚ Έδεσσας, Chef κ. Κουρατζόγλου που ενημέρωσε για τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας καθώς και τους σπουδαστές του συγκεκριμένου τμήματος που βοήθησαν τους φιλοξενούμενους να φτιάξουν ένα παραδοσιακό ορεκτικό, για να μπορούν να το υλοποιήσουν και μόνοι τους όταν γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Τον κ .Κοροσίδη Ι. ο οποίος δίδαξε στην αυλή του σχολείου παραδοσιακούς χορούς καθώς και τον κ.Αντωνιάδη Γ. για την προσφορά του σε παραδοσιακά προϊόντα της περιοχή μας.

Επιδιώξαμε όσες ημέρες οι εταίροι μας ήταν μαζί μας, μέσα από τη φιλοξενία μας που περιείχε σύμβολα, μουσικές, γεύσεις, χορούς και παραδόσεις, να τους μεταδώσουμε ό,τι μάς ενώνει με το παρελθόν, μας δένει σαν κοινότητα και σαν χώρα.

Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και μας αποχαιρέτησαν με συγκινητικά λόγια για τη φιλοξενία και τη ζεστασιά της επικοινωνίας με όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας.









Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.